Hirdetés
Hirdetés

Fed-elnöki meghallgatás, 4iG-T-Systems, forint – ez a mai befektetési menü

Csabai Károly, 2019. július 10., 11:35

Kétségtelenül a Jerome Powellel kapcsolatos fejlemények viszik a prímet a nyár kellős közepébe fordulva. A Fed-elnök sorsánál persze fontosabb, mi lesz a július végére beígért kamatvágással – erre vonatkozóan kaphatunk ma délután fontos jelzéseket. Az is érdekes lehet, hogy a 4iG régóta biztosra vett bejelentése a T-Systems egy részének felvásárlásáról milyen tovagyűrűző hatásokat kelthet, miközben az sem mellékes, meddig tarthat a forint lejtmenete, amire a tegnap publikált lassuló inflációs adatok lökték.

Jerome Powell
Jerome Powell

Összességében folytatódott az elmúlt napok borús kereskedése a tőzsdéken, még ha már akadtak zöldellő index-szigetek is. Az Egyesült Államokban a Dow Jones mínuszban, az S&P 500-as enyhe, míg a Nasdaq fél százalékot meghaladó pluszban zárt kedden. Szerda reggel Ázsiában a hongkongi börze volt az üdítő kivétel, a japán és a kínai viszont negatívan szerepelt, míg Európában is a mínuszok domináltak, a BUX-ot is beleértve. Ugyancsak megcsúszott az arany, fél százalékkal került lejjebb, az 1390 dolláros szint felé hátrálva, miután a vele általában ellentétesen mozgó amerikai dollár a Fed-elnök képviselői meghallgatására várva erősödött. Az olajárak viszont az amerikai készletek piac által vártnál nagyobb csökkenésének hírére kilőttek, az észak-amerikai könnyűfajta (WTI) hordója több mint 1,5 százalékkal, 59 dollár közelébe drágult, míg a Brent típusú 1,25 százalékos erősödést követően a 65 dollárt súrolja. A forint több mint egy hónapos mélypontján, az euróval szemben a 326-os szint felett araszolgat. Lássuk, mi mozgathatja ma a piacokat.

1. Should I stay or should I go?

Hirdetés

A The Clash nevű brit zenekar örökbecsűje juthat Jerome Powell Fed-elnök eszébe, annak kapcsán, hogy Donald Trump az utóbbi időben már többször is hajlandóságot mutatott az elmozdítására, amennyiben nem teljesíti a kívánságát és csökkenti az alapkamatot. Más kérdés, hogy a Fed-re vonatkozó törvényből nem derül ki egyértelműen, ezt megteheti-e az USA harcias első embere, csupán annyi látszik bizonyosnak, hogy a Fed kormányzói közül nem ebrudalhatja ki Powellt – hívják fel a figyelmet az Erste Befektetési Zrt. elemzői. Mindenestre Larry Kudlow, Trump fő gazdasági tanácsadója azt nyilatkozta a CNBC-nek, hogy jelenleg nincs semmilyen törekvés arra, hogy eltávolítsák a Fed jelenlegi elnökét. E kérdés azonban valószínűleg csak akkor kerülhetne le a napirendről, ha az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény a július végi kamatdöntő ülésén lazít, amit egyébként a piac szinte biztosra vesz. Meglehet, a Fed e szándékáról többet tudhatunk meg ma, amikor Powell a féléves kongresszusi beszámolójában a követendő monetáris politikát is felvázolja.

2. Halló, halló!

Ezzel kezdődhetett a kereskedelmi tárgyalásokról való keddi egyeztetés az amerikai kormányt képviselő Robert Lighthizer és Steven Mnuchin, valamint a kínai állam nevében eljáró Liu He miniszterelnök-helyettes és Zhong Shan kereskedelmi miniszter között, a kétoldalú megbeszélések ugyanis ezúttal nem személyesen, hanem az éterben zajlottak. Mindkét fél pozitívan értékelte és konstruktívnak nevezte a megbeszélést, de konkrétumokkal nem szolgáltak. Trump tanácsadója, Kellyanne Conway viszont elmondta, az amerikai delegáció hamarosan Kínába utazhat, hogy mikor, azt még homály fedi.

3. Ökoadót vezethet be Franciaország

Amelynek mértéke – Elisabeth Borne közlekedési miniszter közlése szerint – az Európai Unión (EU) belüli repülés esetén a turistaosztályon jegyenként 1,5, míg az elsőosztályon 9 euró lenne, az EU-n kívüli elsőosztályú repülést pedig akár 18 eurós adó is sújthatná. Mentesülnének e teher alól a tranzitjáratok, mivel az ökoadót csak Franciaországból való indulás esetén kellene kifizetni. Párizs célja a szén-dioxid kibocsátás mérséklése, korábban azonban a Macron által bevezetni kívánt üzemanyagadó-emelés az emlékezetes „sárgamellényes” tiltakozások hatására elmaradt, így a kormánynak új eszközhöz kell nyúlnia. Az ökoadó kilátásba helyezésének hatására az Air France-KLM részvényének az árfolyama több mint 3, a Lufthansa-é pedig 2 százalékot esett.

4. Lassult az infláció, mégis gyengült a forint

Hiába lett az előző havinál fél százalékponttal – és a piaci várakozásoknál valamivel nagyobb arányban – alacsonyabb a 3,4 százalékos júniusi infláció, ez a forintot inkább visszavetette, szerda délelőtt az euróval szemben már a 326-os szint felett mozgott. A magyarázat erre az Equilor Befektetési Zrt. szerint az lehet, hogy a jegybank változatlanul fenntarthatja a jelenlegi, ultralaza monetáris politikát, ami a hazai fizetőeszköz további gyengülését idézheti elő.

5. Másnapos 4iG és Telekom

A hónapok óta biztosra vett nagy bejelentés – a Jászai Gellért tulajdonosi kontrollja alatt lévő informatikai vállalkozás a leválasztandó kis- és középvállalati értékesítési üzletág kivételével megveszi a Magyar Telekomtól a T-Systemst – hatására a 4iG tőzsdei árfolyama kedden már 8 százalékot meghaladó pluszban is járt, míg a Telekomé közel 2 százalékkal került feljebb. Ám az ilyenkor szokásos negatív korrekció már tegnap elkezdődött. A Jászai-érdekeltség a keddi napnak is már csak 1,1 százalékkal magasabban intett búcsút, mint ahol a hétfőit zárta, szerdán pedig folytatódott a csökkenés, ami a Telekomot is magával rántotta. Ez azonban természetesnek tekinthető, hiszen a befektetők nem győzték learatni az árfolyamnyereségüket, mondhatni, érvényesült a tőzsdei hüvelykujjszabály, miszerint a pletykára venni, a bejelentésre pedig eladni kell. Hogy aztán mennyi kakaó van még a 4iG-ben, az a jövő zenéje, amikor az „ördögöt” rejtő részletek elkezdenek napvilágra kerülni.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Van, aki 168 ezres nyugdíjkorrekciót kaphat novemberben

Van, aki 168 ezres nyugdíjkorrekciót kaphat novemberben

Ez több mint 14-szerese (!!!) annak, amiben az átlagos összegű nyugellátásban részesülő személy reménykedhet. Persze, a sor másik végén több tízezren vannak olyanok is, akiknek még 5000 forint, vagyis havi 500 forint sem jár.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?