Hirdetés
Hirdetés

Jön a Facebook-kriptó, és jön a kriptó-Facebook

Eidenpenz József, 2019. június 03., 17:33

Miközben egyre több jel mutat arra, hogy a Facebook egyfajta kriptodevizát fejleszt, az egyik nagyobb kriptodeviza fejlesztőgárdája Facebook-szerű közösségimédia-oldalt indít. Közeledik egymáshoz a két világ? A Facebook kriptója azonban állítólag nagyon távol lesz majd a bitcointól és egyéb, labilis árfolyamú társaitól.

Steem-emlékérem magyar karakterek mellett (fotó: Eidenpenz József)
Steem-emlékérem magyar karakterek mellett (fotó: Eidenpenz József)

A mai hírek szerint az USA-ban a Facebook az illetékes hatósággal folytat párbeszédet a tervezett, GlobalCoin munkanevű kriptodevizájáról, annak szabályos működéséről. Az, hogy ilyesmivel készül, már tavaly kiszivárgott, de mi is várható tőle tulajdonképpen?

A Forbes.com és más források szerint a Facebook kriptodevizája – nem is lesz igazán kriptodeviza. Nem fog sokban hasonlítani a bitcoinhoz. Egyrészt nem lesz decentralizált, mint a bitcon, nem egy kormányoktól vagy vállalatoktól független közösség fogja létrehozni és menedzselni. (Inkább az XRP – Ripple – rokona lehet majd.)

Hirdetés

Centralizált lesz, valamint “stablecoin”, “stabil érme”, amelynek az értékét karbantartják valamilyen módon. A pletykák szerint ehhez bankokat is bevonnának majd. Ez a felhasználók számára előnyökkel is jár, mert kiküszöbölheti a nagy árfolyamingadozásokat, de tovább távolítja a klasszikus értelemben vett kriptodevizáktól. Inkább a Paypal elektronikus fizetési rendszerhez hasonlónak írják le.

Kamuprofilok helyett

Miközben a Facebook a kriptodevizák felé terjeszkedne, a kriptodevizák fejlesztői is szeretnének a Facebook piacára betörni. A hétvégi bejelentés szerint az EOS – jelenleg a hatodik legnagyobb kapitalizációjú, közel hétmilliárd dollár összértékű kriptodeviza – közösségimédia-oldalt hoz létre. A Voice (Hang) névre keresztelt oldalon szövegeket, képeket, videókat is lehet majd posztolni.

Nem minden világos még a kísérleti üzemű rendszer működéséből, de annyi kiderült, hogy a Voice.com-on szeretnék kiszűrni a robotokat és a kamu-profilokat. Valós személyeket szeretnének tehát bevonzani, ami eléggé szokatlan a sokszor névtelenséget kínáló kriptodevizák felhasználóinak.

Reklámok? Kriptooldalon?

További tabutörés lehet sokak szemében, hogy a Voice reklámbevételeket is bevonzana. Hogy mennyire hasonlóan a Facebook vagy a Google tevékenységéhez, nem világos, de az ígéretek szerint ebből a felhasználóknak is jut majd. A felhasználók az EOS-blokklánchoz kapcsolódó, de önálló kriptodevizát, a Voice Tokent használhatják.

Úgy tűnik tehát, hogy nemcsak a “normál” közösségi média közelít a kriptodeviza-világhoz, hanem fordított folyamat is zajlik.

Számlát a számlátlanoknak

A kiszivárgott hírek szerint a Facebook GlobalCoin-ját dollárért és sok más devizáért meg lehet majd venni. Az egyik probléma, amire egy ilyen kriptodeviza megoldást adhat, az az, hogy a Földön százmillióknak, talán milliárdoknak nincsen bankszámlája, de van mobiltelefonja.

A pénzküldésre persze ma már számos megoldás van a Western Union-típusú szolgáltatóktól a korábbi kriptodevizákig (bitcoin, ethereum). A legegyszerűbb mégis az lenne, ha az amúgy is a Facebook-on lógó emberek ott tudnák ezt kezdeményezni, néhány kattintással.

