Hirdetés
Hirdetés

Ma is szépet erősödött a forint

Fellegi Tamás, 2019. január 30., 18:53

Az esemény utáni nap jön az igazi reakció: a tegnapi MNB kamatdöntő ülés után ma egy méretes forinterősödést láthattunk. Az amerikai tőzsdék meredeken emelkednek, a piac erősen spekulál arra, hogy kevesebb pénzt von be a Fed az eszközvásárlási program normalizációja során. Itthon az OTP esett nagyobb, a Richter kisebb mértékben, erősödött viszont a Telekom.

Eljött az igazság pillanata: ahogy azt sejtettük, a forint gyengülésére korábban spekulálók lehettek többen, mint a jegybank-alelnöki nyilatkozatra vásárlók, így lehet, hogy utóbbiak csalódottak, amiért nem szigorított a jegybank, előbbiek viszont egyre növekvő veszteségüknek kell, hogy határt szabjanak, vagyis visszaveszik a forintot a pozíciók zárása során, tovább erősítve a hazai fizetőeszközt. Az árfolyam reggel még 317,10 volt az euróhoz képest, estére már csak 315,75.

Euró/forint
Euró/forint

A hazai tőzsdén másfél százalékkal esett az OTP 11 470 forintig, 0,6 százalékkal gyengült a Richter 5785 forintig, a Telekom fél százalékkal erősödött 473 forintig.

Hirdetés

Heves emelkedés indult Amerikában, az S&P 500 index 0,9 százalékkal van följebb 2663 ponton, a Nasdaq Composite 1,3 százalékot emelkedik 7118 pontig. Sokat segít az Apple 5 százalékos emelkedése 162,20 dollárig a negyedéves jelentés után, de talán még nagyobb a jelentősége, hogy a mi időnk szerint ma esti Fed-ülés előtt széleskörű lett a várakozás, hogy az amerikai jegybank sokkal előbb abbahagyja az eszközvásárlási program során kibocsátott pénz visszavételét, mint ahogy korábban várták.

A J. P. Morgan arra számít, hogy a 2017-ben 4500 milliárd dolláros jegybanki mérleg mindössze csak 1000 milliárddal csökkenne, és 3500 maradna, ki tudja meddig, esetleg időtlen időkig. Ez a monetáris szigorítás egy jó részének elmaradását segítené, így a befektetők első reakciója a lelkes részvényvásárlás.

Emelkedik az olajár: a Brent közel két százalékkal került feljebb 62,30 dollárig, a WTI majdnem 3 százalékkal 54,80-ig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Furcsa bírság: súlyos kartellbüntetést hozhat akár a családi beszélgetés is

Furcsa bírság: súlyos kartellbüntetést hozhat akár a családi beszélgetés is

Rendkívül aktívak voltak az elmúlt hónapokban az európai uniós és hazai versenyhatóságok, amit jól mutatnak a rekordbírságok, valamint Magyarországon a családi vállalkozások összehangolt piaci fellépése kapcsán hozott GVH döntés is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Advertisement

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?