Hirdetés
Hirdetés

Gyengélkedik a forint, robbant a bitcoin

Gáspár András, 2019. április 02., 11:51
Cimkék
forint
, tőzsde
, deviza
, olaj
, bitcoin

Kisebb lendülettel, de tovább emelkednek a részvényárfolyamok Európa-szerte kedden. A forint tovább gyengélkedik, a bitcoin rakétázik, az olaját idei csúcsán van.

Hétfőn remek napot zártak a tőzsdék, a globális gazdaság lassulása miatti aggodalmak sokat enyhültek, miután váratlanul jó hírek érkeztek a kínai feldolgozóiparról. Hasonlóan jó hírek érkeztek délután az amerikai feldolgozóiparról, igaz, a kiskereskedelmi adatok viszont a vártnál gyengébbek lettek. Ennek ellenére szép pluszokat láthattunk Európában és az Egyesült Államokban is záráskor.

Kedden kissé visszafogottabb a lendület a tőzsdéken, két órával a kereskedés kezdete után azért az európai indexek többsége pluszban van. A vezető indexek közül a DAX és a CAC40 is csak kevéssel van tegnapi záróértéke fölött, a FTSE100 viszont fél százalékot erősödik. Európa élén most a szlovák, a lengyel és az ukrán tőzsdeindexek állnak, a BUX a kezdeti gyengélkedés után pluszba lendült. A 0,2 százalékos erősödés több mint 1 százalékot erősödő Richter, 0,2 százalékos pluszban járó OTP és fél százalékot emelkedő Magyar Telekom mellett jött össze, a bluechipek közül egyedül a Mol értéke csökkent. A legforgalmasabb részvény eddig a 4IG, ami több mint 2 százalékot veszített tegnapi értékéből. A részvényárfolyamok jelenlegi állását itt követheti >>

Hirdetés

A forint továbbra is gyengülő pályán van, már 322-nél is járt az euró jegyzése, ami közel 3 hónapos mélypont - idén ennél csak január elején volt drágább az euró.

Friss árfolyamok >>
Friss árfolyamok >>

A Bitcoin viszont hasít, tavaly november óta a legmagasabb szintjén jár - egyes piacokon rövid időre az 5 ezer dolláros szintet is megcsípte a kriptodeviza. Ez egyetlen nap alatt 20 százalékos emelkedést jelent, és természetesen a többi, altcoinnak nevezett kriptodeviza árfolyama is követte az ugrást.

Az olaj ára újabb fél százalékot emelkedett, a Brent olajfajta hordónként 69 dollár fölött jár, ami idei csúcs. A drágulás annak köszönhető, hogy az OPEC kitermelés-csökkentésére ráerősítenek az Irán elleni várható újabb amerikai szankciók és a venezuelai helyzet romlása - összességében tehát kevesebb olaj ömlik a piacra, a csökkenő kínálat veri most fel az árakat. Eközben - ahogy fentebb is írtuk - a világgazdaság állapota miatt is kevésbé aggódnak a befektetők, ami azt jelenti, hogy a kereslet esetleges csökkenése is kevésbé valószínű.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

A kánikula okozta halálesetek megszaporodása, olvadó aszfalt, fokozódó viharkárok, egyre gyakoribb áramkimaradások - ez mind ránk vár a jövőben. Vannak azonban dolgok, amiket már most megtehetünk, hogy felkészüljünk ezekre a jelenségekre, és hogy mérsékeljük a várható pusztításukat.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?