Hirdetés
Hirdetés

Kilépés a kilépésből? Ez aggasztja a tőzsdéket

Eidenpenz József, 2018. december 10., 19:02

A Brexit-megállapodás parlamenti szavazásának elhalasztása aggasztja a tőzsdei befektetőket, akik nagyobb politikai válságtól tartanak a szigetországban. A vámháború is kísért. A hazai BUX egészen jól megúszta a napot, ami az OTP és a Telekom emelkedésének köszönhető.

Hétfőn is a múlt hétről ismert érvekkel indokolja a nemzetközi sajtó a részvények áresését, mint a kereskedelmi háború, benne a kínai Huawei menedzserének őrizetbe vétele, a kötvényhozamokkal (az inverz hozamgörbével) kapcsolatos kételyek. Főleg a bankokat és az energia-cégeket adják az USA-ban, de szinte minden szektor esik.

Az USA-ban az S&P 500 1,4, a Nasdaq Composite 0,7, a Dow Jones 1,6 százalékkal esik. A német, francia tőzsdemutatók is másfél százalék körüli mínuszban zártak.

Hirdetés

“Exit from Brexit”? Egy bírósági döntés értelmében Nagy-Britannia még ez után is visszavonhatja az EU-ból való kilépési kérelmét. Ez biztosan segíti majd a Brexit ellenzőit, de nem tudni, megakadályozza-e azt. Az angol font gyengült, a brit részvények viszont átlag alatti mértékben estek Európában, 08 százalékkal.

Nem szeretik a bizonytalanságot

A brit miniszterelnök asszony erre elhalasztotta az EU-val kötött magállapodás parlamenti szavazását, és ezt is sokan a mai tőzsdei esések felelősének tartják. Ezzel nagyot nőtt ugyanis a politikai bizonytalanság a szigetországban, a kormányfő bukását vagy új választásokat sem tartanak kizárnak.

Tartotta magát az OTP

Itthon a BUX index 0,4 százalékkal esett, az európai átlagtól vagy a lengyel WIG 20 index 1,7 százalékos esésétől jócskán elmaradva. Ebben az OTP sokat segített, 0,2 százalékkal 11 290-re ment fel. A Telekom is fél százalékkal erősödni tudott. A Mol 0,7, a Richter 1,0 százalékkal süllyedt.

További árfolyamok itt láthatók

Az MNB elrendelte a KEG tőzsdei kivezetését, erről itt írtunk. A Konzum 2,8, az Opus 1,5 százalékkal esett. A forint lassan gyengülget, 323,70 volt ma az euró, harminc fillérrel a péntek esti ár felett.

Olaj, arany, Sears

Az OPEC-ülés nem adott támaszt az olajnak, az ár ismét lefelé tart, de nem sieti el, egy-más fél százalékkal gyengül. Két százalékkal erősödik viszont az amerikai gáz tőzsdei ára.

A Tesla árfolyama mostanában egész jól állta a sarat, a legutóbbi, kedvező gyorsjelentés óta. Most vezére, Elon Musk megint beszólt a SEC tőzsdefelügyeletnek, de az árfolyam még mindig felfelé tud kapaszkodni. Nagyot esett a Sears és a General Electric, emelkednek az aranybányák.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A nap befektetési sztorija: havi csúcson az olajár

A nap befektetési sztorija: havi csúcson az olajár

Ami mögött egyértelműen az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség áll. Ezzel magyarázható, hogy észak-amerikai könnyűolaj (WTI) hordója több mint 3 százalékkal drágulva immár a 60 dolláros szintet közelíti, míg a Brent típusúé 2,6 százalékos szárnyalást követően a 67 dolláros szintet ostromolja. Ezek egy hónapja nem látott magasságok.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?