Hirdetés
Hirdetés

Gyenge a forint, esik az OTP

Fellegi Tamás, 2017. november 20., 11:35

Halovány a forint, de miért is ne lenne az, amikor a magyar 10 éves kötvényhozam már az amerikai alatt van? Az OTP ismét a 10 ezer forintos szinten kel át hol le, hol fel. A Mol is esik, bár az olajpapír valahogy eddig mindig visszapattant a tetőre minden esés után. Jő erőben az Opus és a Konzum, az Appeninn gyengélkedik.

A forint kitartóan gyengélkedik, 312,20 az euróhoz képest, de most ezen egyáltalán nem csodálkozunk, miután múlt héten bekövetkezett az a történelmi esemény, hogy a magyar 10 éves államkötvény hozama amerikai társáé alá esett egy rövid időre, és most is egy szinten vannak 2,30-2,35 százalék körül.

10 éves magyar állampapír hozama
10 éves magyar állampapír hozama

Jóllehet az eurózónában rendszerint alacsonyabb hozamok vannak, a forint még azért egy különálló valuta, és az eurózónához való csatlakozás ideje is bizonytalan, így általában hozamtöbblet indokolt. Ha viszont a hozam már nem csak, hogy az amerikait, de az ausztrált és az új-zélandit is alulmúlja, érthető, hogy gyenge a valuta.

Hirdetés

10 ezer forint alá esett az OTP, majd épp, hogy visszakapaszkodott fölé 10 015 forintig. Kétségtelen, hogy a papír nagyon sokat emelkedett (3 év alatt a háromszorosára), ugyanakkor a befektetők átgondolhatják, hogy az idei jó eredmény nem kis hányada abból származik, hogy a bank a jó külső körülmények hatására felszabadítja a korábban tartalékképzésre fordított összegeket, így a jelenlegi kiváló eredmény csak rendkívül erős növekedéssel lenne megismételhető.

A Mol is esik 0,75 százalékkal 3175 forintig, de ebben az esetben már nem hisszük el az esés, mivel állandóan visszapattan a nagy magasságba. A Richter 0,7 százalékkal emelkedik 6995 forintig, az Opus 5 százalékot 680 forintig, a Konzum 2 százalékot 3160 forintig. Az Appeninn ma 3 százalék mínuszban van, 806 forinton.

A nemzetközi piacok csendesek, elképzelhető, hogy az egész hét izgalommentes lesz, miután Amerikában a hálaadás ünnepe következik, így érdemi kereskedés csak szerdáig van.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?