Hirdetés
Hirdetés

Magához tért a forint, fellélegzett a világ

Fellegi Tamás, 2018. június 20., 10:00

Az MNB tegnapi közleménye után elhagyta a forint a rekord mélységet, de még mindig gyenge szinten van. Amerikában a Kínában érdekelt cégek papírjai estek, az Amazon és a Netflix viszont új csúcson. Ma már megnyugvás mutatkozik a tegnapi vámháborús hangulat után, emelkedik Ázsia, Európa és a pesti börze is.

Forint árfolyam

Kamatdöntő ülést tartott tegnap az MNB, ahol még nem változtattak a monetáris kondíciókon, de jelezték, hogy ez a vártnál előbb bekövetkezhet, miután egyrészt máshol is megindulnak a kamatemelések, másrészt a piac jelzi, hogy már nem fenntartható tartósan a 0 kamatok világa. Ez leginkább a forintárfolyamban mutatkozott meg, amely valaha látott leggyengébb értéke közelébe süllyedt, eurónként 325-ös szintet elérve, valamint emelkedni kezdtek a kötvényhozamok, különösen a 10 éves állampapíré szaladt fel, 3,60 százalék közelébe.

A jegybank közleménye után a forint meredeken emelkedni kezdett, és legrosszabb értékéhez képest egy százalékkal javult, eurónként 322,50-ig. Ez az érték még mindig igen mély, de nem várható, hogy egy nap alatt visszatérjen az árfolyam az elmúlt két évben megszokott sávba.

Hirdetés

Amerika

Az amerikai tőzsdék felemásan viselkedtek: a kínai vámháború által érintett cégek részvényei jókorát estek, míg azok a kedvenc internetes óriások, melyeket érdemben nem érint Kína, újabb csúcsokra emelkedtek. A zuhanók között sok Dow Jones komponens volt, köztük a Boeing, amely esetleg elvesztheti kínai piacát, a Caterpillar, mindkét papír 4 százalékot zuhant. Esett az Apple is 1,6 százalékot, a cég komoly kínai gyártó, a General Electric 2 százalékkal került lejjebb, és persze megint estek a nagy befektetési bankok, melyek a kamatmentes világ és a jegybanki pénznyomtatási programok nagy nyertesei voltak. Így az indexek közül a Dow Jones 1,15 százalékkal esett 24 700 pontig, ugyanakkor a legfontosabb index, az S&P 500 csak 0,4 százalékkal került lejjebb 2762 pontig.

A piac eddigi kedvencei, a Netflix és az Amazon törhetetlenek: mindkettő új csúcsra emelkedett. Ezeknél a papíroknál már a mánia jelei mutatkoznak, amiben nem kis szerepe lehet a short pozíciók zárásának.

Szárnyal a BÉT

Ázsia ma reggel magához tért a tegnapi vámháborús csapás után, sőt kontinensünkön is emelkednek fél százalék körül az indexek. A BUX 1,2 százalék pluszban van 35 415 ponton, a Mol 1,7 százalékot erősödik 2638 forintig, az OTP 1,2 százalékot 9730 forintig, a Richter közel egy százalékot 5290 forintig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elkészült a titkos jelentés, amelyen eldőlhet Trump sorsa

Elkészült a titkos jelentés, amelyen eldőlhet Trump sorsa

Robert Mueller, a róla elnevezett különleges bizottság vezetője átadta a 2016-os elnökválasztási kampány idején a Trump-kampány munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszásról szóló vizsgálat jelentését. A dokumentumot William Barr igazságügyi miniszter kapta meg. Ezzel a Mueller-bizottság vizsgálatai végleg lezárulnak. A jelentés egyelőre nem nyilvános.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?