Hirdetés
Hirdetés

Korrekció, vagy a krach kezdete? Fekete hétfő után ideges kedd a tőzsdéken

Eidenpenz József, 2018. február 06., 19:15

A nagy hétfői zuhanások után kedden Ázsia és Európa tovább esett, az amerikai piacon meg megy a csapkodás pluszból mínuszba és újra pluszba. Nem világos, hogy ez csak egy régóta esedékes kis korrekció, vagy valami nagyobb eső trend kezdete. A kriptodevizák is zuhantak, de az amerikai kongresszus előtt figyelemre méltó beszéd hangzott el.

Fekete hattyú (Pixabay)
Fekete hattyú, a kiszámíthatatlan események jelképe (Pixabay)

Egészen 2011 nyara óta ez volt a legnagyobb esés az amerikai részvénypiacon, a tegnapit máris elnevezték fekete hétfőnek, pedig 1987-ben 23, 1929-ben 13 százalékot esett a New Yorki tőzsde egyetlen nap alatt. (Tegnap csak 4-5 százalékkal.) Mások flash crash-nak (villámösszeomlásnak) mondták, ami arra utal, hogy az automata rendszereknek, gépi veszteségcsökkentő megbízásoknak is lehetett benne szerepe.

Megint mások epésen arra emlékeztetnek, hogy a tavalyi és idén év eleji tőzsdei rekordsorozatot Donald Trump amerikai elnök rendszeresen saját sikereként állította be, de most elhalkult ezzel kapcsolatban.

Hirdetés

Senki sem tudja, hogy ez egy új trend kezdete-e, vagy csak múló állapot, de egy biztos, ennyi rekord és emelkedés, ennyire halál nyugodt piaci környezet után egyszer be kellett következzen hasonló, valamiféle korrekció.

Nagy csapkodás New Yorkban

Reggel Ázsia alaposan bepótolta, amit Amerikától látott, és Kínában három, Japánban öt százalék körüli mértékben zuhantak az indexek. Európa is próbálta utolérni a hétfő esti amerikai eseményeket, a nyugat-európai indexek többsége 2-3 százalékos eséssel zárt.

Az USA-ban már nem ennyire egyértelmű a kép, az indexek mínuszból pluszba és pluszból mínuszba csapkodnak. Az S&P 500 jelenleg 0,3, a Nasdaq 0,7, a Dow Jones Ipari 0,5 százalékos pluszban van, de percről percre változik a helyzet. Az áresések kirobbanásáért pénteken (az inflációs veszéllyel együtt) felelősnek tartott államkötvények ma Európában újra estek, az USA-ban viszont emelkedett az árfolyamuk.

Esett a BUX, nyert a Konzum

Itthon a BUX index mínusz egy és mínusz három százalék között mozgott nap közben, végül 2,4 százalékos eséssel zárt. Az OTP 3,3 százalékkal 11 ezerre, a Mol 2,6 százalékkal 2950-re, a Richter 1,3 százalékkal 6320-ra esett. A Telekom három forinttal süllyedt. Azért akadtak nyertesek is, az FHB és a Konzum 4-4 százalékkal drágult.

A forint alig változott, kereken 310 forint este egy euró. Lassan tovább csorog lefelé az olaj, de a nemesfémek is olcsóbbak lettek.

Óriási a vola

A VIX plusz száz százalék feletti emelkedést produkált hétfő éjszaka, erről itt írtunk bővebben. Egyes alapoknál ezzel nagy veszteséget, másoknak nagy nyereséget okozott. Azóta kiderült, hogy a short VIX-alapok egy részét (például XIV) lehet, hogy fel fogják számolni, akkora veszteséget szenvedtek el hirtelen.

Az alacsony volatilitás korszakának valószínűleg most van vége, 2017 teljes egésze és 2018 eleje egyfajta anomáliának tekinthető a rendkívül alacsony volatilitás miatt – mondja Peter Garnry, a Saxo vezető részvénypiaci elemzője. Szerinte a részvények áresését nagy részben a VIX short pozícióinak összeomlása váltotta ki.

Raporton a kriptók

A kriptodevizák ma tovább estek, reggel a bitcoin 6000, az ether 560 dollár alá is benézett. Jay Clayton, a SEC amerikai pénzügyi felügyelet egyik vezetője a Kongresszus előtt számolt be a kriptodevizákról.

Meglepően kriptodeviza-pártinak bizonyult, például pozitívan nyilatkozott a blokklánc-technológiáról. A kriptodevizák és az ICO-k (“elsődleges érme-kibocsátások”, egyfajta kockázatitőke-gyűjtések) megkülönböztetését szorgalmazta, és az utóbbiak szabályozását, a részvénykibocsátásokhoz hasonlóan.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Te mit csinálsz, ha elromlik otthon a hűtő, mosógép?

Te mit csinálsz, ha elromlik otthon a hűtő, mosógép?

Műszaki cikkek vásárlásánál nagyon figyelnek az energiahatékonyságra a magyarok, és ez akkor is kitartanak, ha meghibásodik a készülék. Ugyan hazánk nem jár élvonalban az elektromos hulladékok mennyisége terén uniós viszonylatban. Érdemes megjavíttatni az elromlott készüléket, hogy minél kevesebb elektromos hulladékkal terheljük a környezetet.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?