Hirdetés
Hirdetés

Gyengül a svájci frank, csúcson a Tesla

Fellegi Tamás, 2017. szeptember 19., 10:36

A tőzsdék megpihentek a nagy rali után, de a Tesla újra a magasban, nagy a bizalom a cég iránt. A BÉT-en a Mol emelkedik, az OTP esik. A méretes hegymenet után kissé korrigált az angol font, a svájci frank viszont újra gyengül. Stabilan 50 dollár felett az olajár, a forint gyenge, az arany piaca megnyugodott a nagy esés után.

Mihez kezdjünk a megtakarításunkkal a minikamatok világában?

A svájci frank a júliusban nagyot gyengült, 1,15-ig az euróval szemben, ott azonban kisebb korrekció következett. Most újra az 1,15 az árfolyam, és nem tartjuk kizártnak, hogy jön a következő gyengülési hullám, amikor is egy euró mér 1,20 frankot érhet, annyit, mint 2015 januárja 15. előtt, amikor a svájci jegybank nem tudta, illetve nem akarta tovább tartani ezt a szintet az erősödési nyomás miatt.

Euró/svájci frank, 5 hónap
Euró/svájci frank, 5 hónap

Az elmúlt hetekben nagyot pattanó angol font kissé korrigált az euróhoz képest, 1,137-ről 1,128-ig jött vissza. A forint továbbra is gyenge, 309,50 körül van az eurónként.

Hirdetés

Tegnap Amerika nagy ralival nyitott és új csúcsot ért el, de a kereskedés végére kissé megtört a lendület. Ugyanakkor csúcsra ért a Tesla napközben 390 dolláron, majd 385-ön zárt. A legfőbb ok az lehet, hogy az elmúlt hetekben megint nőtt a short állomány közel 30 millió darab részvényre, vagyis újra sokan kétségbe vonják, hogy az autógyár teljesíteni tudja vállalásait.

Tesla
Tesla

A shortosok így megint túl sokan vannak, és miután minden esés hamar elakad, zárni kezdenek, ezzel felhajtva az árat. A cégnél közben nincs sok változás: a nevadai akkumulátorgyár felfutása jól halad, és a Model 3 gyártása is a terveknek megfelelően indul.

Európában több napi emelkedés után most alig mozdulnak az indexek, a BUX sem tér el a tegnapi zárástól. Nyitáskor felugrott a napok óta jól teljesítő Richter, de visszatért 6805 forintra. A Mol emelkedik bő fél százalékot 24 450 forintig, az OTP viszont gyengül 0,3 százalékkal 10 360 forintig.

Az olajár stabilan tartja magát 50 dollár fölött: a WTI 50,60 dolláron, a Brent 55,70-en. Az arany a nagy esés után megpihent, 1312 dollárt ér unciánként.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az EU is úgy eltűnik a történelem süllyesztőjében, mint a Szovjetunió?

Az EU is úgy eltűnik a történelem süllyesztőjében, mint a Szovjetunió?

Merkel két és fél évvel a migránsválság elindulása után európai megoldásról prédikál, de a német közvélemény többsége már Seehofernek hisz. A migrációs válság mély politikai hasadáshoz vezetett, és ez könnyen az EU szétesését eredményezheti. Orbán az EU Bizottságot „fehérgalléros embercsempészeknek” nevezte.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?