Hirdetés
Hirdetés

Hiába a forgalomnövekedés: valami nagyon elromlott Budapesten

2017. október 01., 10:02

Jelentősen nőtt a forgalom az elmúlt héten a Budapesti Értéktőzsdén, ám még ennek ellenére is csökkent a BUX értéke. Számos esemény mozgatta a tőzsdéket az elmúlt héten, a kurd politikai feszültség mellett Trump adócsökkentési terve is érdemben befolyásolta az árfolyamokat. Emelkedni csak a Magyar Telekom tudott, a Moltól meglepetés érkezett, jövő héten a Groupama hozhat döntést – nem fogunk unatkozni.

A héten a részvénypiac forgalma 67,6 milliárd forintot tett ki, szemben az előző heti rekordalacsony, 36,7 milliárddal. Ám még ez sem volt elég ahhoz, hogy a BUX emelkedő pályán maradjon, a Budapesti Értéktőzsde fő részvényindexe végül 37 290,65 ponton, 2,33 százalékos csökkenéssel fejezte be a hetet.

Ráadásul a forint is megsínylette a hetet, a magyar deviza tartósan 310 fölé emelkedett, ezt az elemzők a Magyar Nemzeti Banknak a múlt héten bejelentett lazító intézkedéseivel, valamint a decemberben esedékes Fed-kametemelés esélyeinek növekedésével magyarázzák. Az Equilor Befektetési Zrt. úgy látja, hogy vásárolni majd a 307-es szint körül lesz érdemes az uniós valutából, kérdés ugyanakkor, hogy ezt mikor érheti el ismét erejében a forint.

Hirdetés

Nem volt eseménytelen a hét

Unatkozni biztosan nem unatkoztak a világpiacon, így Budapesten sem, több esemény ráadásul spekulációk egész láncolatát indította el. A Mol papírjait egyebek mellett felaprózták a hét elején, ezzel az 1000 forintos törzsrészvények értéke a nyolcadára, 125 forintra csökkent, ezekkel az új papírokkal kedden lehetett először kereskedni. A Mol esetében nem érkezett további érdemi hír, ugyanakkor a befektetők latolgatni kezdték, hogy végül a Kurdisztán körüli feszültség, vagy esetleg maga a részvényfelaprózódás felelős-e az olajpapír gyenge teljesítményéért, ami így végül kereken 3000 forinton zárta a hetet.

Kedden az OTP kapott egy méretesebb pofont, a részvény árfolyama 4,6 százalékkal zuhant le 9710-re, de volt még lejjebb, 9630-on is. A magyar nagybank ugyan aznap nem jelentett be semmit, de tudni lehet, hogy az elkövetkező napokban – várhatóan a jövő hét elején – a Groupama Biztosítónál lejár egy moratórium a részvényei egy részének eladásával kapcsolatban. A bankrészvény a hét végére sem  tértek magukhoz, így az OTP végül 2,94 százalékos csökkenés után 9895 forinton  zárt pénteken.

Csak a Magyar Telekom tartja magát?

A Magyar Telekom a héten saját részvényeket vett a javadalmazási politikáján alapuló ösztönzési rendszer céljából, aminek úgy tűnik a befektetők is örültek, a távközlési papír szerény 0,21 százalékos emelkedésben – de a bluechipek közül egyedüliként – végül 480 forinton zárt.

A Richternél az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (FDA) közleménye húzta le az árfolyamot, az FDA ugyanis visszautasította a vállalat leadott dokumentációját azzal kapcsolatban, hogy ki lehet-e terjeszteni a Vraylan alkalmazását a skizofréniával kapcsolatba hozható negatív tünetegyüttesek kezelésére. Emiatt a gyógyszerpapírok árfolyama 3,55 százalékkal csökkentek egy hét alatt, pénteken 6550 forinton zárt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?