Hirdetés
Hirdetés

Fekete péntek – most már ugye tényleg nulla lesz a bitcoin ára?

Eidenpenz József, 2019. november 22., 16:25

Egy nap alatt tíz százalékot esett a bitcoin ára, ami november elejétől már összesen 23 százalék. A magyarázatot lehet, hogy megint Kínában kell keresni, vagy a bányászoknál. de az is lehet, hogy csak sok befektető elfáradt, és biztonságra törekszik. Egy éve azonban sokkal csúnyább zuhanás volt.

(Fotó: Eidenpenz József)
Kriptodeviza-emlékérmék (Fotó: Eidenpenz József)

Több napos lefelé csorgás után begyorsult a bitcon áresése, és ma érintette a 7000 dollárt is. Ez 24 óra alatt újabb tíz százalékot jelent. Nem mintha ez – és a hasonló mértékű ugrás – a digitális eszköz életében szokatlan lenne.

Egy éve egyébként 4000 dollár körül volt az ár, tavaly decemberben 3100 körül volt az akkori csúnya esés alja. (Első ábra.) Ennek fényében még a 7000 dollár is nagyon jó, már akinek jó. A két évvel ezelőtti árfolyam ugyan magasabb volt, 8254 dollár, három éve azonban csak 751 dollár, a jelenleginek 10,7 százaléka. (Az előtt pedig még alacsonyabb.)

Hirdetés

A mostani esésnek számos oka lehet, és egy ideje mintha érezni is lehetett volna a levegőben, hogy egyre közelít. Sok negatív hír, vélemény érkezett, és a pozitívakra sem reagált túl jól a piac. Például nemrég arról írtak, hogy mennyire nehezen szánják rá magukat a tulajdonosok arra, hogy elköltsék bitcoinjaikat, az USA-ban és más országokban is. Attól félnek ugyanis, hogy az adóhatóság nemsokára lenyomozza, és megbünteti őket.

Megint a kínaiak?

Az esés fontos magyarázata lehet, hogy Kínában a hatóságok nagy szigorral kívánnak fellépni az illegálisan működő kriptodeviza-tőzsdék ellen. Gyors bezárásukat ígérik. Az a hír is felreppent, hogy az egyik legnagyobb bitcoin-tőzsde, a Binance shanghaji irodáját megszállta a kínai rendőrség, de ezt később cáfolták.

Megint mások a kriptodeviza-bányászok viselkedésével, vagy a short és long pozíciókkal, az azok közötti elszámolással, pénzáramlásokkal magyarázzák az esést. (“Bitmex funding”, pozicionáltság.)

De miért volt fent?

Van, aki nem ott kezdi a kérdésfeltevést, hogy miért is esik, hanem hogy miért volt előtte hetekig fent. A megoldást Hszi Csin-ping kínai elnök október 25-i nyilatkozatában látják, amely nagyon pozitív volt a blokklánc, a kriptodevizák irányában, és szép drágulást indított el. Ez azonban elsietett reakció lehetett, azóta a kínai kormányzat kevésbé tűnik támogatónak.

Képzelt sírkő (az ötlet forrása: Cryptoart.com)
Képzelt sírkő (az ötlet forrása: Cryptoart.com)

Egy másik ok, amit ma emlegettek, hogy továbbra is magas a bitcoin volatilitása (áringadozása): az egyik hónapban felmegy 30-40 százalékot, a másikban meg leesik, de az egy nap alatt bekövetkező 6-12 százalékos elmozdulás sem ritka. Így inkább kivárnak sokan, nem akarják később megbánni a vételt vagy eladást. Várják a következő “hype-ot”, őrületet, mint ami 2017 végén volt. (Második grafikon.)

Nincs itt semmi látnivaló?

De ez cseppet sem újdonság, a volatilitás mindig is magas volt. A rutinos, régi kriptodeviza-befekettők hajlamosak megvonni a vállukat: nincs itt semmi látnivaló, a hasonló kisebb-nagyobb összeomlásoknak és megugrásoknak a bitcoin közel 11 éves történetében se szeri, se száma.

Árfolyam ide vagy oda, ezen kívül rengeteg komoly cég foglalkozik a technológiával. Nemcsak a Facebook a továbbra is bizonytalan jövőjű Librával. Amint megírtuk, a német bankok egyfajta digitális eurót szorgalmaznak, hogy ne maradjanak le a versenyben. Kriptodevizán dolgozik a Walmart, vagy a Telegram üzenetküldő alkalmazás. Tunézia E-Dinar néven tervez blokklánc-alapú fizetőeszközt. Szaúd-Arábiában és az Emirátusokban is vannak kezdeményezések.

Betör a Google a Facebook Libra helyére?

Sőt, a Google is megszellőztette, hogy valamiféle fizetési megoldást tervez a Citibankkal szövetkezve, amit a Forbes máris “bitcoin-gyilkosnak” nevezett el. Nem világos, hogy kriptiodevizáról lesz-e szó, vagy más digitális fizetőeszközről, de kriptók egyes jó tulajdonságaival felvértezve.

Ilyen eséseknél persze mindig felerősödnek a hangok, amelyek szerint a kriptodevizáknak lőttek, az árfolyamuk nulla lesz. Nem használhatók semmire, sőt pilótajáték vagy csalás az egész, semmi más. A 99Bitcoins oldal gyászjelentési rovata szerint már 377 alkalommal temette el a sajtó a bitcoint (de valószínűleg sok esetről nem is értesültek).

Bitcoin 1000, arany 5000 dollár?

Peter Schiff, ismert tőzsdei befektető szerint a bitcoin ára 1000 dollárra fog esni technikai alapon (fej és vállak-alakzat kiteljesedése várható). Ehhez mellékelt egy grafikont is, ami nagy derültségről gondoskodott a Twitteren. A képernyőt ugyanis ehhez mobiltelefonjával fényképezte le, ami bizonyos számítógépes ismeretek hiányára utal. A szakember egyébként már többször nyilatkozott pesszimistán a bitcoinról, az aranyat viszont 5000 dollárra várta.

(Korábbi cikkünk a témában.)

(Fotó: Twitter.com)
(Fotó: Twitter.com)

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kemény belépőkkel nyit Boris Johnson

Kemény belépőkkel nyit Boris Johnson

A határellenőrzés szigorítása, az egészségügy fejlesztése, több pénz az elhanyagolt régióknak – sajtóértesülések szerint ezek lesznek az új Johnson-kormány prioritásai a Brexit végrehajtása mellett. A parlamenti képviselők beiktatása már holnap megkezdődik. Johnson kormányzása ugyanakkor rögtön médiacsatával indul: a miniszterek bojkottálták a BBC egyik műsorát.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön mennyit tervez karácsonyi ajándékokra költeni?