Hirdetés
Hirdetés

Három éve nem vehettünk ennyire olcsón dollárt - leállhat az élet Amerikában

Gáspár András, 2018. január 19., 10:52

Ezúttal Ázsiában döntenek csúcsokat a tőzsdeindexek, de Európa is jól indult pénteken - itt kevésbé izgulnak azon a befektetők, sikerül-e megegyezni éjfélig az amerikai adósságplafonról, vagy leállnak a kormányzati intézmények. Az utolsó pillanatig mehet a huzavona, három éves mélypont körül mozog a dollár árfolyama.

A republikánus többségű képviselőház már elfogadta a kormányzati leállás elkerüléséhez szükséges módosításokat - de mi lesz a szenátusban? Paul Ryan, a képviselőház elnöke azt kéri a szentátustól, kövessék őket. Fotó: EPA / Shawn Thew
A republikánus többségű képviselőház már elfogadta a kormányzati leállás elkerüléséhez szükséges módosításokat - de mi lesz a szenátusban? Paul Ryan, a képviselőház elnöke azt kéri a szentátustól, kövessék őket. Fotó: EPA / Shawn Thew

Csütörtökön kis gyengüléssel zártak az amerikai tőzsdeindexek, Ázsiában viszont pénteken újabb csúcsok születtek - első sorban azért, mert a kínai negyedéves GDP-növekedés a vártnál erősebb volt. 2018 eddig eltelt időszaka jó teljesítményt hozott a tőzsdéken - köszönhető ez annak, hogy a globális gazdaságról biztató adatok érkeznek, és a reálgazdaságról pozitív képet festenek a vállalati eredmények is. A világ már nem csak a száguldó amerikai tőzsde után loholva erősödik: a globális fundamentumok önmagukban is segítik a részvényárak emelkedését világszerte, vélik a szakértők.

Leáll az élet az Egyesült Államokban?

Hirdetés

Nincsenek mára ígért piacmozgató események, makroadatok, de fél szemmel az amerikai szenátust figyelik a befektetők: a kérdés az, hogy az éjféli határidőig sikerül-e megegyezni és elfogadni legalább egy ideiglenes intézkedést az amerikai adósságplafon megemeléséről. Ha nem, akkor be kell fagyasztani a költségvetési kiadásokat (egész pontosan minden egyes további elköltött centhez engedélyt kell kérni), ami az amerikai kormányzati intézmények leállását jelentené. A republikánus-többségű képviselőház már elfogadott egy rövid távú intézkedést, ami február 16-ig biztosítaná a további finanszírozást, most a szenátus előtt áll a kérdés - itt viszont nincs meg a republikánusok többsége, így szokás szerint jó esély van arra, hogy az utolsó pillanatig megy majd a huzavona.

Ez nyomás alatt tartja a dollárt: az euróval szemben két napja gyengül, három éve nem látott mélypont közelében mozog egész héten az amerikai deviza:

Friss árfolyamok >>
Friss árfolyamok >>

A forint is gyengül az euróval szemben a tegnap délutáni megugrás után - igaz, nem nagy lendülettel. Míg tegnap 308 forint alatt is jegyezték az eurót, ma már hajszálra vagyunk a 309-es jegyzéstől.

A dollár gyengesége viszont a forinttal szemben is jól látszik, 2014 óta nem kellett ilyen keveset adni az amerikai devizáért, 252 forint alatt jár a jegyzés:

Friss árfolyamok >>
Friss árfolyamok >>

Európában összességében pozitív a hangulat, de nincsenek nagy elmozdulások. A frankfurti DAX fél százalék körüli emelkedésnél jár egy órával a kereskedés kezdete után, szinte hajszálra ugyanennyit erősödött a budapesti BUX is. Minden bluechip emelkedik, közülük a Mol és az OTP párosa kézen fogva vezeti a mezőnyt 0,6 százalékos erősödéssel. A forgalom nem túl acélos, a Mészáros-mezőny pedig kettészakadt: a legjobban teljesítő papírok között dobogós az Opus bő 2 százalékos erősödéssel (az első a Nordtelekom 4,3-mal), a nap vesztesei között viszont egyelőre ott a másik nagy Mészáros-papír, a Konzum, közel fél százalékos csökkenéssel.

Helyzetkép 10 órakor - friss árfolyamok >>
Helyzetkép 10 órakor - friss árfolyamok >>

Az árupiacon az olaj ára ma is csökken, a WTI 63 dollár alatt is járt, innen korrigált vissza a jegyzés.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Meglepetés: egy nyugati tekintélytől kapott támogatást Orbán

Meglepetés: egy nyugati tekintélytől kapott támogatást Orbán

A magyar, lengyel vagy cseh álláspontot ugyanúgy tiszteletben kell tartani, mint a spanyolt vagy a franciát – jelentette ki a német parlament elnöke egy lapinterjúban. Wolfgang Schäuble szerint a globalizáció okozta változások és a migrációs hullám megrengetik a nyugati társadalmakat, és erre Európa eddig nem tudott megnyugtató választ adni.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?