Hirdetés
Hirdetés

Keddi piacmozgató menü: MNB-kamatdöntő ülés, OPEC-döntés, Fed-elnöki beszéd

Csabai Károly, 2019. június 25., 11:05

Ma kivételesen nem a nemzetközi hírek – hát persze, hogy a kereskedelmi háború –, hanem egy hazai esemény, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntő ülése állhat a magyar befektetők fókuszában. De persze emellett vetülhet fény az OPEC ma kezdődő kétnapos szeánszára, délután pedig talán kaphatunk némi fogódzót az amerikai lazább monetáris politika mikéntjéről Jerome Powell, az amerikai jegybank, a Fed elnökének beszédéből.

Azt is mondhatnánk, hogy hamisítatlan uborkaszezonbéli hangulat uralta a vezető részvénypiacokat, ám az igazsághoz inkább akkor állunk közelebb, ha azt állítjuk, bizonytalanságot tükrözött a főbb indexek mozgása. Az amerikaiak a stagnáló S&P 500 kivételével hétfőn csökkentek, s lefelé mozdultak az ázsiaiak és az európaiak is kedden reggel, délelőtt, ami alól a BUX sem tudta kivonni magát. Bezzeg az arany! Az iráni purparlé és a laza monetáris politikák miatt szűkülő reálkamatok hatására a sárga nemesfém hat éve nem látott magasságokban jár. Ezzel szemben az olajárak is mínuszosan mozognak. A forint az euróval szemben pedig a 324-es szint közelében várja a monetáris tanácsi kamatdöntő ülés ma délután 2-kor nyilvánosságra kerülő döntését. Ezzel már át is eveztünk arra, melyik az a hat dolog, amire érdemes figyelniük ma a befektetőknek.

1. MNB-kamatdöntő ülés

Hirdetés

A 0,9 százalékos jegybanki alapkamat változására továbbra sem lehet számítani. Már csak azért sem, mert az elmúlt napokban emelkedtek a bankközi kamatok, a második negyedévre megcélzott, 300-500 milliárd forintnyi kiszorítandó likviditás mértékét tovább csökkenthetik a harmadik negyedévre vonatkozóan – hívják fel a figyelmet az Equilor Befektetési Zrt. elemzői. Ezt egyebek mellett az is lehetővé teszi, hogy a két irányadó jegybank – Európai Központi Bank, Fed – részéről is a monetáris lazítást sejtető jelzések érkeztek. Az MNB döntéshozóinak ugyanakkor az egyre erősödő hazai inflációs nyomás kockázataival is kell foglalkozniuk, ami a következő negyedéveket is uralhatja. Márpedig ha marad a galamb-lelkület, akkor a már most sem túl acélos forint a következő napokban tovább gyengülhet, fájdítva a Varga Mihály pénzügyminiszter intelmei ellenére külföldi nyaralásra készülők szívét.

2. OPEC-döntés

Az újabb közel-keleti konfliktus hatására a napokban dráguló olaj piacát a naftát exportáló országok szervezete, az OPEC ma kezdődő kétnapos ülésén várható döntése mozgathatja meg. A fő kérdés, hogy a felek meg tudnak-e állapodni a termelés korlátozásáról. A legnagyobb kitermelők között ugyanis a kartellen belül sincs egység, arról nem beszélve, hogy az oroszokat is meg kellene győzni erről.

3. Merre tovább Fed?

E kérdés megválaszolásához kerülhetünk közelebb ma délután, amikor Jerome Powell Fed-elnök a mikrofonhoz lép. Vannak, akik a múlt heti Fed-ülés alapján akár már júliusban elképzelhetőnek tartják a monetáris lazítást. Természetesen mindenekelőtt Donald Trump, aki szokásához híven a Twitteren jellemezte makacs gyermekként a Fed-et, amiért nem vágott kamatot. Ha pedig tavaly nem szigorítottak volna ilyen mértékben, akkor az amúgy sem alacsony Dow Jones index még ezer ponttal magasabban állhatna, a gazdasági növekedés pedig 4-5 százalékos lehetne – osztotta meg véleményét a széles nyilvánossággal az amerikai elnök.

4. G20-as felvezetés

A pénteken a japán Oszakában kezdődő kétnapos csúcstalálkozóra trenírozva az amerikaiak és a kínaiak főtárgyalói, Robert Lighthizer és Liu Ho egyeztettek telefonon a két ország kereskedelmi tárgyalásainak folytatásáról – már ha hinni lehet a pekingi állami hírügynökségnek. A tét, hogy az Egyesült Államok kivet-e vámot további 300 milliárd dollár értékű kínai árura.

Eközben a FedEx pert indít az amerikai kormány ellen, mondván, nem tudnak felelősséget vállalni azért, ha véletlenül olyan termékeket szállítanak, amelyek megsértik az egyes kínai árukra már érvénybe lépett tilalmat. A per apropója, hogy a FedEx nem kézbesített egy Londonból feladott Huawei-telefont az Egyesült Államokba. A cég igyekezett azon nyomban közleményben reagálni a történtekre, miszerint műveleti hiba miatt maradt el a szállítás és a FedEx átvesz és kézbesít minden olyan csomagot, amely nem az amerikai kereskedelmi minisztérium tiltólistáján szereplő Huawei-érdekeltségekhez van címezve. Mindenesetre a FedEx árfolyama tegnap 2,69 százalékot csökkent, miután felmerült, a cég felkerülhet a megbízhatatlan cégek kínai listájára.

5. Pesszimistább profitvárakozások

Az elemzők ugyanis az S&P 500 indexbe tartozó félezer amerikai vállalattól most éves alapon 0,3 százalékkal csökkenő nyereséget várnak, miközben június elején még 0,2 százalékos bővüléssel kalkuláltak. Alig néhány hetet kell várni, hogy jól lőtték-e be az eljövendőt, az árfolyamreakciókra viszont akár már ma is fény derülhet.

6. Prémium kategóriában az Autowallis

Mától a prémium kategóriában lehet kereskedni az Autowallis részvényeivel a Budapesti Értéktőzsdén, miután a kibocsátó június 7-én kezdeményezte az átsorolást. Már ilyen minőségükben emelkedtek a papírok több mint 2 százalékkal a keddi kereskedés első óráiban.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Amerikai milliárdos vetett szemet a Chelsea FC-re

Amerikai milliárdos vetett szemet a Chelsea FC-re

Tavaly nyár óta téma, hogy Roman Abramovics megválna a Chelsea-től. Ennek hátterében két fontos ok is áll, egyrészt a Chelsea tulajdonosa és a brit hatóságok közötti huzavona nem járt eredménnyel, az orosz milliárdos állandó vízumát ugyanis nem hosszabbították meg. A másik érv, ami az eladás irányába mutat, hogy az üzleti ügyei sem alakultak jól.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    2019. december 06., 16:30
    A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    A kötvénypiac súlya valójában nagyobb a tőkepiacokon, mint a részvénypiacoké. A kibocsátott mennyiség a pénznyomdák hatására is tovább nő. Az egyszerű kisbefektetők is gondolkodhatnak államkötvényekben, de más hasonló termékekben is. Az oktatásban Magyarországon a pénzügyek szinte semmilyen szerepet nem kapnak, de ezt lehet pótolni.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?