Hirdetés
Hirdetés

Leeresztett a Konzum-lufi, fújnak helyette a BIF-ben

Fellegi Tamás, 2017. július 14., 11:10
Cimkék
OTP
, Mol
, Csepel
, Opimus
, Konzum
, BIF

A napokig-hetekig tartó vételi őrület után most itt a kijózanodás: vevő híján lefelé áll a limiten a Konzum. Az Opimus feljövőben a mélységből, az OTP és a Mol kevesebb, mint egy százalékot esnek, viszont van egy felfelé limites papírunk is: a BIF. Vadásznak a kispapírokra a befektetők, ahogy szokták mondani: szállnak a pulykák.

Megint a hazai értékpapírpiacon vannak a fő érdekességek, és megint csupa olyan papírban, amik régebben ritkán kerültek a figyelem középpontjába. A leglényegesebb a Konzum, amely hónapok alatt 60-szorosára emelkedett, de most a kijózanodás jelei mutatkoznak: a papír 20 százalék mínuszban áll a kereskedési limiten, 1799 forinton, forgalma meg is rekedt 130 millió forintnál, miután nem tudnak rá kötni, hála a teljesen értelmetlen kereskedési limitnek.

Úgy tűnik, hogy a szüntelenül emelkedő árfolyamú részvény végül mindenkit beszippantott, a tegnapelőtti gigantikus forgalom arra utalt, hogy a mindennapos emelkedés hatására a befektetők nem vártak tovább, bezsákoltak. Ennek következtében most alig maradt vevő, hisz a részvény még mindig értékelhetetlenül a drága 1800 forinton is. Gondoljunk bele: Mészáros Lőrinc 50 forint körül gyűjtögette össze, utána 86 forint volt a nem teljesült ajánlat ára. A mostani ár ez utóbbinak még mindig bő 20-szorosa.

Hirdetés

Az Opimus is esik, de mivel ott az emelkedés utolsó szakasza már nem volt olyan vad, így az esés is tompább, legalábbis annyiban, hogy a nincs kiakadva a limiten. A papír nagyjából 10 százalékot esik, ára 150-155 forint között mozog, itt 45 forint volt az ajánlati ár, a mostani ár ennek 3 és félszerese, ami mégsem 20-szoros, de azért kevésnek nem mondható.

Opimus: kevesebb a limites elakadás
Opimus: kevesebb a limites elakadás

Van még egy érdekesség, amellyel elmulasztottunk foglalkozni az előző napokban, egy papír, amely ugyancsak igen sokat ment. Ez nem más, mint a BIF, amelyre a többségi tulajdonosok vételi ajánlatot tettek, de ahogy Mészáros Lőrinc cégeinél, itt sem zárult eredményesen, a papír az elmúlt napokban megbokrosodott, de még extrémebben, mint korábban a Mészáros papírok.

BIF, ezen a héten
BIF, ezen a héten

A 600 forintos ajánlati árról indult a hegymenet, de úgy, hogy forgalom nincs, csak az örökös limiten való ácsorgás, ezt a grafikon is jól mutatja, alig van rajta 1-1 pötty, ami a kereskedést jelzi. Az őrület hétfőn indult, akkor a nyitásban még csak 700 forint volt az ár, de aztán jött a mindennapi 20 százalék, így tartunk most 1740-nél. A dolog ugyanolyan értelmetlennek tűnik, mint a Konzum és az Opimus esetében.

E sorok írása közben a Csepel is megindult, hol 10, hol 20 százalék pluszban kötnek benne, a befektetők vadul keresik, melyik kispapír nem szállt még az égbe, hátha egymást követik majd. Ilyen volt már sokszor, hosszú emelkedő trendek után könnyen megindulnak a buborékfújások.

Hogy azért megemlítsük a komoly BUX-komponenseket is: az OTP és a Mol közel egy százalékot gyengül 9515 illetve 21 800 forintig, a BUX 35 900 pont.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kemény vád Putyin ellen – folytathatja-e a kormányzást az orosz elnök?

Kemény vád Putyin ellen – folytathatja-e a kormányzást az orosz elnök?

A brit külügyminiszter igen súlyos váddal illette az orosz elnököt, mégpedig azzal, hogy személyesen ő rendelte el az Angliában elkövetett idegméreg támadást egy volt orosz kettősügynök és lánya ellen. Putyin közben a vasárnapi elnökválasztásra készül, ahol népe jó eséllyel megjutalmazza egy újabb ciklussal az elmúlt tizennyolc év után.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?