Hirdetés
Hirdetés

Kétmillió kínai az utcán és meredek Lufthansa-landolás – amit a mai tőzsdéhez tudni kell

Eidenpenz József, 2019. június 17., 11:52

Nyolc olyan eseményt is találtunk, amelyek ma piacbefolyásolók lehetnek vagy voltak. Politikai feszültség Irán körül, gigatüntetés Hong Kongban, epikus Trump-krach jöhet – cseppet sem indul unalmasan ez a hét sem.

(Fotó: Budapesti Értéktőzsde)
(Fotó: Budapesti Értéktőzsde)

Enyhe pluszban vannak ma az európai tőzsdeindexek, a légitársaságok mélyrepülését a bankszektor tudja ellensúlyozni valamelyest. A BUX 0,4 százalékkal nő, a Telekom és a Richter felfelé, az OTP és a Mol lefelé húzzák.

1. A 4ig ma a sztár

Hirdetés

Tíz százalékkal emelkedik a 4ig árfolyama, miután bejelentették ,hogy elnök-vezérigazgatója, Jászai Gellért tőzsdén kívüli ügyletekkel irányító befolyást szerzett az informatikai nagyvállalatban. (Erről itt írtunk bővebben.) A részvény jelentős forgalom mellett tíz százalékkal emelkedik, de két százalékkal nő a Konzum árfolyama is.

További árfolyamok itt láthatók

2. Kétmillió kínai az utcákon

Vasárnap kétmillió ember töltötte meg Hong Kong utcáit, azt követelve, hogy az állam kormányzója, Carrie Lam vonja vissza az ellentmondásos kiadatási törvényt, ne csak felfüggessze. Valamint azután mondjon is le. A hongkongi feszültség jelentősége abban áll, hogy az ottani lakosok szabadságjogait más törvényekkel is megpróbálhatják megnyirbálni.

Az ázsiai tőzsdék, köztük a kínaiak és a hongkongi ennek ellenére szerény emelkedésben tudtak végezni.

3. EKB-vita

Az Európai Központi Bank fórumát rendezik ma Portugáliában, Sintrában, a Bloomberg szerint itt sok vita várható. Luis de Guindos alelnök azt mondta, hogy az EKB akkor fog lépni, ha az inflációs várakozások romlanak. Az igazgatótanács tagja, Ewald Nowotny azt mondja, hogy nagyobb rugalmasság kell az inflációs céllal kapcsolatban, és túl korai lenne megítélni az inflációs várakozások csökkenését. Figyelniük kell Japánra és Kína központi bankjára is, amely közbeléphet a lassuló gazdaság élénkítése érdekében.

4. Trump „epikus” tőzsdekrach-al fenyegetőzik

Donald Trump elnök megint teljesen magának tulajdonítja az érdemet az amerikai gazdaság fejlődéséért. Azt is állítja, hogy ha nem választják újra, akkor lesz egy „epikus” (hatalmas, legendás méretű) tőzsdei összeomlás.

5. Fed-ülés lesz a héten

Kedden és szerdán ülést tart a Fed, az eredményt szerda este teszik közzé. Miután sem az infláció, sem a gazdasági növekedés nem túl erős az országban, azt várják, hogy a szervezet nemsokára csökkenti majd a kamatot. De nem most, hanem legkorábban a júliusi ülésén. De figyelnek majd minden szavára.

6. Iráni feszültségek

A múlt héten a tartályhajó-incidens után Iránnal szemben megnövekedtek a feszültségek. Ez azonban csak korlátozottan lökte feljebb az olaj árát, ma ismét szerény mínuszban van az árfolyam.

Nem látszanak jelei a feszültség enyhülésének, Mike Pompeo ígéretet tett a hajók védelmére az öbölben, Irán pedig ezen a héten további pontjait rúghatja fel a korábbi nukleáris szerződésnek. Az OPEC részéről Szaúd-Arábia reméli, hogy a kartell nemsokára megállapodik a kínálat csökkentésében.

7. Nincs MKB-forgalom

Az MKB részvényeit bevezették a tőzsdére, egyelőre üzlet nem született rá. A vevői oldalon 2366 forinton van egy jelentősebb ajánlat.

8. Csúnyán esett a Lufthansa

A német légitársaság profitfigyelmeztetést tett közzé, aminek nyomán 11 százalékos mínuszban van, és a többi repülőrészvényt is lehúzta. A Wizzair három százalékos mínuszban van. A bankok ellensúlyozzák az iparágat ,a Deutsche Bank például három százalékos emelkedést mutat.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Amerikai milliárdos vetett szemet a Chelsea FC-re

Amerikai milliárdos vetett szemet a Chelsea FC-re

Tavaly nyár óta téma, hogy Roman Abramovics megválna a Chelsea-től. Ennek hátterében két fontos ok is áll, egyrészt a Chelsea tulajdonosa és a brit hatóságok közötti huzavona nem járt eredménnyel, az orosz milliárdos állandó vízumát ugyanis nem hosszabbították meg. A másik érv, ami az eladás irányába mutat, hogy az üzleti ügyei sem alakultak jól.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    2019. december 06., 16:30
    A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    A kötvénypiac súlya valójában nagyobb a tőkepiacokon, mint a részvénypiacoké. A kibocsátott mennyiség a pénznyomdák hatására is tovább nő. Az egyszerű kisbefektetők is gondolkodhatnak államkötvényekben, de más hasonló termékekben is. Az oktatásban Magyarországon a pénzügyek szinte semmilyen szerepet nem kapnak, de ezt lehet pótolni.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?