Hirdetés
Hirdetés

Ismét összeomlott a forint, új mélypontra került

Fellegi Tamás, 2018. június 21., 10:38

Hiába pattant fel a forint tegnapelőtt a jegybanki közleményre, most újabb mélypontot ért el. A nagy amerikai internetes részvényeknél viszont teljes az őrület, igazi vételi pánik jelei mutatkoznak. Nálunk a Mol emelkedik szépen, miután tegnap délután váratlanul nagyot esett.

A forint gyengélkedése tartósabb, mint amilyennek tegnap és tegnapelőtt tűnt, ugyanis újra a leggyengébb értéken van, 326,20 az euróhoz képest. A jegybanki nyilatkozat, miszerint korábban véget érhet az extrém monetáris lazaság, csak átmenetileg segített.

Euró/forint
Euró/forint Friss árfolyamok >>>

Két eset lehetséges: az egyik, hogy nagyon sok spekulatív pozíció nyílt a forint erősödésére játszva, és miután a tartós erősödés elmarad, ezek kényszerűen záródnak. A másik, hogy a piac valóban nem akarja már elfogadni a 0 közeli kamatszintet, miután ilyen a régióban a nem eurót használó országok között már csak nálunk van.

Hirdetés

Kétségtelen, hogy a lengyel zloty és a cseh korona is viszonylag gyenge, de messze nem annyira, mint a forint, amely nagyon közel van örökös mélypontjához, melyet 2014-15 fordulóján ért el.

A részvénypiac egy szegmensében, az amerikai internetes óriásoknál pont ellentétes tendencia figyelhető meg: ott teljesen megőrültek a vevők, és minden nap új csúcson, extrém túlvettség mellett is vásárolják az immár meglehetősen drága részvényeket. A Facebook 200 dollár fölött ért el új csúcsot, az Amazon 1750 dolláron, a Netflix 417 dolláron.

Netflix, extrém túlvettség
Netflix, extrém túlvettség

Gyanítható, hogy ezekben a papírokban shortosok lehetnek bajban: a túlzott emelkedést látva esésre számítottak és korán nyitottak short pozíciókat, így az ő kényszerű zárásaik hajthatják még feljebb az árat. Így esetleg ugyanaz zajlik, mint a forint esetében, csak ellenkező irányban.

Az európai részvénypiacokon nincs jelentős mozgás, a BUX viszont 0,7 százalékot emelkedik 35 660 pontig, köszönhetően leginkább a 2 százalékot emelkedő Molnak. A Papír tegnap is jól állt napközben, de az utolsó órában váratlanul visszaesett 2600 forint közelébe, most 2658 forint az ár.

Az OTP alig változik, ára 9860 forint, a Richter 0,7 százalékkal van feljebb 5255 forinton, a Telekom kissé gyengül 411,5 forintig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Annyira összebalhézott Izrael és Lengyelország, hogy lefújták a V4-csúcsot

Annyira összebalhézott Izrael és Lengyelország, hogy lefújták a V4-csúcsot

A lengyel és az izraeli kormány már tavaly összekülönbözött egy holokausztra vonatkozó szóhasználat miatt, most azonban új szintre lépett a konfliktus. Miután az ügyvezető izraeli külügyminiszter antiszemitának nevezte a lengyeleket, Varsó lemondta részvételét a holnapra tervezett V4-Izrael csúcson, majd ma délelőtt az egész találkozót törölték.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?