Hirdetés
Hirdetés

Jöhet a kripto-riál Iránban, mi lesz holnap a forinttal?

Eidenpenz József, 2019. január 28., 19:13

A hét rosszul kezdődött a tőzsdéken, a kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalások és a Brexit lehettek a fő okok. A BUX index viszont felfelé tartott, ráadásul mind a három főbb részvényünk szépen drágult. A forint árfolyamára hatással lehet a holnapi kamatdöntő ülés.

Rosszul indult ez a hét a tőzsdéken, főleg Amerikában, ahogy a kínaiakkal való kereskedelmi tárgyalások közelednek. Pedig az Egyesült Államokban hétfőn reggel ismét megkezdődött a munka valamennyi kormányzati hivatalban.

De kiszámolták, hogy az eddigi kormányzati leállás 0,4 százalékos csökkenést is okozhat az USA GDP-jében. Európában pedig a Brexittel kapcsolatos teljes bizonytalanságot tartják az esés talán fő okának. A brit kereskedők azzal riogatnak éppen, hogy kemény Brexit esetén üresek maradnak a szupermarketek polcai.

Hirdetés

Az NVIDIA profitfigyelmeztetést tett közzé az amerikai kereskedés előtt, a részvény 14 százalékkal zuhan. De például az Apple is 1,7 százalékkal esik, a rossz hír hatása a többi technológiai papírra is átragadt.

Általános emelkedés nálunk

A német index 0,6, a francia 0,8 százalékkal esett. Az S&P 500 index már 1,1, a Nasdaq indexe 1,5 százalékos mínusznál tart. Itthon a BUX index viszont egy százalékos pluszban van.

Az emelkedés általános volt Pesten, az OTP 0,9 százalékkal 11 750-re, a Mol 1,1 százalékkal 3298-ra, a Richter másfél százalékkal 5850-re zuhant. A Plotinus megint száguld, az Appeninn öt százalékkal esett.

További árfolyamok itt láthatók

Brókerek a forintról

A forint leheletnyit tovább erősödött, este 317,50 volt az euró, de volt nap közben valamivel olcsóbb is 317,25-nél. A K&H Bank elemzői azt találgatták ma, hogy holnap mi várható az MNB ülése után.

“Az elmúlt napokban a forint látványosan erősödött, de egyelőre kérdéses, hogy tartósan ezen a szinten marad-e az árfolyam vagy csak egy átmeneti fellángolásról van szó” – írják. Szerintük az MNB csalódást okozhat a komolyabb szigorításra számító befektetőknek. A forint így ismét a gyengülés felé veheti az irányt. “Aki pedig síelni indul, annak szerencsés lehet mihamarabb megvásárolni az eurót” – tették hozzá.

Vissza 320 fölé?

Az Equilor technikai elemzése arra emlékeztet, hogy az euró jegyzése visszatért a 318-as szint alá. A “csökkenő trendcsatorna alsó trendvonala fontos támaszt képez 316,60 közelében, így nincs igazán túl nagy tér a további forinterősödés előtt. Arra számítunk, hogy legkésőbb a trendvonal közelében fordulat jön, és a 320-321-es tartomány felé veheti az útját a jegyzés” – írták ma délelőtt.

Gyorsjelentés-dömping előtt

A Marketwatch szerint a befektetők főleg azzal vannak elfoglalva, hogy olyan gigászok eredményét találgatják a gyorsjelentések előtt, mint az Apple, az Amazon, a Microsoft, a Facebook, a GE vagy a Tesla. Ezek jelentése nagyon közel van, és sokat számíthat a részvények áralakulása szempontjából.

A Caterpillar rossz eredménye is hozzájárult a mai eséshez, aminek a fő oka a kínai lassulás lehet. Az olajtársaságok is esnek rendesen, az olaj ugyanis nagyon zuhan, 3-4 százalékos mínuszban van. A dollár gyengül, a nemesfémek drágulnak.

Irán állami kriptója

Lassan lefelé csorog a napokban a bitcoin, közeledik éves mélypontjához, már csak 3440 dollár az ára. Az ether 104 dolláron áll.

Iránban állami kriptodevizát bocsáthatnak ki az amerikai szankciók és a SWIFT nemzetközi tranzakciós rendszer kikerülése érdekében. Hasonló tervek vannak Oroszországban és Örményországban is – tudósított a Cointelegraph az Al Jazeera riportjára hivatkozva. Nemrég az is felröppent, hogy Oroszországnak devizatartalékaiból bitcoint is kéne vásárolnia hasonló okokból.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Dagad az Epstein-botrány: rejtélyes végrendeletet írt a milliárdos halála előtt

Dagad az Epstein-botrány: rejtélyes végrendeletet írt a milliárdos halála előtt

A halála előtt két nappal írta alá végrendeletét Jeffrey Epstein milliárdos, akit emberkereskedelem és kiskorúak megrontásának vádjával helyeztek előzetes letartóztatásba, és aki a hivatalos jelentés szerint öngyilkos lett a börtönben. Minden vagyonát egy ismeretlen összetételű társaságra hagyta. A hivatalos jelentés szerint felakasztotta magát.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?