Fizetnek a lájkolásért?

Egy másik probléma, hogy sokan úgy érzik, a nagy konszernek, mint a Facebook vagy a Twitter, Google, átverik, meglopják őket. A felhasználó készíti a tartalmakat, megosztja a fotóit, videóit, cikkeit, a nagy cégek meg eladják az adataikat, vagy a célzott reklámfelületet, és jól meggazdagszanak rajta.

Ezért aztán a médiát megcélzó kriptodeviza-vállalkozások egy része azt ígéri, hogy a felhasználókat az általuk előállított tartalomért cserébe némi bevételhez juttatja. (Ami számos kérdést felvet az adózástól a szerzői jogokig.) Ennek nagyjából két fő forrása lehet: az újonnan létrehozott kriptodevizák (egyfajta pénzteremtés, infláció), vagy pedig reklámbevételek.

Steem 2.0?

Csakhogy mindezt mások már végigzongorázták. A 2016 tavaszán indult Steem kriptodeviza, a Steemit blogoldallal, a D.tube  videómegosztóval és számos más működő alkalmazással alapvetően inflációból fizet a tartalmakért, aminek elosztása a felhasználók szavazatain alapszik. De egyes oldalaikon már a hirdetések is megjelentek.

Most sokan azt mondják, hogy a Voice esetében mindössze a Steem-rendszer egy javított verziójáról van szó. Az EOS egyik guruja, Dan Larimer egyébként is a Steem-től igazolt át. Sőt maga is azt mondta, hogy egy “Steem 2.0” (a Steem továbbfejlesztett verziója) lesz a Voice.

A jövő közösségi médiája

De a Steem kriptodeviza nem igazán sikertörténet, kapitalizációja mindössze 126 millió dollár, ezzel csak a 63. helyen van a kriptodevizák sorában. Árfolyama magasnak semmiképp sem mondható.

Vajon a tőkeerős Facebook-nak, vagy a kevésbé tőkeerős kriptodeviza-fejlesztő csoportoknak, startup vállalkozásoknak sikerül a jövő közösségi médiáját megalkotnia? Az idő eldönti, de láthatóan bőven vannak, akik erre a dicsőségre pályáznak.

Megosztani lájkjainkat az örökkévalóságnak?

Ami Las Vegasban történik, az Las Vegasban is marad – tartja a mondás, de filmek sora szól arról, hogy ez nem igazán felel meg a valóságnak. Ami pedig egyszer az internetre kerül, nehéz onnét eltüntetni, néha egyenesen reménytelen.

Ki akarja, hogy minden szociális rezdülése, megosztás, hozzászólás, lájkolás, fotó, tréfa a blokkláncba legyen írva, állítólag örökre? Ma egy cserélhető merevlemezen többszörösen elfér mindaz az adat, amit a kilencvenes években gyűjtögettünk floppy-lemezen (hajlékonylemezen), majd az évtized végén CD-n. Miért ne maradhatna meg tényleg örökké, mindjárt sok száz vagy ezer példányban mindaz, amit a neten elkövetünk?

Ez ellen sokan már most is úgy védekeznek, hogy álnéven mozognak, vagy a lehető legkevesebb információt megosztva csendben figyelnek a háttérben. Az igazán lényeges dolgokat meg titkosított, személyes chat-en beszélik meg. (E. J.)

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kiadnád a lakásod? Itt van néhány tipp, hogy ráharapjanak

Kiadnád a lakásod? Itt van néhány tipp, hogy ráharapjanak

Ősszel ugrásszerűen nő a kereslet a bérlakások iránt. A lakástulajdonosoknak ez kiváló időszak a bérbeadáshoz, ám kezdőként fejtörést okozhat a hirdetés feladása, az ideális bérlő megtalálása, vagy akár a bérleti szerződés megírása.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?