Hirdetés
Hirdetés

Hajszálnyira voltunk a háborútól az éjjel – öt tudnivaló a mai tőzsdenaphoz

Eidenpenz József, 2019. június 21., 11:23

Amíg mi aludtunk, Donald Trump állítólag kis híján bombázni kezdte Iránt. Ennek ellenére a tőkepiacok nyugodtak, szerény emelkedés látható Európában. A BUX viszont esik, három részvény is lehúzza, és 324 forint körül jár az euró.

Donald Trump a Suresnes Amerikai Temetőben november 11-én.(EPA/CHRISTIAN HARTMANN)
Donald Trump a Suresnes Amerikai Temetőben november 11-én.(EPA/CHRISTIAN HARTMANN)

Kellemes pluszban mozognak ma is az európai indexek, míg Ázsiában vegyes a kép. A BUX index 0,4 százalékos mínuszban van, a Richter, a Mol és a Magyar Telekom egyaránt esik, az OTP stagnál. A forint maradt gyengécske, 324 körül jár az euró.

1. Trump háborút rendelt el éjszaka

Hirdetés

Donald Trump amerikai elnök az éjszaka légicsapásokat rendelt el Iránnal szemben egy amerikai drón lelövése miatt. Ám az utolsó pillanatban visszarendelték a bevetésre készülő erőket – tudósít a Bloomberg. Emlékeztetnek rá, hogy Trump már kétszer bombázta Szíriát és Észak-Koreát is támadással fenyegette.

Az Iránnal kapcsolatos feszültség miatt azt is felülvizsgálni készülnek az USA-ban, hogy az amerikai elnököknek általában mekkora jogkört kellene élvezniük az ország háborúba viteléhez. Az olaj szerdán is és csütörtökön is nagyot ugrott a feszültségek hatására. Ma csak szerény, 0,3-0,4 százalékos drágulással folytatja.

2. Új történelmi csúcs Amerikában

Az S&P 500 index tegnap 0,95 százalékot emelkedett 2954,2 pontra és ezzel új történelmi csúcsot állított be. Ennek fő oka a galamblelkű, kamatcsökkentésre készülő Fed lehet. Illetve ezzel összefüggésben az amerikai tíz éves állampapír-hozam két százalékra esése, a dollár gyengülése.

Jól teljesített az energiaszektor az olaj miatt, és jó gyorsjelentést tett közzé az Oracle is tegnap, nyolc százalékkal ugrott. A General Electric közel négy százalékkal ment fel, miután a Paris Air Show-n 55 milliárd dollárnyi megrendelést gyűjtött be.  A mai amerikai határidős indexárak egyelőre minimális, stagnálással felérő csökkenést mutatnak.

3. Terjeszkedik a Richter

A Richter Gedeon Nyrt. Bejelentette, hogy a cariprazine forgalmazására az Allergan Plc-vel korábban kötött licenc megállapodásukat kiterjesztették Latin-Amerika legfontosabb piacaira (Argentína, Brazília, Chile, Kolumbia, Ecuador, Mexikó, Peru és Venezuela). A módosított megállapodás értelmében az Allergan felelőssége a készítmény törzskönyvezése a megállapodásba újonnan bekerülő országokban. Emellett az Allergan a nettó értékesítés alapján sávos royalty-t fizet a Richternek.

Ennek ellenére a Richter esik ma.

Friss árfolyamok itt láthatók

4. Két dudás a miniszterelnökségért

A briteknél ketten maradtak a konzervatívok elnökjelöltségéért folyó harcban, Boris Johnson és Jeremy Hunt. Ezzel a kommentárok szerint nőtt a megállapodás nélküli Brexit valószínűsége. A kilépéspárti Johnson kijelentette, hogy a megállapodás nélküli Brexit nem feltétlenül jelentené a vámok visszaállítását az EU-val, mire a Bank of England vezére, Mark Carney ezt cáfolta. Carney erősen óv a rendezetlen kilépés gazdasági következményeitől.

5. Ma már nem fénylik?

Az arany határidős ára tegnap áttörte az 1400 dolláros szintet is, ezzel közel hat éve, 2013 közepe óta nem látott szintre ért. A nemesfémnek hagyományosan jót tesz az alacsony reálkamat, a gyengülő dollár (a kamatcsökkentésre készülő Fed). Ma korrekció látható, 1393 az ára. Tegnap az aranybányák is remekeltek, az Arca Gold Bugs (HUI) bányarészvény-index öt százalékkal ugrott meg.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Égnek a vonalak Londonban, sorsdöntő meccsre készül Johnson

Égnek a vonalak Londonban, sorsdöntő meccsre készül Johnson

Rendkívüli ülést tart holnap a brit parlament alsóháza az EU-val kötött új kilépési megállapodás miatt – szombaton legutóbb 37 évvel ezelőtt, a falklandi háború idején ültek össze a brit honatyák. A Privátbankár.hu által megkérdezett elemző szerint ötven százalék esély van arra, hogy az alsóház megszavazza az egyezményt. Ez egyébként jó lenne Magyarországnak is, hiszen így biztosan nem gördülne akadály a kereskedelem útjába.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?