Hirdetés
Hirdetés

Jól indult a disznó éve, bespájzoltak a magyarok alkoholból

Eidenpenz József, 2019. február 05., 18:48

Európában erős optimizmus volt hétfőn a tőzsdéken, miközben Kína zárva tartott, az USA-ban pedig szerényebb a lelkesedés. Itthon a BUX viszont esett, két papír is erősen lehúzta. Ismét stabil a forint, a héten jön a Richter gyorsjelentése. Jelentett a Zwack.

(Fotó: Wikimedia Commons)
(Fotó: Wikimedia Commons)

Ázsiában ma van a holdújév több országban (például Kína, Vietnám, Dél-Korea), elkezdődött a disznó éve. Állítólag a disznó nyugodt, elégedett és persze kövér állat a horoszkópokban, sokan viszont volatilis, ideges évet vártak az idén a tőzsdéktől. Japánban és Indiában volt kereskedés, de ott is alig mozdultak az árfolyamok.

Európában kitörő optimizmus uralkodott a börzéken, a német index 1,8, a francia 1,7, a brit 2,1 százalékkal ment fel. Az okokról megoszlanak a vélemények, a gyorsjelentéseket, az európai beszerzésimenedzser-indexeket és Donald Trump elnöknek az amerikai nemzethez szóló beszédét emlegetik.

Hirdetés

Az USA-ban visszafogottabb a hangulat, az S&P 500 csak 0,2, a Nasdaq indexe 0,4, a Dow Jones 0,5 százalékkal ment fel eddig. A Nasdaq indexe a Marketwatch szerint hajszálra van attól, hogy kilábaljon a medvepiaci tartományból, 19 százalékot emelkedett karácsonyi mélypontja óta.

Esett a BUX, a Mol

A Goldman Sachs viszont úgy nyilatkozott, hogy lehet, a januári emelkedés volt a 2019-es év legjobb időszaka az amerikai tőzsdéken. Bár nagy esést sem várnak, a karácsonyi szintekre nem mennek vissza szerintük az indexek.

További árfolyamok itt láthatók

A BUX index 0,9 százalékkal esett ma, ez főleg a Mol két százalék feletti esésének köszönhető (3232 forintra). A Richter 1,3 százalékkal 5800-ra esett, az OTP csupán elhanyagolható mértékben süllyedt 11 360-ra. Az Autowallis 5,6 százalékkal emelkedett.

Spájzoltunk alkoholból

A Zwack tőzsdezárás után jelentett, 19 százalékkal nőtt a bruttó árbevétele. Ez azonban nagyrészt azért volt, mert az adók emelése miatt az év végén sokan erősen bespájzoltak alkoholos italokból. Decemberben pálinkákból és keserű likőrökből 3-4 havi extra fogyasztásnak megfelelő értékesítés történt – írták.

A forint nem sokat változott egyelőre ezen a héten, ma 317,60 körül van az euró. Az olaj lefelé csorog.

Jön a Richter-jelentés

Csütörtök hajnalban érkezik a Richter gyorsjelentése a KBC Equitas hírlevele szerint. “Összességében elfogadható negyedéven lehet túl a Richter, viszont egy egyszeri tétel miatt jelentős visszaesés jöhet majd profitsoron” – írják. Az új számok mellett “persze főleg az előrejelzés lesz majd fontos, a 2019-es kilátásokon sok múlhat majd a piaci reakciót illetően” – teszik hozzá.

Az EU-bizotság nemet mondhat a Siemens-Alstom fúzióra, a német konszern részvénye 1,4, a francia óriásé három százalékkal drágult. A Dia nevű spanyol élelmiszer-diszkont részvénye 63 százalékkal ment fel egy orosz vételi ajánlat hatására. A részvény azonban inkább a filléres kategóriába tartozott eddig (penny stock) – írta a német Teleboerse.de.

Szépen fizet a BP

A Morgan Stanley csökkentette a Tesla különböző mutatóra vonatkozó becsléseit, de megtartotta semleges ajánlását 283 dolláros árral. A részvény ma ennek ellenére három százalékkal 322 dollárra emelkedett.

A BP 0,615 dolláros negyedéves osztalékról döntött, ami változatlan az előző negyedévhez képest. A Seekingalpha szerint ez 5,94 százalékos éves osztalékhozamnak felel meg. Az olajrészvények sokat estek az utóbbi időben az olajárral párhuzamosan.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

A kánikula okozta halálesetek megszaporodása, olvadó aszfalt, fokozódó viharkárok, egyre gyakoribb áramkimaradások - ez mind ránk vár a jövőben. Vannak azonban dolgok, amiket már most megtehetünk, hogy felkészüljünk ezekre a jelenségekre, és hogy mérsékeljük a várható pusztításukat.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?