Hirdetés
Hirdetés

Folytatódik a török végjáték, nagyot esett az OTP

Eidenpenz József, 2018. augusztus 13., 18:32

Nem túl jó a hangulat a részvénypiacokon, főleg a bankok esnek, mivel senki sem tudja, mi lesz Törökország sorsa és összeomlása esetén mennyire terjedhet szét a kár. Az amerikai technológiai papírok tartják magukat, meg Varsó, a BUX index az OTP és a Richter miatt esett. A forint kissé gyengébb lett.

Reggel az ázsiai tőzsdék csúnyán pirosba borultak, a japán Nikkei 225 index két százalékkal esett. Ez után Európában is alapvetően borongós volt a hangulat, kevés kivétellel estek az indexek. A német DAX fél, az EuroStoxx 50 0,4 százalékkal, a párizsi index stagnált.

Az USA-ban vegyes a kép, az S&P 500 és a Dow Jones ipari átlag minimális csökkenést, a Nasdaq Composite technológiai index hasonló, 1-2 ezrelékes emelkedést mutat kevéssel hat óra előtt.

Hirdetés

Továbbra is csúnyán néznek ki a bankrészvények Európában és az USA-ban egyaránt, főleg a török válság továbbterjedésének veszélye miatt. A világ pénzügyi rendszerének szereplői ezer szálon kapcsolódnak egymáshoz, attól tartanak, hogy ha nagy pénzügyi összeomlás jön Törökországban, akkor ez mindenütt éreztetni fogja hatását.

Nagyot esett az OTP

Itthon a BUX index 1,3 százalékkal esett, az európai átlagnál határozottan nagyobbat. A varsói tőzsde mutatója eközben emelkedni tudott 0,6 százalékot. A forint gyengült, a 323,70 forintos euró 50 fillérrel került többe, mint pénteken este.

A BUX-ot az OTP (10 020 forint, mínusz 2,2 százalék) és a Richter (5010 forint, mínusz 2,5 százalék) húzták le. A Mol kicsit javított a helyzeten, 0,3 százalékkal 2774-re erősödött. Az Opus is 2,8 százalékkal szánkázott le. Rosszul megy ma a gyógyszeriparnak Európában, ez sújthatta a Richtert.

További árfolyamok itt láthatók

Makacs törökök

A török jegybank délelőtt hozott egy-két intézkedést a török bankok segítésére, de a kamatokkal, amelyeket sok piaci szereplő szerint durván emelnie kéne, nem csinált semmit. Így a péntekihez hasonló, valamivel szolidabb mélyrepülés vette kezdetét, a líra ma is elveszítette értékének több mint hét százalékát. (A pénteki mintegy 14 százalék után.)

Másutt is láthatók a félelem jelei, az olasz kötvényhozam a napokban három százalékra ugrott, a biztonságosnak számító német kötvények hozama viszont alacsony, alig több 0,3 százaléknál. Érdekes módon az arany megint esett, 1200 dollár közelébe, pedig válság idejére szóló menekülő eszköznek számít.

Kicsi lett a mozgásterük

Mohamed A. El-Erian híres tőkepiaci guru, az Allianz-csoport vezető gazdasági tanácsadója a Bloomberg véleményrovatában azt írja, a török vezetők lehetőségei nagyon behatároltak. Egyre valószínűtlenebb, hogy Törökország kamatemelés, a költségvetési megszorítás, az IMF-kölcsön és valamiféle tőkemozgás-korlátozások kombinációja nélkül meg tudja úszni a jelenlegi helyzetet.

Elintézték a Bayert

A Bayer ma majdnem 11 százalékkal esett, miután a Glyphosat kapcsán elmarasztaló ítélet született a Monsanto ellen az USA-ban. Elon Musk újabb részleteket árult el a Tesla tőzsdei kivezetésének tervéről, hétvégén azt is megszellőztették, hogy a szaúdiak állami vagyonalapja esetleg részt venne ebben. Az autórészvény mégis 0,8 százalékkal esik.

Nagyot esett az olaj ára, 2,0-2,5 százalék körüli mértékben.

Bitcoin, te stabil

A bitcoin aránya a teljes kriptodeviza-piacon átlépte az 50 százalékot, sőt már 51,6 százalék. A vezető kriptó ugyanis ma csak minimális mértékben süllyedt, legnagyobb vetélytársa, az ether azonban hét százalékkal 300 dollár alá zuhant, éves mélypontra. Ez azért furcsa, mert a projekt agytrösztje, Vitalik Buterin épphogy az Ethereum-rendszer biztonságának javításáról szóló javaslattal állt elő.

Másutt arról ír a kriptó-sajtó, hogy bizony a híresen ingadozó árfolyamú bitcoin most stabilabb, mint a török líra, illetve értéke éves csúcsra ért a török pénzhez képest.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ibiza-gate: ügyes trükkel marad tűzközelben a bukott alkancellár

Ibiza-gate: ügyes trükkel marad tűzközelben a bukott alkancellár

Lemond európai parlamenti mandátumáról Heinz-Christian Strache. Az ibizai videóbotrányba belebukott szabadságpárti politikus ugyanakkor lehetségesnek tartja, hogy visszatér a politikai életbe, amint fény derül a történtek hátterére. Befolyását addig is megőrizheti, felesége ugyanis szinte biztosan tagja lesz az új osztrák parlamentnek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?