Hirdetés
Hirdetés

Lagarde még feljebb küldi a tőzsdéket? 6 izgalmas piaci hír mára

Eidenpenz József, 2019. július 03., 11:18

Az EKB új elnökjelöltjének előzetes kijelölése a pozitív, a gazdasági növekedéssel kapcsolatos félelmek a negatív serpenyőt erősítik a mérlegen. Mivel az új elnöktől is laza politikát várnak, történelmi mélységben az európai kötvényhozamok, újra száguld az arany és emelkednek a tőzsdék.

Pozitív hangulatban vannak ma is a világ tőzsdéi, az európai indexek többsége fél-egy százalékos emelkedést mutat, a határidős amerikai S&P 500 is 0,2 százalékos pluszban van. A kínai, japán indexek viszont mínuszban zártak reggel.

Itthon a BUX index 0,4 százalékos többletet mutat, ami főleg az OTP 1,3 százalékos emelkedéséből, a Mol fél százalékos eséséből és a Richter stagnálásából áll össze. A forint alig változik, kereken 323 az euró bankközi árfolyama.

Hirdetés

További árfolyamok itt láthatók

1. Aggódnak a tőzsdék, mégsem esnek

Mára elmúlt a hétvégi G20, az amerikai-kínai tárgyalások folytatódása, valamint az amerikai-észak-koreai közeledés által generált kisebbfajta eufória. A gazdasági növekedés lassulásával kapcsolatos félelem került középpontba, amit a Bloomberg szerint a Bank of England kormányzója, Mark Carney, vagy a Federal Reserve egyik vezetője, Loretta Mester nyilatkozatai is tápláltak.

2. Lagarde a jó hír?

Christine Lagarde jelölését az EKB következő elnöki posztjára enyhe emelkedéssel nyugtázták az európai tőzsdék. Abban a reményben, hogy a jelenleg az IMF-et vezető szakember elődje, Mario Draghi “galamblelkű” (laza, alacsony kamatokat pártoló) politikáját folytatja majd. Legalábbis ezt a következtetést vonja le a Reuters.

A Bloomberg úgy véli, hogy Lagarde, miután nem karrierépítő jegybankár, nem sztárpolitikus, nagyon eltérő vezetői stílust is hozhat az EKB-hoz Draghi-éhoz képest. De azt is írják, hogy piaci megfigyelőknek tetszik a választás.

3. Történelmi mélyponton a kötvényhozamok

Nyilván szintén Lagarde jelölésének hatása lehet a fő ok, de a német tíz éves kötvényhozamok újabb történelmi mélypontra süllyedtek, mínusz 0,399 százalékra éves szinten. Vagyis évente majdnem 40 centet kell fizetni azért, hogy a német állam megőrizze 100 eurónkat.

A svájci tíz éves kötvények hozama is a 2016-os rekord közelében jár, évi mínusz 0,641 százalékon.

4. Feltámadt az arany

A hétvégi G20-találkozó, a kínai-amerikai tárgyalások folytatódása, a Trump-Kim közeledés olyan hírek voltak, amelyek magasabb növekedést, magasabb kamatokat vetítettek előre. Ez az aranyat hétfőn padlóra küldte, egy időben majdnem két százalékos mínuszban is járt.

Az arany határidős árfolyama (grafikon: Tradingview.com)
Az arany határidős árfolyama (grafikon: Tradingview.com)

Az újabb keletű növekedési aggodalmak és az alacsony európai kamatokkal kapcsolatos friss várakozások lehetnek az oka, de már kedden feltámadt a nemesfém ára, és ma is folytatja a száguldást.

5. Beszakadt az olaj

Annak ellenére zuhant tegnap az olaj, hogy bejelentették az OPEC új kitermelés-korlátozási megegyezését. Erre többféle magyarázat lehet, az egyik, hogy éppen megerősödött a piacok általános aggodalma a gazdasági növekedéssel kapcsolatban. (Kisebb növekedés=kisebb olajfelhasználás.)

A másik, hogy a várakozások még nagyobbak voltak, mint amit az OPEC végül meglépett. Egy harmadik, hogy egyszerűen mindenki ezt várta, előre vásárolt, és utána már nem maradt új vevő. (“Végy a pletykákra, adj el a hírre.”)

6. Elszállhat ma a Tesla

Az elektromos autók úttörője bejelentette, hogy 87 048 járművet gyártott a második negyedévben. Valamint leszállított 95 200 darabot, miközben az elemzők csak 87-91 ezret prognosztizáltak – írta a SeekingAlpha. A részvény a késő esti tőzsdén kívüli kereskedelemben felment hét százalékkal.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Akkor most jöhet a kerítés a keleti határra is?

Akkor most jöhet a kerítés a keleti határra is?

A kormány fokozódó migrációs nyomással fenyeget, a számok mintha ezt alá is támasztanák, a részletek azonban rávilágítanak: ez a bevándorlás nagyon nem az a bevándorlás, ami ellen látványos plakátokon és hangzatos kijelentésekkel kampányolnak. Ez a migráció ugyanis keletről fenyegeti Magyarországot.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?