6p
A befektetők napok óta várták Jerom Powell megszólalását, a Fed elnökétől iránymutatást reméltek az amerikai jegybank kamatpolitikájáról. Úgy tűnik a beszéd némileg oszlatta az aggodalmakat. Igaz ez csak addig tartott, míg Trump visszafogta magát.

A kemény lépések után Donald Trump egyet mindig visszatáncol a Kínával szemben vívott kereskedelmi háborúban, azt remélve, hogy az aktuális ellenfél majd szintén gesztust gyakorol, és enged az álláspontjából. A helyzet azonban valójában, hogy ezeket a gesztusokat Peking inkább az amerikaiak gyengeségének véli, és a kínaiaknak eszük ágában sincs megegyezni. Sőt, pénteken ők is tettek egy meglehetősen barátságtalan lépést, bejelentették, hogy Kína mintegy 75 milliárd értékű amerikai importcikkre vet ki pótvámokat. A kínai kormány vám- és adóügyekért felelős bizottsága indoklásában azt közölte, ezt az ázsiai országból származó árucikkekre kivetett legutóbbi amerikai büntetővámok miatti ellenlépést teszik.

A mostani lépéstől függetlenül Donald Trump jó ideje érzékeli, hogy a kereskedelmi háború akár hosszabb ideig is eltarthat, nem véletlen tartja nyomás alatt az amerikai jegybankot immár hónapok óta. Az elnök azt szeretné elérni, hogy a Fed ismét ultralaza monetáris politikát folytasson, gy támogatva az amerikai gazdaság növekedését. A Twitteren érkező rendszeres kritikus megjegyzések azonban eddig többé-kevésbé leperegtek a Fed elnökéről, Jerom Powellről. A függetlenségét hangoztató jegybank lépéseit eddig a gazdasági adatok, és nem Trump határozták meg. Éppen ezért a befektetők a Fed elnökének minden komolyabb szereplésére odafigyelnek, abból ugyanis több információt remélnek a kamatpolitikát illetően, mint Trump posztjaiból.

Aktív politikát ígért Powell

Jerom Powell pénteken az egyik tekintélyes gazdasági konferencián, Jackson Hole-ban szólalt fel. A Federal Reserve elnöke most megismételte azon ígéretét, hogy "megfelelően cselekszik" az amerikai gazdasági növekedés fenntartása érdekében, amely egyébként a leghosszabb az Egyesült Államok történetében. Azt is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kockázatok megnövekedtek, mióta a központi bank legutóbb júliusban ülésezett. A legutóbbi ülés jegyzőkönyvét egyébként a napokban ismerhette meg a közvélemény, amely azt tükrözte, hogy megosztottak voltak a döntéshozók, egyesek nagyobb csökkentés mellett kardoskodtak, volt aki szinten tartást javasolt. A kamatdöntő nyíltpiaci bizottság (FOMC) végül 25 bázisponttal, 2,00-2,25 százalékra csökkentette az irányadó dollárkamatsávot. A jegyzőkönyvből kitűnik, hogy ketten nagyobb, 50 bázispontú kamatcsökkenés mellett érveltek az alacsony az infláció miatt. Mások viszont úgy vélték, hogy jobb lenne tartani a kamatot, mivel az amerikai gazdaság a viszonylag gyenge tavaszi teljesítmény után magától is erősödni kezdett.

Powell mai beszédében azt mondta: "Figyelemmel kísérjük a fejleményeket, és folyamatosan értékeljük azoknak az Egyesült Államok gazdasági kilátásaira gyakorolt hatásait és mérlegeljük a szükséges monetáris politikai lépéseket". Az elnök szerint az FOMC júliusi ülése óta eltelt három hét meglehetősen eseménydús volt, elég csak a Kínából származó termékekre kivetett új vámok bejelentését említeni, de a globális gazdasági lassulásra is újabb bizonyítékokat láttuk, hiszen Németországban és Kínában is a korábbiaknál gyengébb makrogazdasági adatokat publikáltak.

A jegybankok sem találkoztak még ilyen helyzettel

Powell szerint a Fed előtti legnagyobb kihívás, hogy a monetáris politika úgy támogassa a fenntartható növekedést, hogy közben az erős munkaerőpiac továbbra is fennmaradjon, sőt esetleg az eddig passzívakat is be tudják vonni. Emellett azt is fontosnak tartja hogy az infláció szilárdan 2 százalék körül legyen. Utóbbi megjegyzés egyébként, arra fele mutatna, hogy a kamatokat nem fogják csökkenteni, ám arra is tett utalást, hogy a szeptemberi újabb vágás gyakorlatilag eldöntött dolog.

Az elnök arra is rámutatott, hogy ő és a Fed többi vezetője számára nincsenek olyan közelmúltbeli precedensek, amelyeket előkapva kész választ adhatnának a jelenlegi helyzetre. Sőt a kereskedelmi háború is egy olyan új fejlemény, amelynek hatásaival az utóbbi évtizedekben a monetáris politika nem találkozott.

