Hirdetés
Hirdetés

Hasít az euró, 3 éve robbant a svájci frank

Fellegi Tamás, 2018. január 15., 11:28

Mind a dollárhoz, mind a svájci frankhoz képest 3 éves csúcson az euró, így hozzájuk képest a forint is. Mínuszban a BUX, korrigál a múlt hét sztárja, a Nordtelekom.

Immár 1,22 dollár fölött jár az euró, szépen ledolgozva a 3 évvel ezelőtti nagy esés bő felét. Akkor indult az EKB pénznyomtatási programja, ami legyengítette a közös európai fizetőeszközt, most viszont lassan véget ér, ez lehet az erősödés egyik oka. Ugyanakkor egyértelműen visszatért az euró iránti bizalom, amit az is mutat, hogy a svájci frankhoz képest is tovább izmosodott: alig 1,18 alatt van az árfolyam, egyre közelebb az 1,20-hoz.

Euró/dollár
Euró/dollár

Ma van a 3. évfordulója annak a gyászos napnak, amikor a svájci jegybank megszüntette az árfolyamgátat, és 1,20-ról a paritásig ugrott a frank árfolyama, óriási veszteségeket okozva világszerte. A három év alatt szép lassan elmúlt az akkor hisztérikus frank iránti kereslet, az árfolyam immár magától és visszatér az akkor tarthatatlan szintre.

Hirdetés

Az amerikai részvénypiacokon pénteken még brutális emelkedés zajlott, ma Európában már kissé lejjebb vannak az indexek, bár ez az eltérés a két kontinens között már az elmúlt hetekben is jellemző volt, ami összefügghet a dollár euróhoz képesti gyengülésével.

A BUX közel egy százalékot esik, amihez a Mol 1,2 százalékos gyengüléssel járul hozzá, ára 3008 forint, a Richter 0,8 százalékkal van lejjebb 6720 forinton, az OTP fél százalékot gyengül 10 870 forintig, a Telekom 0,7 százalékkal 467,5 forintig. A múlt héten sokat emelkedő Nordtelekom 5 százalékkal van lejjebb 58-59 forint körül.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Idegtépő napok jönnek: 108 ezer fiatal sorsa dől el

Idegtépő napok jönnek: 108 ezer fiatal sorsa dől el

Jövő szerda este 8 órakor hozzák nyilvánosságra a felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Idén közel 108 ezren izgulhatnak, ugyanis ennyien jelentkeztek valamelyik hazai egyetem, főiskola szeptemberben induló képzésére. A legtöbben, a felvételizők kétharmada ezúttal is alapképzésre adta be jelentkezését.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?