Hirdetés
Hirdetés

Háromhavi csúcsra repítette a fontot a Brexit-remény

Csabai Károly, 2019. október 11., 18:01
Cimkék
angol font
, Brexit

Az angol valuta már arra erősödött, hogy az ír és a brit miniszterelnök tegnapi találkozóján kilátásba helyezte, az Egyesült Királyság október 31-ei kilépéséről megállapodás születhet. Ma pedig erre tett rá egy lapáttal, hogy a diplomaták felhatalmazták az EU főtárgyalóját, folytasson mélyreható megbeszéléseket a szigetországgal a kilépési feltételek esetleges módosításáról.

Közel 3,5 százalékkal állt magasabban az angol font árfolyama a dollárral szemben (1,2647) péntek délután annál, mint ahogyan a szerdai napot zárta. Ekkora árfolyamelmozdulásra ilyen rövid idő alatt 2016 júniusa óta nem volt példa.

Reménysugarak

Hirdetés

Ennyire örültek a befektetők azoknak a reménysugaraknak, amelyeket az október 31-ére időzített Brexit kapcsán alig huszonnégy óra leforgása alatt kaptak. Az egyiket az ír és brit miniszterelnök csütörtöki eszmecseréjétől, a másikat pedig az EU és az Egyesült Királyság pénteki reggeli találkozójától. Mint ahogy azt a délelőtti piaci összefoglalónkban is jeleztük, feléledt ugyanis a remény, hogy alig húsz nappal később a szigetország mégis rendezett körülmények között tud kilépni az EU-ból.

Az optimizmus azt követően is megmaradt, hogy azt Donald Tusk, az Európai Tanács lengyel elnöke a Reuters brit hírügynökség értesülése szerint ma reggel próbálta a hangulatot hűteni. Mondván, bár biztató híreket kapott az ír és a brit miniszterelnökkel folytatott tegnapi egyeztetése után, nyilatkozatáig London nem nyújtott be reális és működőképes új Brexit-javaslatot. Erre szerinte ma estig van idő, ha addig nem történik semmi, akkor nincs esélye annak, hogy a jövő heti EU-csúcs áldását adja a módosított kilépési megállapodásra.

Ez a határidő tolódott ki "a következő napokra", ami elég is volt a font szárnyalásának folytatódásához. Ebben az is közrejátszott, hogy Mina Andreeva, az EU szóvivője konstruktívnak festette le Stephen Barclay brit és Michel Barnier uniós Brexit-főtárgyaló megbeszélését. Ami persze jól tudjuk, hogy a szokásos diplomáciai fordulat, egyfajta megelőlegezése a paktumnak, egyúttal a kívülállók megnyugtatása, amit azonban nem feltétlenül követnek pozitív fejlemények.

Fifti-fifti

Malcolm Barr, a J.P. Morgan elemzője például még mindig ugyanannyi esélyt lát a kilépési feltételek megváltoztatásának, mint annak, hogy marad minden a régiben. S Amélie de Montchalin, Franciaország Európa-ügyi minisztere is akként vélekedett a France Inter rádióban, hogy a megállapodás nélküli brit kilépés továbbra is benne van a levegőben, amennyiben London nem hajlandó kompromisszumra.

Az EU ugyanis nem enged azokból az elvekből, amelyeket két és fél évvel ezelőtt rögzített a Brexittel kapcsolatban – tette egyértelművé Montchalin. Mondván, azt szeretnék, ha béke lenne Írországban, hozzátéve: meg akarjuk védeni a vállalatainkat a tisztességtelen versenytől, és kiegyensúlyozott kapcsolatokat szeretnénk Nagy-Britanniával. A Bloomberg pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az írek gazdaságilag érdekeltek a rendezett Brexitben, mert egy megállapodás nélküli kilépéssel a következő két évben 73 ezer munkahelyük szűnne meg.

Megint Johnson térfelén a labda

Most az a legfontosabb kérdés, hogy Boris Johnson milyen engedményekre tett ígéretet. A vita továbbra is a backstop-tartalékmegoldás alternatívái miatt folyik, amelyet az EU álláspontja szerint csak olyan intézkedésekkel lehetne kiváltani, ami minden szempontból teljesíti a kritériumait, s elengedhetetlen, hogy Írország és Észak-Írország között ne legyen fizikai határ. Az óra ketyeg.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Dark weben árult jelszavak, akadozó játékok – döcögve indul a nagy streaming-forradalom

Dark weben árult jelszavak, akadozó játékok – döcögve indul a nagy streaming-forradalom

Esnek a tőzsdék, köztük a BUX index is, és megint gyengébb a forint. Több cég indított streaming szolgáltatást, így online televíziót vagy játékplatformot az utóbbi hetekben, de eddig mindegyikkel van valami baj. A forradalom akadozva indul, ahogyan az animációk vagy filmek megjelenítése is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Apu, tulajdonképpen mi az az állampapír?

    2019. november 19., 06:04
    Apu, tulajdonképpen mi az az állampapír?

    A “szuperállampapírnak” is nevezett Magyar Állampapír Plusz kapcsán mintegy fél éve rengeteg szó esik nálunk az állampapírokról.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?