Hirdetés
Hirdetés

Kösd fel a gatyád, ha ilyen befektetésed van!

2018. január 04., 12:48

Rázós évkezdést vár a kötvényeknél a Saxo Bank elemzője.

Már 2017 végén is több jel utalt arra, hogy változások lehetnek a hozamkörnyezetben. A shortolás továbbra is a vesztesek játszmája, van azonban néhány újabb tényező, amit érdemes szem előtt tartania a kötvénytulajdonosoknak, ha biztonságban akarják tudni a pénzüket, tudta meg a Privátbankár.hu. A Saxo Bank elemzője, Simon Fasdal szerint az egyik kockázati tényező maga az infláció lehet, amely bár jelenleg alacsony szinten van, meglátása szerint hamarosan felzárkózik a globális szintekhez. Ezt alátámasztják az USA-ból, Európából és Japánból érkező hírek is.

Vargáék bejelentették: jövőre jön az eurókötvény. >>>

Egy másik kihívást jelenthet a nyersanyagárak növekedése, az elemző szerint ugyanis pont az energiaárak mozgása volt az alacsony hozamok egyik fő okozója. Mostanra azonban az olaj hordónkénti ára lassan, de biztosan 60 dollár fölé kúszott (a korábbi rekordalacsony szintekről) és annak ellenére, hogy sokan komoly ellenállást vizionálnak nem sokkal a jelenlegi szint felett, az olajár, együtt az általában tapasztalható nyersanyagár-növekedéssel, felfelé hajtja az inflációt és a hozamokat.

Hirdetés

Minden szem a jegybankokon?

A mennyiségi lazítás bizonyos elemeinek eddigi kivezetése eddig igen kevés hatással járt Fasdal szerint. Az európai hozamok továbbra is kifejezetten alacsonyak, ami több szempontból is annak tudható be, hogy az Európai Központi Bank tovább folytatja a kötvényvásárlást. Az emelkedő hozamokat Kína növekedése gáncsolhatja el, az ázsiai régió felelős ugyanis a globális növekedés egyharmadáért, így egy itteni megtorpanás mindenütt éreztetné a hatását.

Rövid távon fejti ki hatását azonban az erős euró, ami visszatartja az EKB-t attól, hogy a közeljövőben kivezesse a mennyiségi lazítás eszközeit, és jóval agresszívabb álláspontot vegyen fel - ilyen módon a hozamok emelkedése is megtorpanhat, tette hozzá a szakember.

2017 a devizapiacon: egy nagy pofon, meg a mi kis erős várunk

Egy évvel ezelőtt tele volt az internet azzal, hogy a dollár meddig fog még erősödni, ehelyett hatalmasat gyengült 2017-ben. Sok mindenhez képest erősödött az euró, de a kelet-európai devizák többsége ez alól kivétel. Erős vár a mi forintunk, alig mozdult el az óesztendőben. Néhány feltörekvő piaci deviza értéke nagyot zuhant. A Privátbankár.hu cikkéért kattints ide! >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Továbbra is töretlen a főváros pesti, belsőbb kerületeinek népszerűsége - derül ki a Duna House legfrissebb közleményéből. A XIII. kerület hosszú hónapok óta vezeti az érdeklődési listát, de a nyomában van Zugló és a belváros is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?