Hirdetés
Hirdetés

Jegybanki kisfilm: úgy jársz, mint ő, ha rosszul nyúlsz a kriptodevizákhoz

Fellegi Tamás, 2018. február 23., 06:05

A kriptovalutákkal kapcsolatos veszélyekről eddig is sok figyelmeztetés hangzott el, jegybankok is emlegették már a kérdést, de most akadt egy, amelyik egész konkrét formában és látványosan tette ezt meg. Nem a nagyok: a Fed vagy az EKB, hanem egy régiós társunk intézménye: a lengyel jegybank lépett.

A lengyel központi bank nem is figyelmeztetést adott ki, hanem egy videót készíttetett, amelyet feltett a YouTube-ra. Bárki megtekintheti, szemléletes, és mindjárt szóbeli magyarázatot is kap a kedves néző. Ráadásul nem is aprózták el a dolgot: olyan valakit bíztak meg, aki már meglehetősen otthonos a videók készítésében, és egymillió látogatója van már videóinak.

A történet

A lengyel nemzeti bank elmondta a CNBC-nek, hogy nagyjából 27 ezer eurót költött a dologra, melynek eredménye az Elbuktam az összes pénzem című, természetesen lengyel nyelvű videó. Egy jámbor ifjúról szól, aki egy kriptovalutás csalás áldozatául esik. A videónak máris félmillió nézője volt, úgy tűnik, hatékony a módszer. Természetesen nem az a cél, hogy eleve elriasszanak mindenkit a kriptodevizáktól, hanem az, hogy felhívják a figyelmet a hozzá kapcsolódó csalásokra. A videóhoz kapcsolódik egy hashtag is, ami a jegybank decemberben indított hagyományos kampányára utal, melyben a lehetséges csalások, lopások és a rendkívül nagy volatilitás veszélyeiről van szó.

Hirdetés

Kampánycél

A lengyel jegybank szóvivője szerint a kampány célja az, hogy akik kriptodevizákkal akarnak foglalkozni, fel tudják mérni a tényleges kockázatokat, legyenek tudatában annak, hogy befektetett pénzük el is veszhet. Emellett, miután szabályozatlan piacról van szó, legyenek tisztában vele, hogy sokkal inkább ki vannak téve csalók ügyleteinek, mint más esetekben, és bizony, bármilyen biztonságosnak is nevezik a blockchain technológiát, nem kevés kriptodevizát elloptak már. A jegybank ezért döntött úgy, hogy mind a digitális, mind a hagyományos médiában elindítja a kampányt.

Hozzáteszi, hogy a jegybank természetesen nem a blockchain technológiát és annak alkalmazásait ellenzi, hanem úgy gondolja, hogy ennek a technológiának a pénzügyi piacokon való felhasználása ugyanolyan biztonságos kell, hogy legyen, mint a többi, jelenleg szabályozott terméké. Amíg ez nem következik be, marad a fokozott tájékoztatás és figyelmeztetés, mivel a lakosság hajlamos a könnyű pénz reményében beleugrani egy-egy olyan ügyletbe, amiről alig tud valamit.

Páratlan a maga nemében

Más jegybankok is figyelmeztettek már, de ilyen komplett, jól felkészült kampány nem volt még. A kanadai jegybank elnöke csak annyit mondott, hogy a kriptovalutákkal való kereskedés nem más, mint hazardírozás, a dán jegybankelnök pedig egyszerűen csak halálosnak nevezte a kriptodevizákat. Az ilyen kijelentéseknek viszont nem sok hasznát veszik azok, aki többet szeretnének tudni, miről is van szó, és ennek alapján szeretnének adott esetben kriptodevizába fektetni.

A jegybankok mellett persze mások is szoktak figyelmeztetést kiadni, de a legszellemesebb, amikor maga a kriptodeviza-kibocsátó választ olyan nevet, amelyben minden benne van, magyarázat és kockázatfeltáró nyilatkozat egy szóban. Persze azoktól a visszaélésektől, ahol kriptodeviza gyanánt valami mást adnak el, ezek sem védenek, a lengyel videó viszont pont ezt a problémát veti fel a leginkább.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Lobbizhattak a külföldi cégek a túlóraszám emeléséért

Lobbizhattak a külföldi cégek a túlóraszám emeléséért

Gulyás Gergely szerint felmerülhetett az igény a cégeknél a túlórák emelésére, de a kormányt ez nem befolyásolta a döntés meghozatalakor. Ez burkoltan azt is jelentheti, hogy valamilyen párbeszéd folyhatott a témában az illetékes kormánytag és a piaci szereplők között. Német sajtóhírek szerint egyes német cégek valóban jelezték a kormány felé, hogy örülnének a túlóraszám növelésének.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?