Hirdetés
Hirdetés

Jó napja volt a forintnak, szárnyalnak a görögök

Fellegi Tamás, 2018. január 02., 18:55

Szép erősödéssel nyitotta az évet a forint, de a lengyel zloty is felfelé mozdult. Az európai tőzsdék nagy eséssel nyitottak, de miután Amerika nagy ralival kezdte az idei évet, mérséklődtek a mínuszok. Emelkedni kezdtek az európai kötvényhozamok a rendkívül alacsony szintekről. A BÉT-en a Richter esett vissza, az OTP és a Mol emelkedett.

A már délelőtt is szépen teljesítő forint ereje egész nap kitartott, míg nap elején jóval 310 fölött kellett belőle adni az euróért, addig estére már csak 308,70-et. Indokolt lenne, hogy a mai nap egy egész éves trend nyitánya legyen, mivel a nemzeti valuta alulértékelt, ráadásul két régiós társa, a zloty és a cseh korona tavaly szépen erősödtek. A zloty ma is ezt tette: 4,16-ot kell belőle adni az euróért.

Euró/forint, mai nap
Euró/forint, mai nap

Érdekes folyamatok indultak Európában: a befektetők mintha egyaránt távozni akarnának a kötvényekből és a részvényekből az év elején. A főbb tőzsdék reggel több mint egy százalékkal estek, a 10 éves kötvényhozamok pedig 4-5 bázisponttal emelkedtek (vagyis az árfolyamok estek). Utóbbi folyamat teljesen indokolt, hisz a német adat az emelkedés után is csak 0,46 százalék, a francia 0,81, a spanyol 1,61, a cseh 1,65. A magyar adat 2,12 százalék, ez tavaly nagyot esett 3,30-ról, és most nagyjából egy szinten van a portugállal és az olasszal (1,98 illetve 2,10 százalék).

Hirdetés

Amerikában ugyanez az adat 2,42 százalék, vagyis a kockázatmentes 10 éves dollárhozam jóval magasabb, mint az európaiak többsége. A mai európai folyamatnak oka lehet, hogy az EKB mától felére csökkentette a havonta megvásárlandó kötvények mennyiségét, de önmagában is természetes, hogy a befektetők már nem elégednek meg az alacsony hozamokkal, miután a deflációs veszély már rég megszűnt.

Amerikában a hangulat ezzel szemben olyan, mint Trump megválasztása, azaz 14 hónapja folyamatosan: a tőzsdék ma is emelkednek. Az S&P 500 több mint fél százalék pluszban van 2670 ponton, a Nasdaq Composite 1,2 százalékkal emelkedik 6990 pontig. A nagy amerikai öröm hatására az európai indexek is ledolgozták a veszteségeik egy részét, így Frankfurt és Párizs egyaránt 0,4 százalék körüli mínuszban zárt.

Egy érdekes színfolt, mondhatni üdítő kivétel akadt Európában, pontosabban az eurózónán belül: Görögország. Az athéni tőzsdeindex két százalékkal emelkedett, a görög 10 éves állampapír hozama pedig 4,08 százalékig csökkent. A legnagyobb dráma idején 40 százalék felett is volt a hozam, úgy tűnik, a befektetők lezártnak tekintik a görög válságot, és teljesen kiárazzák az esetleges csődveszélyt.

Görög 10 éves kötvény hozama 2008 óta. A válság a piac ítélete szerint véget ért.
Görög 10 éves kötvény hozama 2008 óta. A válság a piac ítélete szerint véget ért.

A BUX 0,2 százalékot emelkedett 39 440 pontig, a két húzópapír a Mol és az OTP voltak egyaránt 0,75 százalékos emelkedéssel, 3028 illetve 10 800 lett a záróáruk. Esett ezzel szemben a Richter, nem is keveset: 1,6 százalékkal került lejjebb 6670 forintig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Továbbra is töretlen a főváros pesti, belsőbb kerületeinek népszerűsége - derül ki a Duna House legfrissebb közleményéből. A XIII. kerület hosszú hónapok óta vezeti az érdeklődési listát, de a nyomában van Zugló és a belváros is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?