Hirdetés
Hirdetés

Ma is jó napja van a forintnak

Fellegi Tamás, 2018. július 04., 11:03

A tegnapi nagy vágta után ma reggel is erősödéssel indult a forint, kevéssel túl is lépte a tegnapi csúcsot. A cseh korona és a zloty is erősödött, de jóval kevésbé, mint a forint. Emelkedik az OTP és a Richter, esnek a kisebb papírok. Nagyot zuhant tegnap a Tesla, igaz, korábban nagyot is ralizott.

Ma reggel is erősödéssel indított a forint, el is érte az eurónkénti 26,40-es szintet, meghaladva a tegnapi legerősebb értéket is. Tegnap reggel óta ez több mint egy százalékos emelkedés, vagyis nagyon erős volt a mélységből való visszapattanás.

Euró/forint
Euró/forint

Ez indokolt is volt, mivel tegnap nyilvánosságra került az első negyedéves külkereskedelmi mérleg, amely igen szép, két és fél milliárd eurós többletet mutatott. Ez azt jelenti, hogy folyamatos euró többletünk van, ami inkább erősödést indokol, így hosszú távon nem tud fennmaradni a gyengülő trend.

Hirdetés

Emellett a bankközi piac kamatai és az állampapírhozamok is jócskán emelkedtek, vagyis a piac mutatja, hogy a monetáris politika szigorodása várható, a BUBOR el fogja érni a jelenleg 0,9 százalékos alapkamat szintjét, sőt, a piac jövő tavaszra már ennek megemelését is árazza. Így megszűnnek a túl alacsony kamatok, nem lesz érdemes már a forint és a dollár kamatkülönbözetére spekulálni.

Mindez megtette a hatását, ami látszott a forinterősödés viharos jellegén. A cseh korona és a lengyel zloty csak kisebb mértékben erősödött, de ott eleve nem voltak már olyan alacsonyak a kamatok, mint nálunk, és a maguk a devizák sem voltak mélyponton, így érthető, hogy nem húztak rajtuk akkorát, mint a forinton.

Az értékpapírpiacok közben viszonylag csendesek, köszönhetően a mai amerikai ünnepnapnak, említésre méltó azonban a Tesla, amely 7 százalékkal zuhant. A cégről záporoznak a hírek, egyrészt elérte a kitűzött heti 5000 darabos célt a Model 3 típus gyártásában, ugyanakkor elemzők szerint nem minden alakul jól, például csökken a rendelésállomány. Utóbbi persze pont annak is köszönhető, hogy 47 ezer darabot már leszállított a cég, és aki hosszan várakozni akar egy autóra, az már mind feliratkozott a listára, az újabb vevők majd akkor jönnek, ha rögtön vihetik az autót, ahogy ez a kapitalizmusban normális.

Tesla
Tesla

Az ár alakulásában valószínűleg a short állomány alakulása lehet a döntő: pár hete nagyon sokan shortolták a papírt, őket a 280-ról 370 dollárig tartó emelkedés kirázta, így most érthető, hogy visszaesik a papír.

A hazai börzén az OTP és a Richter emelkednek egyaránt fél-fél százalékkal 10 300 illetve 5140 forintig, a kisebbek közül pedig a Futuraqua és a SET esnek 3-3 százalékkal, 57 illetve 250 forintig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Magasban az olajár, tulajdont szerzett a Plotinus

Magasban az olajár, tulajdont szerzett a Plotinus

A pénteki S&P felminősítést egyelőre nem követi heves piaci reakció, az OTP azonban stabilan emelkedik. Korábbi Appeninn-céget vett a Plotinus, saját részvénnyel fizetett érte, ma esik az ár, nem is keveset. Nagyot emelkedtek a kínai részvények, éves csúcson az olajár, jó erőben az arany is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?