Hirdetés
Hirdetés

Hamarosan debütál az év egyik legjobban várt papírja

2019. április 29., 19:00

Hamarosan a tőzsdén is bemutatkozik az Uber, amely az elmúlt években megjárta a mennyországot, és vezetőinek botránya után a poklot is. A cég versenytársa már bemutatkozott a tőzsdén, és egyelőre csalódást okozott.

Kevés az új részvénykibocsátás

A geopolitikai és kereskedelmi bizonytalanságok miatt világszerte csökkent a tőzsdei bevezetések (IPO) száma – derül ki az EY globális részvénykibocsátási trendeket elemző most publikált negyedéves jelentéséből. A fő részvényindexek kedvező alakulása ellenére a folyamatban lévő geopolitikai és kereskedelmi feszültségek továbbra is óvatosságra intik a befektetőket. 2019 első három hónapjában a tőzsdei bevezetések száma 199-re, az egy évvel korábbi időszak eredményének közel felére (41%) csökkent. A kibocsátásból származó bevételek összege pedig csupán 13,1 milliárd dollárt ért el, ami 74 százalékos visszaesést jelent 2018. első negyedévi adataihoz képest.

A fenti adatok alapján azt gondolhatnánk, hogy a tőzsdei bevezetések piaca kifejezetten unalmas, pedig az elmúlt hónapokban több, régen várt vállalat jelent meg a piacokon. Visszatérő volt a Levi's, amely 1971 és 85 között már forgott a New York-i parketten, és márciusban újra bevezették az ottani tőzsdére.

Talán ennél is nagyobb durranás volt amikor az IT szektor egyik feltörekvő csillaga, a Pinterest áprilisban piacra lépett. A képmegosztó kapitalizációja ugyan nem volt extrém nagy, hiszen kibocsátáskor 20 milliárd alatti volt, de megelőzte a szektor másik debütálóját, a videókonferenciában utazó Zoom nevű céget. Ráadásul mindkét IT-cég nagyot ment a bevezetést követően, így jelentősen növekedett a társaságok tőkeértéke.

Defektet kapott az Uber konkurense

Ezek mellett az Uber versenytársa, a Lyft nevű autómegosztó szolgáltató kibocsátása volt igen nagy volumenű. Utóbbi finoman szólva sem tekinthető sikersztorinak, hiszen a kibocsátáskor 72 dolláron jegyezhettek az új tulajdonosok, de még náluk is rosszabbul jártak azok, akik lemaradva a jegyzésről az első kereskedési napon vásároltak be a papírból, hiszen közel 80 dollárig szökött fel a kurzus. Ezt követően azonban lejtőre került a vállalat részvénye és a Lyft első hónapja (ahogy az a Businessinsider grafikonján is látszik lent) összességébe nagy blama lett, hiszen - miközben az amerikai tőzsdeindexek történelmi rekordra ugrottak - a papír 60 dollár alá esett (pénteken 57 dollár volt az ára).


Ezt érdemes tudni az Uber kibocsátásáról

Minden bizonnyal a Lyft kudarca jelentős hatással volt az Uber részvényekre is, hiszen a korábbi várakozásoknál jóval alacsonyabbra tett a lécet az autómegosztó. Az Uber azt várja, hogy az IPO árazásánál 90 milliárd dolláros tőkeértéke lehet a vállaltnak, más kérdés, hogy korábban az elemzők a 120 milliárdos értéket tartották elérhetőnek. Az említett 90 milliárdos szinthez a 44-50 dollár közötti ársáv tetején kellene, hogy a részvényeket lejegyezzék a befektetők. A kibocsátás során természetesen nem a teljes részvénymennyiséget dobják piacra, de a vállalat így is 8-10 milliárd dollár közötti forráshoz juthat. Ebben az esetben egyébként az egy részvényre jutó árfolyam a 8-as értéket érné el, ami meghaladná a versenytárs Lyft mostani 7,5-es értékét. Ez pedig akár óvatossá is teheti a befektetőket. Ahogy azt fent is jeleztük, a rivális árfolyama tőzsdére lépése óta több mint 20 százalékot zuhant, a befektetők ugyanis szkeptikusak a profitábilis működés elérésével kapcsolatosan, ez pedig az Uber esetében is érzékeny terület. Ugyan a vállalat hosszútávú terveiben ez a cél, rövidtávon viszont a további növekedést tűzték ki célul, így a befektetőknek az esetleges osztalékra még biztosan hosszú éveket kell várni.

Hivatalosan még nem jelentették be, de a kiszivárgott pletykák szerint a New York-i Értéktőzsdén való kereskedés május 10-én kezdődik majd el.

Hirdetés

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

A kánikula okozta halálesetek megszaporodása, olvadó aszfalt, fokozódó viharkárok, egyre gyakoribb áramkimaradások - ez mind ránk vár a jövőben. Vannak azonban dolgok, amiket már most megtehetünk, hogy felkészüljünk ezekre a jelenségekre, és hogy mérsékeljük a várható pusztításukat.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?