Hirdetés
Hirdetés

Kilátástalan helyzetben a forint, elszállt az olajár

2019. április 06., 09:43

Az erőltetett önfinanszírozási program tartósan gyengén tarthatja a forintot, hisz rengeteg devizát kell vennie az államnak. Az olajár átlépte a 70 dolláros határt, öthavi csúcsra emelkedve. A legfőbb amerikai részvényindex közelít örökös csúcsához.

Tegnap nagyot gyengül a forint, miután egyre több részlet lát napvilágot a rövidesen érkező egyre kedvezőbb kamatozású lakossági megtakarítási formákról, melyek mind az állampapírpiacra csatornázzák a lakossági befektetéseket. Ezzel párhuzamosan az állam leépíti a meglévő devizaadósságot, amihez tetemes mennyiségű devizára lesz szükség (erről részletesebben itt írtunk).

A forint így tartósan nyomás alatt lehet, pedig nagyon kellene az erősödés, hogy a devizában mért bérfelzárkózás is érzékelhető legyen. A hazai nettó átlagkereset a jelenlegi árfolyam mellett még mindig csak a német és osztrák szint harmadát éri el.

Hirdetés

A forint eurónként 321,15-ös értéken zárja a hetet.

Mindeközben az olajár öt hónapos csúcsra ért, az amerikai WTI 63 dollár, a Brent viszont immár a kerek határ fölött, 70,35 dolláron áll.

Az S&P 500, a legfontosabb amerikai tőzsdeindex tegnap újabb féléves csúcsot ért el 2893 ponton, ezzel, így már csak két százalékot kell emelkednie, hogy elérje a tavaly ősszel felállított örökös csúcsot. A nagy decemberi összeomlás idején erre nagyon kevés esély mutatkozott, de az optimistáknak lett igazuk.

S&P 500 index
S&P 500 index

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az utolsó pillanatban ússzák meg a cégek a brutális bírságot

Az utolsó pillanatban ússzák meg a cégek a brutális bírságot

A minimálbér négyszeresénél indult volna a szankcionálás, de egy bizottsági módosító megsemmisíti Kásler Miklós javaslatát. Erőt mutat az ágazati lobbi.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?