Powell azt is elmondta, hogy ugyan a monetáris politika hatékony eszköz, amely támogatja a fogyasztói kiadásokat, az üzleti beruházásokat és a közvélemény bizalmát, ám nincs „kész szabálykönyve” a mostanihoz hasonló történésekre. Ígéretet tett arra, hogy megpróbálják áttekinteni a várható eseményeket. Emellett arra fognak összpontosítani, hogy a kereskedelem alakulása hogyan befolyásolja a gazdasági kilátásokat, és emiatt miként kell módosítani a monetáris politikát célkitűzéseik elérése érdekében.

Mire megnyugodtak volna a tőzsdék, Trump "robbantott"

A kommentárok megjegyezték, hogy két témát nagyon tudatosan került a Fed elnöke. Egyrészt nem említette, hogy az amerikai gazdaságot recesszió fenyegetné. Másrészt az utóbbi hetekben a tőzsdéken pánikot okozó kötvényhozamoknál kialakult inverzióról sem ejtett szót. Pedig a szakértők rendre azt emlegetik, hogy ez a helyzet, vagyis amikor a rövid futamidejű kötvények hozama magasabb a hosszú papírokénál, az a gazdasági visszaesés legbiztosabb jele volt a múltban. A Fed vezető beszédének hatására a tőzsdéken az esés némileg mérséklődött, ám a napon belüli emelkedés nem tartott sokáig.

Powell beszédére Donald Trump is reagált a Twitteren, ahol azt írta, a Fed SEMMIT SEM tesz. A befektetők azonban nem emiatt, hanem egy másik elnöki megnyilvánulás miatt kezdtek pánikolni, és kezdtek agresszív eladásokba. Trump ugyanis a fent jelzett mai kínai lépésre válaszul azt közölte, kezdeményezi, hogy az amerikai cégek minden lehetséges lépést megtegyenek annak érdekében, hogy alternatívát keressenek a kínai beszállítókat lecseréljék. Egyelőre konkrétumok nem ismertek, de könnyen lehet, hogy adminisztratív eszközöket is bevet majd a kormányzat annak érdekében, hogy az amerikai cégek alternatívát találjanak a kínai partnerek helyett, ez pedig olyan új fejezetet nyithat a kereskedelmi háborúban, amelynek hatása jelen pillantaban nehezen felmérhető.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16800 16630 16890 +1,20% 0 0 4 551 385 505 HUF 2024-03-28 17:05:47
MOL 2960 2938 2980 +1,37% 0 0 1 844 664 804 HUF 2024-03-28 17:13:02
MTELEKOM 897 890 900 +0,79% 0 0 354 788 481 HUF 2024-03-28 17:05:47
RICHTER 9260 9260 9375 -0,05% 0 0 2 543 442 235 HUF 2024-03-28 17:09:18
OPUS 403 397 403 +0,50% 0 0 59 002 521 HUF 2024-03-28 17:09:51
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Lenyomta a pesti tőzsde Európát csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 554,3 pontos, 0,86 százalékos emelkedéssel, 65 384,60 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:01
Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!
Részvény / Deviza / Áru Komoly céláremelés a Molra, durván shortolják a Redditet
Eidenpenz József | 2024. március 28. 12:16
Jó a hangulat a tőzsdéken, sorban dőlnek a rekordok, és végre megmozdult a BUX index is. A forint némileg gyengül, rekordot döntött az arany. Szép osztalék jöhet a Moltól jövőre is. Durván shortolják a Redditet, szuperintelligencia-óriást építenének a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Egy félmosolyra lehet elég, amit a forint csinál csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:27
Így kezdte a napot a forint.
Részvény / Deviza / Áru Igen, jól látja! Erősödött a forint, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 18:21
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nem bírt megállni a lejtőn az OTP
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 17:24
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 175,08 pontos, 0,27 százalékos csökkenéssel, 64 830,30 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodott a forint, Trump újra dollármilliárdos lett
Eidenpenz József | 2024. március 27. 12:25
A keddi kamatdöntés óta lassan erősödő pályára állt a forint, már 395 alatt mozog az euró. A további kamatcsökkentések mértéke azonban bizonytalan. A BUX-ot főleg a Mol húzza, lassul a Tesla-rivális. Így lett Trumpból dollármilliárdos – papíron. Óriásit buktak a kriptószektikusok.
Részvény / Deviza / Áru Itt a meglepetés az euró árfolyamában!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 07:59
Szinte nem változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest szerda reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egy hangfelvétel, egy kamatdöntés: ezt nézze, mi történt a forinttal!
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 18:16
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Unalmas nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 17:32
A kamatdöntés sem mozgatta meg a tőzsdét, átlagos volt a forgalom. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG