Hirdetés
Hirdetés

Kapják a spanyolok, de senki más nem aggódik

Fellegi Tamás, 2017. október 02., 11:26

A tegnapi események után esik a spanyol tőzsde, máshol viszont emelkedés van, félelem egy szál sem, a hazai börze egyenesen szárnyal, még egy kis Mészáros-láz is van. A forint ugyanakkor gyengécske, viszont a lengyel zloty is, míg a cseh korona erősödik. Zuhan az aranyár, az olaj ára is mérséklődött.

A világot nem rázta meg a katalán népszavazás és az ezzel kapcsolatos aggodalmak, de a spanyol tőzsde indexe egy százalékos mínuszban van. Össze persze nem dől sem az ország, sem a világ gazdasági értelemben, akár maradnak a katalánok, akár mennek, de a bizonytalanságot nem szeretik a befektetők.

Az európai tőzsdék kisebb pluszban vannak, Amerika azonban pénteken még szárnyal: a negyedév utolsó napján széttépték a részvényeket. A korrekció nélküli szüntelen emelkedés Trump megválasztása, azaz majdnem egy éve tart, ezt látva újabb és újabb vevők érkeznek. Az S&P 500 egy nagy ugrással 2520 pontig szaladt fel, mondani se kell, hogy bőven abszolút csúcsra. Ezúttal a Nasdaq is minden idők legmagasabb értékére, 6500 pontra emelkedett.

Hirdetés

A BUX is hasít, egy százalékkal van feljebb, 37 635 ponton. Főleg a Richter áll jól, 1,2 százalékkal emelkedik 6630 pontig, a Mol és az OTP 0,7 százalékkal vannak feljebb 3020 és 9960 forinton (az OTP terveiről részletesen itt).

A változatosság kedvéért ma újra van egy kis Mészáros-láz is: 5 százalékkal emelkedik az Opus (Opimus) és a Konzum, 225 illetve 2323 forintig.

Gyenge a forint, 311,50 az euróval szemben, viszont az elmúlt időszakban a zloty is gyengült, 4,30-ig eurónként. A cseh korona viszont erősödik, amióta eltörölték a 27 koronás korlátot: 25,95 az árfolyam eurónként.

Tovább esik az arany: egy uncia már csak 1277 dollár, ugyanakkor az olajár is visszaesett: a WTI 51,50 dollár, a Brent 56,40.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?