Hirdetés
Hirdetés

Kellemetlen hírek érkeztek, a történelem második legrosszabb hetéről beszélnek

Eidenpenz József, 2018. december 14., 18:49

A gazdasági növekedés globális lassulásával kapcsolatos aggodalmak miatt nagyot esnek ma is az amerikai tőzsdék, az európai mutatók valamivel kisebbel megúszták. A BUX index a Mol-nak köszönhetően tudott elsősorban felszínen maradni, az olajár esése lehetett emögött.

Pocsék napjuk volt a tőzsdéknek kezdetben Európában, az indexek mélyrepülését azonban csillapította, amikor kiderült, hogy Kína autók és autóalkatrészek vámját függeszti fel három hónapra. Másrészt viszont Kínában 15 éve nem látott mélypontra kerültek a kiskereskedelmi eladások, ami az ország gazdasági növekedésével kapcsolatban komoly aggodalmakat keltett.

Eközben a japán Tankan-jelentés is romló környezetről számolt be, az Eurozónában pedig négy éve nem látott alacsony szintre süllyedt az üzleti aktivitás. Nem csoda, hogy végül minden európai index pirosban zárta a napot, a Stoxx 600 index pedig 0,6 százalékkal csökkent.

Hirdetés

Az USA-ban az európai piacok zárása után tovább süllyedtek az indexek, az S&P 500 1,6, a Nasdaq 1,5, a Dow Jones ipari átlag 1,9 százalékos mínuszban van. Az egészségügyi és a tech-részvényeket adják leginkább.

Lassan gyengül a forint

A BUX index megmaradt negyvenezer felett, csodák csodájára egy ilyen napon is össze tudott hozni egy 0,2 százalékos emelkedést. Ezúttal főleg a Mol miatt, amelynek valószínűleg az eső olajár tett jót. A részvény 1,6 százalékkal 3146-ra emelkedett. A mostanában remekül viselkedő OTP viszont kissé korrigált, 0,7 százalékkal 11 760-ra süllyedt.

További árfolyamok itt láthatók

A Richter picit felfelé, a Telekom és az Opus kissé lefelé mozdult el. A forint megint gyengült valamelyest, negyven fillérrel feljebb, 323,80-on volt este az euró.

Azbeszt a hintőporban

A General Electric a tegnapi felpattanás után megint 2,5 százalékos mínuszban van, de a Johnson & Johnson felelős valójában a Dow esésének negyedéért a Marketwatch szerint. A kozmetikai óriásnál egy babahintőpor összetétele okozott botrányt, a részvény árfolyama majdnem tíz százalékkal esik.

Az európai autórészvények végül mínuszban zártak, főleg néhány banknak és légitársaságnak sikerült pluszban maradnia Európában. Az utóbbiaknak vélhetően azért, mert az olaj megint mélyrepülésre váltott, két százalék feletti mínuszban van, a WTI 51,10 dollár, a Brent 60,20.

Ezért mentek a bankok

A bankoknak a német pénzügyminiszter megnyugtató nyilatkozata segített a Deutsche Bankkal kapcsolatban. Szerinte senkinek nincs álmatlan éjszakája a minisztériumban e pénzintézet miatt.

A Wedbush nevű cég 440 dolláros Tesla-célárfolyammal jött ki, miközben a piac ennél sokkal pesszimistább, a célárak átlaga 333 dollár – írja a német Teleboerse.

Óriási tőkekivonás

A Bank of America Merrill Lynch szerint 27,6 milliárd dollárt vettek ki egyetlen hét alatt az amerikai részvényalapokból, ez a történelemben a második legrosszabb hét volt ilyen szempontból. Az áresések az utóbbi időben 4000 milliárd dollárral csökkentették az amerikai részvénypiac értékét.

Viszont az előretekintő P/E (árfolyam/nyereség) mutató szempontjából három éve nem volt ilyen olcsók az amerikai részvények. (Erről a témáról írtunk délután itt is.)

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A nap befektetési sztorija: havi csúcson az olajár

A nap befektetési sztorija: havi csúcson az olajár

Ami mögött egyértelműen az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség áll. Ezzel magyarázható, hogy észak-amerikai könnyűolaj (WTI) hordója több mint 3 százalékkal drágulva immár a 60 dolláros szintet közelíti, míg a Brent típusúé 2,6 százalékos szárnyalást követően a 67 dolláros szintet ostromolja. Ezek egy hónapja nem látott magasságok.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?