Hirdetés
Hirdetés

Ez a Trump rali 2.0, vagy éppen ellenkezőleg?

Eidenpenz József, 2018. november 07., 19:08

Az amerikai választáson a demokraták és a republikánusok is könyvelhettek el sikereket, a tőzsde mindenesetre erős emelkedéssel reagált a fejleményekre. A BUX is elég jól ment, az OTP különösen nagyot ugrott, a forint is erősödött.

A bika a kitartó tőzsdei áremelkedések jelképe.
A bika a kitartó tőzsdei áremelkedések jelképe.

Az amerikai választásról szólt ma a nap, ahol az elnök republikánus pártjának sikerült megőriznie többségét a szenátusban, de elveszítette a képviselőházban. Az eredmény nem látszik túl meglepőnek, mindkét párt könyvelhetett el sikereket, az biztos, hogy Trump elnöknek mostantól nehezebb dolga lesz.

A tőzsdék sokszor egyszerűen a bizonytalanság megszűnését értékelik, bizonytalansági tényező volt a választás is, mától sokkal kisebb az esélye a meglepetéseknek. Ez látszik a száguldó amerikai indexeken, az S&P 500 másfél, a Nasdaq Composite 2,1, a Dow Jones ipari átlag 1,3 százalékkal lőtt ki eddig.

Hirdetés

A bizonytalanságot, félelmet jelző VIX index 14 százalékkal zuhant, az amerikai kötvényhozam is mérséklődött kissé. Érdekes módon az arany és ezüst, mint menekülőeszközök emelkednek, talán a dollár határozott esése miatt. A forint erősödött, 50 fillérrel olcsóbb, 321,50 az euró ára.

További árfolyamok itt láthatók

Európára is átragadt a jó hangulat, a főbb tőzsdeindexek egy százalék körüli emelkedést produkáltak, dél-európai társaik inkább másfél-két százalékosat. A BUX index 1,4 százalékkal ment fel, az OTP-t 3,4 százalékos emelkedése 10 950-ig repítette.

A Mol csak pár forinttal drágult 2988-ra, a Richter 0,9 százalékkal ment fel 5500-ra. A 4ig limittel ugrott megint, az Opus 2,7 százalékkal esett. A Zwack közzétette gyorsjelentését, 0,6 százalékkal ment fel.

Több mint öt százalékkal ugrik az Amazon, talán azért, mert főnöke, Jeff Bezos nem éppen Donald Trump kedvence. Így az elnök hatalmának gyengülése csak jó neki.

Az olajkészletek az USA-ban a vártnál jobban emelkedtek, a WTI fél százalékkal esik, a Brent stagnál.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az FC Barcelona testközelből II.: transzferek, sérülések és csodaitalok

Az FC Barcelona testközelből II.: transzferek, sérülések és csodaitalok

A katalán klub összekapcsolja a sportot a tudománnyal, és futurisztikus fejlesztésekkel készül a jövőre. A Financial Times nemrég beleshetett a kulisszák mögé, és beszélhetett a főszereplőkkel – a napokban a riport rövidített változatát közöljük. A második részből kiderül, hogy mi a legfőbb motiváló erő, meg lehet-e jósolni a sérüléseket, és milyen ital segít a pontos passzolásban.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?