Hirdetés
Hirdetés

Klimax a parketten, csúcson az euró

Fellegi Tamás, 2018. január 12., 11:01

Tavaly ugyan sokszor meglepődtünk a pesti börzén a kisebb részvények vágtáit és visszaeséseit látva, de a mai nap mind közül egy unikum, angol nevén klimax, csúcsra járás utáni visszazuhanás. A nagyok közül a Telekom esik, Amerika megint nagyot emelkedett, a dollár viszont 3 éves mélyponton.

Elképesztő méreteket öltött a spekuláció a kispapírokban a pesti börzén, és ezen egyáltalán nem kell csodálkozni azok után, hogy Mészáros Lőrinc tavalyi bevásárlása néhány cégbe hogy felhúzta azok részvényeinek árfolyamát. Most sokan azon gondolkoztak, vajon mit vesz a befektetői csoport legközelebb, ezért több kisebb cég papírjait lelkesen venni kezdték,  de Konzum tegnapi tájékoztatása, miszerint a csoport nem tervez további tőzsdei akvizíciókat, lehűtötte a kedélyeket.

Nordtelekom, ma délelőtt
Nordtelekom, ma délelőtt

Nyitás után még a tegnap lemaradt vevők voltak túlsúlyban, a legnagyobb érdeklődést övező, és ma is +/- 50 százalékos sávban köthető papírt, a Nordtelekomot gyorsan fel is rántották 50 százalékkal, de aztán megérkeztek az eladók, és a papír percek alatt a felér esett, 43 forintig. A kerekedést többször aukciókkal kellett megszakítani a túlzott ármozgások miatt: a papír újra felszaladt 70 forintig, majd visszaereszkedett a tegnapi záróár fölé. Nap végéig még sok érdekesség lehet: 30 és 87 forint között mozoghat a papír.

Hirdetés

A másik hasonló pályát leíró részvény a Futuraqa volt: árfolyama 100 forintig szaladt fel, majd 74-ig zuhant vissza, majd 82-83 forint lett, ami 10 százalékos mínusz tegnaphoz képest. A harmadik fürge papír a BIF volt: 2180-ig szárnyalt, majd 1700-ig zuhant, onnan kissé magához tért. A nagyok közül a Telekom esik egy százalékot 470 forintig, a BUX meg sem mozdul.

Amerikában tegnap immár egy sokadik emelkedő nap zajlott, sokadszor mentek történelmi csúcsra az indexek, de hozzá kell tenni, hogy az euró 1,21 dollárig erősödött, azaz a dollár gyengült, mégpedig 3 éves mélypontra, így az amerikai részvények az európai befektetőknek messze nem drágultak olyan sokat, lehet, hogy ez vételre ösztönzi őket.

Euró/dollár. Az euró ledolgozta a 3 évvel ezelőtti esés felét
Euró/dollár. Az euró ledolgozta a 3 évvel ezelőtti esés felét
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kemény vád Putyin ellen – folytathatja-e a kormányzást az orosz elnök?

Kemény vád Putyin ellen – folytathatja-e a kormányzást az orosz elnök?

A brit külügyminiszter igen súlyos váddal illette az orosz elnököt, mégpedig azzal, hogy személyesen ő rendelte el az Angliában elkövetett idegméreg támadást egy volt orosz kettősügynök és lánya ellen. Putyin közben a vasárnapi elnökválasztásra készül, ahol népe jó eséllyel megjutalmazza egy újabb ciklussal az elmúlt tizennyolc év után.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?