Hirdetés
Hirdetés

Kopp, kopp – kopogtat az új euró/forint rekord az ajtónkon

Eidenpenz József, 2019. november 11., 11:40

A múlt heti rekordeső után ma megtorpantak a tőzsdék, ok lehet a hongkongi tüntetések eldurvulása, a kínai autóeladások csökkenése, a kereskedelmi háború. Az euró/forint közelít eddigi mindenkori csúcsához, két brókercég szerint is könnyen áttörheti azt. Újabb gyorsjelentések érkeznek a héten. Öt fontos tőzsdei hírt találtunk mára.

(Fotó: Eidenpenz József)
(Fotó: Eidenpenz József)

A múlt héten újabb történelmi csúcsot állítottak be az amerikai részvényindexek és a hazai BUX, valamint az OTP részvénye is. Európa is emelkedett. Ma viszont inkább megtorpanás, bizonytalanság jellemző. Feltűnő, hogy a kínai részvényindexek 1,8, a hongkongi Hang Seng 2,5 százalékos mínuszban volt.

Európában a német mutató 0,2 százalékos mínuszban, a párizsi 0,1 százalékos pluszban mozog délelőtt. A BUX 0,3 százalékkal esik, miközben a lengyel WIG 20 is 0,7 százalékot veszít értékéből. Tovább gyengült a forint, 334,30 az euró, egy forinttal magasabb a péntek estinél. Az eddigi történelmi rekord 336,52, tehát csak alig több mint két forintra van tőle. Akár egy-két nap alatt is elérhető ez a szint.

Hirdetés

A pénteki gyorsjelentése után az OTP nagyon jól teljesített, ma kissé, 0,2 százalékkal korrigál. A Richter is a hét végén jelentett, de ma 0,6 százalékos esést mutat. A Mol is 0,7 százalékkal süllyed.

Frissebb árfolyamok itt láthatók

1. Mi történik Ázsiában?

A nagy kínai és hongkongi részvényár-esések részben a durvuló hongkongi helyzettel, kaotikus tüntetésekkel magyarázhatók. Bejárta a világsajtót, amint egy rendőr közelről lelő egy jól láthatóan teljesen fegyvertelen demonstrálót.

Másrészt viszont Kínában év/év alapon négy százalékkal esett az autóeladások értéke. Ha ez még nem lenne elég, ma a Bloomberg oldalain azt szellőztették meg, hogy a kínai kormány vissza szeretné vágni az elektromos autókra adott támogatásokat.

2. Gyorsjelentés-dömping után és előtt

Az OTP és a Richter pénteken tette közzé gyorsjelentését. Az Erste Befektetési Zrt. szerint “a pénteki jó eredmény után a Richter jelentősen megemelte idei célszámait. A korábbi 1-3 százalékkal szemben most már 5-6 százalékos gyógyszer értékesítés növekedést vár a cég.”

Az egész szezonról pedig azt írják: “elmondhatjuk, hogy a magyar piacon jól sikerült a gyorsjelentési szezon. Ennek ellenére a korábbi árfolyam emelkedések miatt elindult egy profit realizálás, ami egy darabig kitarthat, de alapvetően inkább optimisták lennénk a középtávú folytatás tekintetében”.

A KBC Equitas szerint a héten az amerikai cégek közül jelent a Walmart, a NetApp, az Nvidia és a Viacom. Európában a németeknél figyelhetünk az Infineon, a Continental, a Deutsche Post, az RWE, a Linde vagy a Henkel jelentéseire. “De érdekes lehet például a Raiffeisen, vagy a magyar vonatkozású cégek közül a Wizz Air és a Rába is” – teszik hozzá.

3. Toronyiránt megy a forint?

Az Erste Befektetési reggeli hírlevele megmagyarázza a mai forintgyengülést. “Már 334 forinton kezdi a forint a hetet az euróval szemben, azt követően, hogy egy inkább további ultralaza monetáris politika irányába mutató kiadványt közölt ma reggel az inflációs folyamatokról az MNB. Emellett a forintra nehezedő nyomást a dollár erősödése is katalizálja az euróval szemben. Ezek alapján elképzelhető, hogy hamarosan tesztelésre kerül a 336 környéki történelmi csúcs az EUR/HUF-ban” – írták.

Hasonlóan gondolja az Equilor Befektetési Zrt. is, amely szerint “akár új csúcsra is kerülhet az euró-forint árfolyama”. Technikai elemzésük szerint “folytatódhat a forint gyengülése, bőven van még tér felfelé, akár a történelmi maximum is elérhető lehet rövid időn belül, mely 336,20-nál húzódik”.

A dollárnál is további emelkedés várható az Equilor szerint. “Hamarosan elérhető lehet a 305-ös szint, mely potenciális megállót jelenthet majd az emelkedésben. Fordulatra utaló jelzések nincsenek, az indikátorok alapján is bőven van még tere a forintgyengülésnek” – írták reggel.

4. Ezen idegeskednek majd a héten

Készüljenek fel egy újabb ideges várakozással teli hétre – inti a befektetőket a Bloomberg hírlevele. Szerintük ezen a héten is a “kereskedelmi háború” hírei rángathatják a tőzsdéket. Donald Trump a hétvégén elmondta, hogy Kína sokkal jobban akarja a megállapodást, mint ő, az amerikai elnök.

Kedden Trump tart majd egy beszédet, amelytől a befektetők további iránymutatást várnak. Ez a beszéd és az esetleges gazdasági mutatók befolyásolhatják Fed következő nyilatkozatát a kamatláb-döntést követően.

5. Választások hétvégéje

Romániában és Spanyolországban is voltak választások. Az eddigi román elnök erősen vezet, a román BET tőzsdeindex azonban ma alig mozdult. A spanyolok megint szétszavaztak, nincs erős párt. Az IBEX eddig 0,3 százalékot esett, ezzel csak picit múlja alul a stagnálásszerű európai átlagot.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elképesztő mennyibe került az Orbán-kormánynak egy új sportoló

Elképesztő mennyibe került az Orbán-kormánynak egy új sportoló

Ha már a kormány az egyes nyilatkozatai szerint inkább mennyiségben méri a TAO-támogatások eredményességét, akkor érdemes megnézni, vajon egy új sportoló mennyibe is került az államnak. Vagy az adófizetőknek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Advertisement

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?