Hirdetés
Hirdetés

Isten veled, német növekedés? – négy alaphír a mai napra

Eidenpenz József, 2019. augusztus 14., 11:36

A tegnapi szép tőzsdei emelkedésnek máris vége, Európában és itthon is esegetnek az indexek. Rossz adat érkezett a kínai és a német gazdaságból egyaránt, amiért főleg a kereskedelmi háborút teszik felelőssé. A forint erősödését megállította egy fontos támaszszint.

(Fotó: Eidenpenz József)
(Fotó: Eidenpenz József)

Tegnap szép ralit láttunk a vezető tőzsdéken arra a hírre, hogy az USA visszavesz a kínai árukra kivetett vámokból. A keddi optimizmus reggel Ázsiában még kitartott (kivéve Hong Kongot). Ma azonban ismét szomorkás a hangulat a börzéken, az európai indexek fél százalék körüli mínuszban vannak.

Az amerikai határidős indexek is hasonló esést vetítenek előre. Elsősorban a globális gazdasági növekedéssel kapcsolatos rossz hírek kedvetleníthették el ma a befektetőket. A Bloomberg szerint azonban még ahhoz képest is alacsony a forgalom a tőzsdéken, hogy az augusztus szokott lenni a leginkább gyér likviditású hónap.

Hirdetés

Itthon a BUX index 0,7 százalékos mínuszban van, főleg az OTP miatt, amely egy százalék feletti mértékben esik. A forint hajszálnyit gyengült, 323,40 az euró.

További árfolyamok itt láthatók

1. Bajban a növekedés

Kijött a német GDP-adat, eszerint a nekünk is oly fontos európai ország gazdasága az előző negyedévben kissé zsugorodott (0,1 százalékkal). Igaz, az elemzők is valami hasonlót vártak. A kínai ipari termelés pedig 2002 óta nem nőtt olyan csekély mértékben, mint legutóbb.

A kínai gazdaság lanyha teljesítményét egyértelműen a kereskedelmi háborúval hozzák összefüggésbe. A német gazdaságnál is felmerült, hogy a vámháború okozta bizonytalanság nagy szerepet játszik a zsugorodásban, de a Brexitet és az olasz válságot is hibáztatják.

Amint az Invensting.com írja, a rossz növekedési adat viszont nyomást gyakorolhat Angela Merkel kancellárra, hogy végre stimulusokkal élénkítse a gazdasági növekedést. A kancellár ezt mindeddig elutasította. (A magyar aadt is kijött, a hazai gazdasági növekedésről itt írtunk.)

2. Kipucolták a hongkongi repülőteret

Hong Kongban, amely a világpolitika középpontjába került a repülőteret is blokkoló tüntetők és a véres összetűzések miatt, most nyugodtnak látszik a helyzet. A Reuters szerint “vért és romokat” takarítottak ma a hongkongi reptéren, ahol tegnap este a tüntetők és a rendőrök összecsaptak.

Viszont helyreállt a légi közlekedés, ismét indulnak a járatok. Kína a közeli területeken katonákat vont össze, a hivatalos verzió szerint persze csak gyakorlatoznak.

A hongkongi tőzsde indexe, a Hang Seng ma minimális csökkenéssel zárt. A utóbbi pár hétben ugyanakkor 12 százalékot esett. Kína, Japán tőzsdéi fél százalék körüli, az indiaiak másfél százalékos pluszban zártak ma reggel.

3. Olaj, arany fordítva táncol

A tegnapi jó vámháborús hír az olajat felfelé lökte, hiszen az alacsonyabb vám magasabb növekedést és olajkeresletet jelenthet. Az arany és az ezüst viszont jelentős pluszból nagyot esett vissza, mert csökkent biztonsági, menedék-szerepük. (Más kérdés, hogy hosszú távú kilátásaik még jók lehetnek.)

Ma az olaj kissé esik, a két nemesfém stagnál. A német, amerikai államkötvényeket viszont változatlanul veszik, hozamuk kissé tovább csökkent.

4. Támasznál a forint?

Fontos támasz felé közelít az euró-forint árfolyam az Equilor Befektetési Zrt. szerint. “A tegnapi kereskedésben szignifikánsan letört az 50 napos mozgóátlag, a következő potenciális támasz a korábbi emelkedő hullámra mért 61,8 százalékos Fibo-szint 322,48-nál. Várakozásunk szerint ott megakadhat a forint erősödése, és korrekció indulhat a 324-325-ös tartomány felé” – írták reggeli hírlevelükben.

Tegnap 323,25-ig esett az árfolyam, ma kissé feljebb van, 323,50.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az eltévedt lovas – a Magyar Honvédség a ködben

Az eltévedt lovas – a Magyar Honvédség a ködben

Magyar katonai doktrína hiányában nincs mérce, ami alapján mérni lehetne, hogy hol is tartunk, merre kell fejlődni, mit kell hatékonyabbá tenni? Márpedig a jelenlegi elavult rendszer újra-felfegyverzése nem emeli a magyar védelmi képességet a 21. század követelményeinek szintjére. Jegyzet.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön mennyit tervez karácsonyi ajándékokra költeni?