Hirdetés
Hirdetés

Ez pont az a korrekció volt, amit az orvos felírt?

Eidenpenz József, 2018. február 07., 18:07

A világvége elmaradt, tegnap este az USA, délelőtt Európa, ma este újra az USA fordult zöldbe, a részvénypiacok nagy többsége szépen emelkedett. A hangulat azonban ideges, a kockázattűrő képességet is jelző volatilitási indexek estek, de még magasan vannak. Talán nincs komoly fundamentális ok az összeomlásra, mint például recesszió.

A tegnap esti amerikai tőzsdei emelkedés után ma reggel Ázsiában ugyan ismét nagyobb esés volt, Európába azonban vagy egy hét után visszatért az emelkedés. A német DAX index 1,7, a francia CAC 1,8, a brit tőzsdemutató 1,9 százalékos emelkedéssel zárt. A jó hangulathoz hozzájárulhatott egy fontos veszélyforrás megszűnése, megállapodtak ugyanis végre a német nagykoalícióról.

Az USA-ban a tegnapi szép emelkedés után ma is jó lett a hangulat. A kezdeti gyengélkedés hamar elmúlt, az S&P 500 index hat óra előtt kicsivel 0,8, a Nasdaq Composite 0,5, a Dow Jones 1,1 százalékos pluszban van.

Hirdetés

70 fillérrel drágább euró

Budapesten a BUX index is szépen emelkedett, két százalékkal ment fel. Az OTP 3,5 százalékkal 11 380-ra, a Richter 3,2 százalékkal 6525-re ugrott. A Mol 1,1 százalékkal 2982-re drágult, a Telekom viszont egy forinttal lejjebb ment. A forint gyengült, 310,50 az euró, ami 70 filléres drágulás. A Richter bejelentette, hogy csütörtök helyett hétfő reggel teszi közzé eredményeit.

További árfolyamok

A Snap árfolyama a gyorsjelentése után nem kevesebb, mint 38 százalékos emelkedést mutat. A szokásos heti olajpiaci adatsor után az olaj szerény pluszból mínuszba fordult, főleg a WTI, amely 2,3 százalékos eséssel benézett 62 dollár alá is.

Magasan áll a félelem-index

A volatilitásra kötött üzletek, konkrétan sortok tömeges lezárását, az ezen a piacon megindult láncreakciót tartják az egyik felelősnek a pénteki és hétfői amerikai részvénypiaci kiárusításért. Ma a volatilitási mutatók már nagyot zuhantak, az amerikai VIX és az európai VSTOXX egyaránt.

Érdekelnek a kriptodevizák, de nem tudod, hogy megbízhatóak-e? A Privátbankár.hu befektetői szemináriumán erről is szó lesz, regisztrálj most, mielőtt elfogynak a helyek! >>>

De még mindig magasan vannak a békebeli állapothoz képest, ami jelzi az óvatosságot, idegességet. A XIV nevű, dollárban milliárdos nagyságrendű, kedvelt VIX-shortoló alapot viszont megszüntetik. (A témáról itt és itt is írtunk.)

Ez még nem a medve

Az igazi összeomlás, a nagyobb medvepiac kezdete, vagy csak korrekció? – találgatja szinte mindenki, aki tőkepiacokkal foglalkozik. A medvepiac, azaz a trendszerű, tartósabb árfolyam-esés kezdetét húsz százalékos eséstől szokták számítani. Ez azonban még távolról sem volt meg – írta a Marketwatch. (Csak mintegy 10 százalékot esett vissza január végi 2873 pontos csúcsáról az S&P 500.)

Elegendő-e az ok a pánikra?

Eléggé sok olyan véleményt lehet olvasni, mely szerint ezt vagy azt a részvényt, eszközt, az alacsony árakat kihasználandó, venni kell. “Buy the dip”, vedd meg az esést, ez még nem az igazi medve – javasolják sokan. Ez pont az a korrekció volt, amit az orvos felírt – írta ma a SeekingAlpha egyik bloggere, arra célozva, hogy ennyi emelkedés után már kínosan hiányzott egy komolyabb esés.

Sokak szerint nincs igazán komoly ok egy nagyobb összeomlásra, például nem közelít recesszió, ami a leggyakrabban elő szokta idézni. Mások szerint az infláció meglódulása, a kamatemelési ciklus elkezdődése, a Fed kötvényeladásainak és az amerikai költségvetési hánynak az emelkedése már elegendő ok lehet.

Mégis mégsem

Amiben ugyanis más a jelenlegi helyzet, mint pár hónapja vagy pár éve, hogy a részvényeknek ismét alternatívája lett a kötvény. Főleg amióta az amerikai államkötvények hozama megemelkedett. Érdekes ötlet, hogy miután a piac megijedt a korábban vártnál magasabb kamatemeléstől, és bemutatott egy látványos esést, a Fed talán mégsem fogja növelni a kamatemelés mértékét.

Ma a kötvényhozamok egyébként 1-2 napos szünet után ismét emelkedtek, ennek ellenére mintha már nem érdekelnék annyira a befektetőket.

Ismét nyolcezer felett a bitcoin

A kriptodevizák a tegnapi, több hónapos mélypont után hatalmasat ugrottak, aminek megvolt a maga oka. Az amerikai kongresszus előtt beszámoló felügyeleti vezetők a kriptodeviza-szektor szabályozását sürgették, további jogköröket kérve maguknak, de alapvetően pártolták a szektort, az innovációkat, és nem javasoltak betiltást. (Erről részletesebben itt írtunk.)

Lehet, hogy az optimistábbá váló tőkepiaci hangulat is segített, de a bitcoin a tegnap reggeli 5900 dolláros mélypontról ma délutánra 8100, az ether 560-ról 810 dollárra ugrott. Ez negyven százalék körüli drágulás a gödör aljáról.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Te mit csinálsz, ha elromlik otthon a hűtő, mosógép?

Te mit csinálsz, ha elromlik otthon a hűtő, mosógép?

Műszaki cikkek vásárlásánál nagyon figyelnek az energiahatékonyságra a magyarok, és ez akkor is kitartanak, ha meghibásodik a készülék. Ugyan hazánk nem jár élvonalban az elektromos hulladékok mennyisége terén uniós viszonylatban. Érdemes megjavíttatni az elromlott készüléket, hogy minél kevesebb elektromos hulladékkal terheljük a környezetet.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?