Hirdetés
Hirdetés

Fénylő arany és szuper állampapírok – de mi lesz a Budapest Bankkal?

2019. július 08., 13:10

Egy hónap alatt 1000 milliárd forintot jegyeztek az új szuper állampapírból, ebből állítólag 700 milliárd eddig a „párnacihában” pihent, ennyire vonzó e befektetés? Hosszas tetszhalott állapot után tört ki az arany, de miért pont most és hogyan tovább? Újabb határidő múlt el a Budapest Bank esetében, június 30-áig kellett volna a tárca nélküli miniszternek beszámolnia a kormány felé, sikerült-e tárgyalnia a potenciális vevőjelölt pénzintézetekkel, s ha igen, mire jutott? Ezek foglalkoztatták szakértőnket hétfő reggel.

Hirdetés

Csabai Károly, az Mfor.hu és a Privátbankár.hu szakújságírója a Trend Fm Reggeli Monitor című műsorában beszélt a tőke- és pénzpiaci kilátásokról.

Tarol a Magyar Állampapír Plusz (MÁP), már az első hónapban elfogyott belőle 1000 milliárd forint. Így könnyedén teljesíthetőnek tűnik az az akár csak hetekkel ezelőtt is kincstári optimizmusnak tartott pénzügyminisztériumi cél, miszerint a lakosság által tulajdonolt állampapírok tavaly év végi 5900 milliárdos állománya öt éven belül 11 ezermilliárdosra növelhető. Ami viszont igazán érdekes, hogy az 1000 milliárdból 700 milliárd friss pénz. Valóban ennyien vágták volna fel a "párnacihát", hogy vegyenek a kamatadó-mentes, bármikor visszaváltható és 5 év alatt közel 5 százalékos átlaghozamot biztosító MÁP-ból?

Első ránézésre hasonlóan furcsának tűnik az arany hirtelen jött szárnyalása. Jó-jó, hogy megannyi bizonytalanság van a világban, ami arra ösztökélheti a befektetőket, hogy a jó öreg menedékeszközbe tegyék át a féltve őrzött megtakarításaikat. Mindenekelőtt az amerikai-kínai kereskedelmi háború, az USA konfliktusa Iránnal, miközben a vezető jegybankok (Fed, EKB) egyre valószínűbbé váló kamatcsökkentései is mind-mind az arany malmára hajthatják a vizet. Csakhogy ezekhez hasonló afférok az utóbbi hat évben is előfordultak, miért pont most tört ki a sárga nemesfém árfolyama az 1200-1300 dollár közötti sávból?

Mi lesz a Budapest Bankkal? Örökzöld kérdés ez 2015 februárjától, midőn a magyar állam megvette az amerikai GE-től a hitelintézetet, méghozzá akkor indokolatlanul magasnak tűnő, közel 200 milliárd forintos áron. S kellett volna eladnia három éven belül, azaz legkésőbb 2018 februárjáig, ezt a határidőt szabta meg ugyanis az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) az Erste Bank Hungary Zrt.-vel és a magyar kormánnyal aláírt megállapodásában arra, hogy az állam a bankokban meglévő többségét legalább kisebbségivé faragja le. Míg ez az MKB esetében megtörtént, a BB-nél már közel másfél éves a csúszás. Egy januári kormányrendelet legkésőbb június 30-áig tette Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter feladatául, hogy kutassa fel a potenciális (és kizárólag pénzintézeti) vevőjelölteket és számoljon be a tárgyalásai eredményéről. Ez a július 3-ai kormányülésen nem történt meg, legalábbis ez derült ki a Kormányinfón, kérdés, vajon mi az oka ennek.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg:


Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Tőzsde és munkahelyek: Jó az a magyaroknak, ha a Tesla Berlinben termel?

Tőzsde és munkahelyek: Jó az a magyaroknak, ha a Tesla Berlinben termel?

A Tesla bejelentése a berlini “gigagyár” felépítéséről még a németeket is megosztja. Ami pedig rossz a német autógyáraknak, az nem lehet túl jó a magyaroknak sem. Más szempontból viszont csökkenni látszik a kereslet a cég járműveire, miközben a részvény árfolyama egyre közelebb kerül a mindenkori csúcshoz.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?