Hirdetés
Hirdetés

Közeledik a svájci frank az összeomlás napjához

Fellegi Tamás, 2018. január 05., 10:33

Egyre közelebb a svájci frank a bűvös 3 évvel ezelőtti értékhez, a devizák közül a lengyel zloty erősödik kitartóan. Az európai tőzsdék ma is emelkednek, Amerika az év első 3 napján ralizott, klasszikus január-effektust láthattunk. A hazai tőzsdén a Mol emelkedik, az OTP gyengül, igaz, az utóbbi napokban nagyot ralizott.

Lehet, hogy pont három évvel az összeomlás napja után akarja elérni a svájci frank az eurónkénti bűvös 1,20-as szintet, ahol a svájci jegybank évekig el tudta érni, hogy ne erősödjön tovább az amúgy is rendkívül túlértékelt svájci deviza. 2015. január 15-én azonban a frank vételi hisztéria (nem kis része short pozíciók zárása volt) olyan méreteket öltött, hogy a jegybank megijedt, és hirtelen elmenekült, magára hagyva az általa addig mesterségesen befolyásolt árfolyamot.

Nos, azonnal be is következett az összeomlás, pontosabban nem a frank omlott össze: ellenkezőleg, az égig emelkedett. A befektetők omlottak össze, akik arra számítottak, hogy a svájci jegybank ígérete, miszerint mindenképp megtartja az 1,20-as limitet, amíg csak el nem múlik a vételi nyomás, komolyan vehető. Nos, ők hirtelen elképesztő veszteségeket szenvedtek, sokuk számláján többször akkora negatív egyenleg keletkezett, mint az eredeti befektetett összeg volt.

Hirdetés

Akkor is sejthető volt, hogy a folyamat nem tart örökké, a frank csak addig erősödik, amíg az összes frankhitelt (főleg lakáshitelt) át nem váltják, és vissza nem tér az euró iránti bizalom. Ez azóta megtörtént, a paritás körüli értékről szépen elkezdett visszagyengülni a frank. Ez a folyamat tavaly fel is gyorsult, és az idei év kezdetén is folytatódott: eurónként 1,178-as értéket érte el a svájci deviza. Ez már igen közel van az egykor a jegybank által tartott szinthez, most úgy tűnik, a piac szépen helyreállítja azt, amit a jegybank nem tudott. Kíváncsian várjuk a nagy napot, amikor a monitoron felvillan az 1,20-as érték.

Euró/svájci frank, 1 év
Euró/svájci frank, 1 év

Eközben a lengyel zloty is dinamikusan erősödik, reggel eurónként 4,142-t kellett csak adni érte, amivel több, mint két éves csúcsot jelent. A forint megpihent az erősödés után: eurónként 308,50 körül van.

Az amerikai tőzsdéken lezajlott a klasszikus évnyitó 3 napos erős emelkedés, az S&P 500 az év végi 2675 pontos záróértékről 2724 pontig jutott, a Nasdaq Composite pedig 6900-ról 7077 pontig. Említik a Dow Jonest is, amely átlépte a 25 ezer pontos értéket, jóllehet ennek az indexnek inkább már csak nosztalgikus jelentősége van.

A lelkesedés Európát is magával ragadta: a DAX ma 0,6 százalékkal van feljebb 13 250 ponton, a francia index 0,4 százalékkal 5435 ponton. A BUX ma nem mutat érdemi elmozdulást, az OTP kismértékben csökken az előző napok nagy emelkedése után 10 920 forintig, a Mol 0,3 százalékkal erősödik 3074 forintig.

Az olajár kismértékben korrigált a 3 éves csúcsokról: a WTI 61,70, a Brent pedig 67,70 dollár.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Továbbra is töretlen a főváros pesti, belsőbb kerületeinek népszerűsége - derül ki a Duna House legfrissebb közleményéből. A XIII. kerület hosszú hónapok óta vezeti az érdeklődési listát, de a nyomában van Zugló és a belváros is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?