Hirdetés
Hirdetés

Ez volt a medvepiac vége? Fordulatot vett a Mol

Eidenpenz József, 2019. január 09., 18:53

Az amerikai-kínai viszony javulása és a kamatvárakozások mérséklődése javítja a hangulatot a tőzsdéken, vannak, akik már trendfordulóról, azaz a medvepiac végéről beszélnek. A BUX-ot a Mol húzta le, hajszálnyival nulla alá, pedig jól indult a napja. Robbant az olaj ára, nagyot gyengült a dollár.

Ma is pozitív a kép a részvénypiacokon, az európai indexek – a nap végi elgyengülés ellenére – fél százalék körüli emelkedéssel végeztek. A német, francia index 0,8 százalékkal ment fel. A húzóerőt az autópapírok jelentették, a Daimler jó eladási számai nyomán 2,9 százalékkal ment fel, de például a Continental is 3,1, a Fiat 2,8 százalékkal drágult.

Az USA-ban megint arról beszélt egy Fed-vezető, hogy lassulhat a kamatemelési folyamat, sőt, ha kell, akár kamatot is csökkenthetnek. Powell Fed-elnök múlt heti hasonló nyilatkozata óta nagyot emelkedtek a részvényárak.

Hirdetés

Vannak, akik szerint a Fed ezzel véget is vetett a medvepiacnak, megjelent a színen “Fed put” vagy “Powell put”. Azaz, mint egy eladási opciónál (put), a befektetők védelmet kaptak az áresések ellen, mert a Fed szükség esetén kész beavatkozni (például a kamatemelési sorozat befejezésével).

Megtört a Mol-száguldás

Az USA indexei közül az S&P 500 és a Dow Jones 0,6, a Nasdaq Composite 0,9 százalékos emelkedést mutat jelenleg. Élen a hardvergyártók, a gyógyszergyártók és az olajipari vállalkozások állnak.

A BUX index viszont pár pontos süllyedéssel fejezte be a napot, főleg a Mol miatt. Pedig délelőtt a Mol még éves csúcspontján járt, estére azonban 0,9 százalékos mínuszba süllyedt, 3212 forintra. Vélhetően az olajárak száguldása miatt, ami visszavetheti a finomítói marzsot.

Robbant az olaj

Az OTP stagnált 11 700-on, a Richter felment fél százalékkal, a Telekom 0,3-al. Ismét limittel, közel húsz százalékkal drágult a Plotinus. A forint lényegében nem változott, 321,30 az euró ára.

További árfolyamok itt láthatók

Az amúgy is pluszban levő olaj a szokásos szerdai amerikai készletadatok után még inkább belehúzott, egy időben öt százalékos pluszban is volt, most négy százaléknál tart. Az ipari fémek is szépen drágulnak. Ennek az lehet az oka, hogy Kínában ismét a fogyasztás élénkítése van napirenden.

Végtelenített Brexit

Az aranynak, ezüstnek, de valószínűleg a legtöbb árupiaci terméknek jót tett a dollár erőteljes gyengülése (ami megint a kamatvárakozásokkal lehet főleg összefüggésben). Az euró/dollár átlépte az 1,15-ös szintet, itt utoljára október közepén járt.

A brit parlament ismét leszavazta Theresa May miniszterelnököt, és előre hozta a határidőd, amíg annak új tervet kell készítenie Brexit-ügyben. Erre a font elég szépen gyengült, a brit részvények viszont 0,7 százalékkal emelkedtek.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Orbán a feudális Kelethez akarja kötni hazánkat – interjú a volt washingtoni nagykövettel

Orbán a feudális Kelethez akarja kötni hazánkat – interjú a volt washingtoni nagykövettel

Európa orosz gázfüggősége egyre súlyosbodik, ami nem lenne probléma, ha Oroszország nem egy diktatúra lenne és a földgázt nem stratégiai nyomásgyakorlás eszközeként használná. Simonyi András korábbi washingtoni magyar nagykövet úgy látja: minden 200 évben kapunk egy lehetőséget a Nyugathoz való felzárkózásra és mint mindig, most is eltékozoltuk ezt az esélyt. Káncz Csaba interjújának második része.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?