Hirdetés
Hirdetés

Letarolták a tech-szektort, a forint viszont vitézkedik

2019. június 04., 11:37

Az amerikai technológiai részvények viszonylag jól tartották magukat az elmúlt hetekben is, hétfőn viszont kegyetlen gyomrost kapott a szektor több nagyágyúja. Emiatt a cégeket reprezentáló Nasdaq Composit index is beszakadt. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy mi állhat a háttérben, mi várható a piacokon, mire érdemes figyelni?

Illusztráció. (Fotó: Getty)
Illusztráció. (Fotó: Getty)

1; Gyengélkedő piacok, zuhanó technológiai részvények

Az amerikai-kínai kereskedelmi vita továbbra is kiélezett, és egyelőre semmi jele a megoldásnak vagy a kompromisszum keresésnek. A befektetőket ráadásul az is aggasztja, hogy Donald Trump más országokkal szemben is radikális lépéseket helyezett kilátásba, így a napokban megfenyegette Mexikót, hogy vámot vet ki az onnan származó termékekre, de India számára is aggodalmat jelenthet, hogy elveszíthetik eddigi kiemelt státuszukat.
Hétfőn tetézte a bajt, hogy kiderült, a washingtoni igazságügyi minisztérium versenyjogi vizsgálatot indított a Google anyavállalata, az Alphabet, az Apple és a Facebook ellen. A technológiai óriások a vádak szerint visszaéltek az erőfölényükkel. Emiatt ezeknek a társaságoknak a papírjai hétfőn hatalmasat zuhantak, a Facebook 9, a Google 7, az Apple pedig 3 százalékkal esett.

2; Magához tért a forint

Hirdetés

Napok óta erősödik a magyar fizetőeszköz, ez hétfőn és kedden is folytatódott. Az euróval szemben kedden egy egységnyit javult, és a 322-es szint alatt kereskedtek a piacon ezzel a devizapárral. Az elemzők szerint a 320-321 körül szint lehet a mostani erősödésnél a megálló, ha azt mégis sikerülne áttörni, akkor akár a 315-ös lélektani határ sem elképzelhetetlen.


3; Éledezik az autószektor

A legfrissebb amerikai eladási adatok a vártnál jobbak lettek, így az autóipari részvényeket ismét elkezdték a befektetők vásárolni. A szektorban ugyanakkor a kockázatok továbbra is megvannak, hiszen az eladások a gazdasági konjunktúrára érzékenyek, de a kínai-amerikai kapcsolatok alakulása is hatással lehet az eladásokra.

4; Az ausztrálok mutatnak utat a Fednek?

Kedden hajnalban három év után csökkentettek a kamatait az ausztrál jegybank. Az RBA (Reserve Bank of Australia) negyed százalékos kamatvágása azért fontos lépés, mert a fejlett gazdaságok közül ők voltak, akik a korábban indított kamatemelési cikluson fordítottak, és csökkentettek. Persze benne van a pakliban, hogy hamarosan más követőik is lesznek, hiszen a piacokon egyre többen vélik úgy, hogy hamarosan a Fed is hasonló lépésre fogja magát elszánni.

További árfolyamokat itt érhet el

5; Németországban erősítene a Richter

Német biztosítókkal kötött megállapodást a Richter Gedeon Nyrt. annak érdekében, hogy az egyik legfontosabb nőgyógyászati termékét az Esmyát hatékonyabban tudja értékesíteni, számolt be egy helyi szakportálra hivatkozva a Világgazdaság. A korábban az egyik legjobb kilátásokkal rendelkező termék értékesítése tavaly nagyon durván megtorpant. Annak forgalmazását ráadásul időlegesen fel is kellett függeszteni, de a májkárososdás gyanújával végzett vizsgálatok lezárását követően sem sikerült a terveknek megfelelő számokat hozni. Kérdéses, hogy a mostani megállapodás újra növekedési pályára tudja-e állítani a terméket, de a cég vezetése a korábbi 35 millió euróval szemben még így is 25 milliós bevételt vár ettől a készítménytől.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kiadnád a lakásod? Itt van néhány tipp, hogy ráharapjanak

Kiadnád a lakásod? Itt van néhány tipp, hogy ráharapjanak

Ősszel ugrásszerűen nő a kereslet a bérlakások iránt. A lakástulajdonosoknak ez kiváló időszak a bérbeadáshoz, ám kezdőként fejtörést okozhat a hirdetés feladása, az ideális bérlő megtalálása, vagy akár a bérleti szerződés megírása.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?