Hirdetés
Hirdetés

Felfüggesztve egy Mészáros-cég, meredeken emelkednek a kötvényhozamok

Fellegi Tamás, 2018. február 15., 11:00

Nem lehet ma kereskedni az Opus részvényével, veszik helyette a Konzumot és az Appeninnt. Szárnyal az OTP és a Richter, világszerte veszik a részvényeket, viszont adják a kötvényeket, így nőnek a hozamok. Az olajár emelkedik, a dollár gyengül, a forint kissé erősödik.

Tegnap Amerika a negyedik emelkedő napot hozta össze a múlt pénteki fordulat után, ezúttal az S&P 500 index igen szépet, 1,35 százalékot emelkedett 2699 pontig, így lényegében a január végén indult esés felét le is dolgozta.

S&P 500 index, az esés felét ldolgozta
S&P 500 index, az esés felét ldolgozta

A vevők kedve ezek után világszerte töretlen: ma már a Nikkei is emelkedett másfél százalékot. Az európai indexek közül ma a francia CAC-40 megy sokat, 1,2 százalékot, 5226 pontig, de az olasz és a spanyol indexek is hasonló mértékben emelkednek.

Hirdetés

A BUX 0,7 százalékot emelkedik 38 760 pontig, a Richter 1,6 százalékkal van feljebb 5610 forinton, az OTP 1,3 százalékot erősödik 11 730 forintig. A Mol és a Telekom nem mozdulnak érdemben.

A nap eseménye az Opus felfüggesztése, mivel a tőzsde indoklása szerint nagy jelentőségű bejelentés várható a cég részéről. Ha ez napközben megérkezik, már ma is visszaállíthatják a papír kereskedését, ha nem, akkor csak holnapról. A befektetők mindenesetre izgalomba jöttek, és elkezdték a többi, hasonló tulajdonosi körű papír, a Konzum és az Appeninn vételét, mindkettő nagyjából 5 százalékot emelkedik.

A forint kissé összeszedte magát, 311,70 az euróhoz képest, ugyanakkor a dollár újra nagyot gyengült, egy euróért 1,25-öt adnak belőle. A WTI olaj 61 dollár fölé emelkedett, a Brent típus pedig 64,50-ig.

10 éves amerikai államkötvényhozam
10 éves amerikai államkötvényhozam

Míg a részvények szárnyalnak világszerte, a kötvényárak esnek, ennek megfelelően a hozamok nőnek. A 10 éves amerikai államkötvény hozama 2,93 százalék, ilyen magasan 4 éve nem járt. Az eurózóna hasonló államkötvényhozamai is meredeken emelkednek, alig találni már 1 százalék alattit, az olasz és a portugál pedig 2 százalék fölé kerültek.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Marha jó, egészséges, de miért nem eszik a magyarok?

Marha jó, egészséges, de miért nem eszik a magyarok?

Újabb ágazatot segít fogyasztásösztönző kampánnyal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ezúttal a szarvasmarha-, azon belül is a húsmarha-ágazat került a fókuszba. Mindezt a számok is indokolják: a magyarországi marhahús-fogyasztás fejenként és évente alig éri el a 2 kilót, ami az egészségileg indokolt mennyiség és az uniós 6-8 kilós átlag csupán harmada.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?