Hirdetés
Hirdetés

Konzum-vég, G20, háború – hat hír, amit a mai tőzsdenaphoz tudni illik

Eidenpenz József, 2019. június 24., 11:43

Az Irán elleni nem háború nem is úgy nem volt, ahogy nem állították? A G20-tanácskozástól áttörést várnak a héten, ez meglökhetné a tőzsdéket. A Konzum beolvad az Opusba, az MNB holnap ülésezik. Elszállt a bitcoin ára.

Pár tized százalékos mínuszban vannak az európai tőuzsdeindexek, hogy pontosan miért is, azt nehéz megmondani. Leginkább az lehet mögötte, hogy a G20-csúcs előtt sokan kivárnak, nem mernek vételi pozíciókat nyitni. De az Iránnal kapcsolatos fejlemények sem túl biztatóak, lehet, hogy a háború, hacsak a cyber-térben is, de már megkezdődött.

A BUX index 0,2 százalékos mínuszban van, főleg az OTP 0,9 százalékos esése húzza le. A nap nyertese eddig az AutoWallis, nyolc százalékkal ugrik. A forint gyengécske, 324,20 az euró ára. Kedden tartja következő kamatdöntő ülését az MNB

Hirdetés

1. Szemeitek a G20-ra vessétek

E hét végén a G20 (a gazdaságilag legfejlettebb 20 ország) tanácskozása lesz, Japánban. Ennek fő attrakciója az lehet, hogy az amerikai és a kínai vezetők leülnek beszélni, amitől sokan a megrekedt kereskedelmi tárgyalások felújítását várják. Ez óriási löketet adhatna a bizonytalankodó – bár így is magasan álló – tőzsdéknek. Kérdés, mi lesz, ha a várakozások nem igazolódnak be. Zuhanás?

2. Trump, Irán, háború

A Perzsa-öböl környékén továbbra is feszült a helyzet. A hétvégén az amerikai sajtó azt állította, hogy bár a légitámadást lefújták, az USA cyber-hadviselést kezdett Irán ellen rakétarendszereinek működésképtelenné tétele érdekében. Irán ezt el is ismerte, cyber-terrorizmusról beszélt, de azt állítja, az USA próbálkozásai sikertelenek voltak.

Sokan már úgy vélik, Trump valójánban azért fújta le a légitámadást csütörtökön este, mert az azt előkészítő cyber-hadviselés eredménytelennek bizonyult. Trump egyébként újabb gazdasági szankciókat is bejelentett.

3. Isztambulban nyerhetett az ellenzék

A török kormánypárt mindenből próbál előny kovácsolni, abból is, ha veszít. A demokrácia kifogástalanul működik Törökországban – közölték, miután az iszlamista AKP, illetve Erdogan elnök jelöltje egyértelműen alul maradt a legnépesebb török város vezetéséért folytatott harcban.

A polgármester-választást az AKP követelésére kellett megismételni, miután korábban nagyon szoros eredményt – és a vereségüket – mutatták a voksok. A török líra egy százalékkal erősödik, a török tőzsdeindex lírában pedig majdnem két százalékkal ugrik ma.

4. Visszakozik a Daimler

Az autóipari óriás eddig arra számított, hogy eredménye növekedni fog. Ám a dízel-botrány következményének költségei egyre nagyobbak, így lefelé korrigálta az előrejelzéseit. A részvény árfolyama 4,6 százalékos mínuszban van jelenleg.

5. Elszállt a bitcoin

Péntekről szombatra virradóra több mint 11 százalékkal ugrott meg a bitcoin árfolyama, átszelte a tízezer dolláros szintet, sőt a hétvégén átmenetileg elérte a 11 ezer dollárt is. Az okokról megoszlanak a vélemények, szerepet játszhatott a Facebook Libra nevű tervezett kriptodevizája körüli nagy felhajtás, a bitcoin közelmúltbeli technikai fejlesztései.

Mások intézményi befektetőket sejtenek mögötte. De lehet egyszerűen pszichológiai tényező, a FOMO jelenség is. (“Fear Of Missing Out”, félelem attól, hogy kimaradunk az emelkedésből.)

6. Konzum-vég

Beolvad a Konzum az Opusba, ma lesz az utolsó kereskedési nap a Konzum részvényeivel. Ezután július elsejétől fognak szerepelni a tőzsdén a fúzió után létrejött új vállalat részvényei – írja a KBC Equitas.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az Orbán-kormány a sportakadémiákat nyomatja

Az Orbán-kormány a sportakadémiákat nyomatja

Ha a sportról van szó, gyorsan őrölnek a minisztériumi malmok, alig egy hónap alatt összeállt a sportakadémiák rendszere.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön mennyit tervez karácsonyi ajándékokra költeni?