Hirdetés

Lesz miért izgulni ezen a héten is

2019. december 10., 17:09
Cimkék
fed
, brexit

A legfontosabb jegybankok ülése mellett brit parlamenti választás, és újabb Kínával szembeni vám hatályba lépése is jöhet. A várható események piaci hatása mellett a múlt hét egyik fontos gazdasági történésének, az OPEC ülés hatását is elemezte kollégánk a Trend FM Reggeli monitor című adásában.

Forrás: Wikimedia Commons
Forrás: Wikimedia Commons

Számottevő erősödéssel reagált a múlt héten az olaj árfolyama a kibővített OPEC ülésen született megállapodásra. A fekete arany már a hét első felében is erősödött, azt követően, hogy kiszivárgott, a szervezet tagjai 1,2 millió hordós kitermeléscsökkentést vállalhatnak. Végül erre még rátettek egy lapáttal, hiszen az "OPEC+" az önkéntes kitermelési korlátozás napi 500 ezer hordós megemelésében állapodott meg a piaci túlkínálat megfékezése érdekében. Ennek egyébként az oroszlánrészét Szaúd-Arábia vállalta, akik 400 ezer hordóval fogja vissza majd a kitermelését, mondta el a Trend FM műsorában Király Béla kollégánk.

Annak ellenére, hogy az OPEC piaci súlya az elmúlt években kisebb lett, a szervezet irányadónak számít, a piac többnyire lereagálja a döntéseiket, így a kitermelés csökkentése pozitívan hat az olaj árfolyamára. Persze vannak olyan szereplők, akik most marginalizálódtak, de egyébként nagyon komoly piaci súlyuk lehetne. Ilyen például Irán, amely az utóbbi hetekben a kormányellenes tüntetések apropóján került a hírekbe. A politikai feszültség többek között azért alakult ki, mert a helyi gazdaság jelentősen visszaesett. Irán nehézségei pedig azért következtek be, mert Donald Trump amerikai elnök felmondta a 2015-ben kötött, az iráni atomprogramról szóló többhatalmi atomalkut, és a korábban felfüggesztett, elsősorban az iráni olajszektort érintő szankciókat is újra életbe léptette.

Hirdetés

Sűrű hét elé nézünk

Nem csak az olajpiac, hanem az előttünk álló napok eseményeket is áttekintették a Reggeli monitorban. A héten ugyanis ülésezni fog a Fed és az EKB monetáris tanácsa is, igaz, egyik jegybank esetében sem várható újabb intézkedés.

Izgalmasnak néz ki a csütörtöki brit választás, amely viszont akkor sem feltétlen oldja meg a Brexit kérdését, ha Boris Johnson és a konzervatív párt a várakozásoknak megfelelően megnyeri a választásokat.

A piacok emellett kiemelt figyelmet fognak várhatóan szentelni az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások alakulásának. Korábban mindenki azt várta, hogy a december 15-én életbe lépő újabb vámok előtt a felek aláírják az állítólag már korábban megszületett megállapodást. Ugyanakkor ennek esélye most csökkent. Az USA-ban ugyanis pénteken a vártnál sokkal kedvezőbb munkaerőpiaci adatok jelentek meg, ami azt jelezte, hogy az amerikai gazdaság nagyon jó állapotban van, és Donald Trump nincs lépéskényszerben. Ellenben Kína számára akár most sürgős is lehet az üzlet megkötése, hiszen az ott tomboló sertéspestis miatt húsbehozatalra szorulnak. Emellett a legfrissebb gazdasági adatok is azt jelzik, hogy a kínai gazdaságot jobban sújtják a vámháború következményei.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Orbán Viktor, a Néppárt és a Marslakók – A hét sztorija

Orbán Viktor, a Néppárt és a Marslakók – A hét sztorija

A héten mutatta be a Bölcsek Tanácsa a Fideszről készült jelentését az Európai Néppárt elnökének, Donald Tusknak. De mi a Fidesz-Néppárt balhé lényege? Ki akar kirúgni kit és miért? Hihetünk-e a függő és független médiának? Mire gondol Soros György egy New York-i felhőkarcoló 13. emeletén? És hogy jönnek ide a Marslakók? Tíz kérdés, tíz válasz munkatársunk, Wéber Balázs kommentárjában.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Mindent vittek az állampapírok

    2020. január 24., 13:46
    Mindent vittek az állampapírok

    A 2019-es évben a lakossági befektetők körében az állampapír volt a favorit. Az egy évvel korábbiakhoz képes elért 1560 milliárdos növekedés elsősorban a nyáron debütált MÁP+-nak köszönhető.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?