Hirdetés
Hirdetés

Gyenge maradt a dollár, túléltük az összeomlást

Fellegi Tamás, 2018. január 31., 10:50

Továbbra is erős az euró a dollárral szemben, de ennek meg is van az oka: igen szép kereskedelmi többlete van az eurózónának Amerikával szemben. Tegnap először este nagyot a tőzsdék több mint egy éve, de ma megnyugodtak a kedélyek. A hazai kispapírok gyengélkednek, akárcsak a kriptovaluták.

Egy év alatt igen sokat erősödött az euró a dollárhoz képest, több mint 15 százalékot. A davosi világgazdasági fórumon szó esett a túlzott dollárgyengülésről, de az amerikai fél vélhetően nem bánja ezt, mivel igen komoly kereskedelmi hiánya van az Európai Unióval szemben. Az Unió egészét tekintve 150 milliárd dollár körüli volt a hiány az elmúlt években, ezen belül az eurózónával szemben 100 milliárd.

Euró/dollár, egy év
Euró/dollár, egy év

Ez erős fundamentális indok a dollárgyengülésre, ennek hatása az idei kereskedelmi adatokban fog érvényesülni. Mindenesetre nem volt érdemi a korrekció, amely a davosi, az árfolyammal kapcsolatos felszólalásokat követte, az euró 1,245 a dollárhoz képest, alig kevesebb, mint a 3 éves csúcs.

Hirdetés

A tőzsdéken tegnap igen rossz volt a hangulat, ugyanakkor törvényszerű volt különösen az amerikai piacokon, hogy több hónapos szakadatlan emelkedés során, melynek során az indexek és egyes részvények erősen túlvettek lettek, jöjjön egy korrekció. Az indexesések 1 százalékos mértéke nem mondható soknak, ma pedig az is szerepet játszhat, hogy az igen erős hónap utolsó napja van, és sok intézményi szereplőnek jól mutat egy erős hónapzárás.

S&P 500. Esés réssel, megszűnt a túlvettség
S&P 500. Esés réssel, megszűnt a túlvettség

Európában a főbb indexek emelkednek, a DAX fél százalékkal van feljebb 13 260 ponton, a francia CAC-40 0,4 százalékkal erősödik 5500 pontig. A BUX is magához tért: 0,4 százalékkal van feljebb mint a tegnapi zárás, 40 100 ponton.

Az OTP közel egy százalékkal erősödik 11 530 forintig, a Mol 0,7 százalékkal emelkedik 3060 forintig, a Richter és a Telekom alig mozdulnak.

A kisebb papírok közül jónéhány gyengélkedik: az Appeninn 6 százalékot esik 580 forintig, a CIG 4 százalékot 443 forintig, a Futuraqua 6 százalékot 66 forintig, a Konzum 5 százalékot 2745 forintig, az Opus 5 százalékkal 570 forintig, a Pannergy 5 százalékkal 760 forintig, a Nordtelekom 3 százalékkal 56 forintig.

Gyengélkednek a kriptodevizák: a bitcoin 10 ezer dolláron van, ami már többször bizonyult támasznak, döntő kérdés, hogy megtartja-e ez a szint, ami már eleve 50 százalékos esés a csúcshoz képest.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Beizzítják az űrversenyt – Kína kolóniát építene a Holdra?

Beizzítják az űrversenyt – Kína kolóniát építene a Holdra?

Kennedy és az első Holdra szállás óta nem volt különösebben éles az űr, pontosabban a Hold meghódítására irányuló verseny. Ezt most Kína piszkálhatja fel, ugyanis olyasmire készül, amit eddig senkinek sem sikerült: űrszondát akar juttatni a Hold sötét oldalára. Kérdés, hogy milyen céllal – és vajon mit visznek magukkal a rejtélyes holdjárón.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?