Hirdetés
Hirdetés

Manipulálta az árfolyamot a Tesla főnöke, Törökország finanszírozhatatlan

Fellegi Tamás, 2018. augusztus 08., 10:55

Az árfolyam manipuláció legcsúnyább példáját mutatta be Elon Musk, a Tesla főnöke. Az egész amerikai piac emelkedett, itthon a BUX fél százalék pluszban van főleg a Richternek köszönhetően. Törökország gyakorlatilag finanszírozhatatlan.

Tegnap kereskedés közben twittelgetni kezdett Elon Musk, mégpedig arról, hogy 420 dolláron kivásárolná a Teslát és kivezetni a tőzsdéről, miközben a papír 340 dollár körül forgott. Ez a legdurvább manipuláció, ami csak létezik, ilyen esetben köteles lenne a tőzsdének szólni, hogy árfolyam befolyásoló információ jön, függesszék fel a papírt, még korrektebb, ha eleve csak a kereskedés befejezése után nyilatkozik (az ügyről rövidesen részletes cikkünk is olvasható lesz).

S&P 500, hol van már a februári összeomlás?
S&P 500, hol van már a februári összeomlás?

A papír mindenesetre 11 százalék pluszban zárt, 379 dolláron, és ami az egész piac szempontjából lényeges: az S&P 500 index 2858 pontra emelkedett, ennél magasabban csak egyetlen nap zárt januárban.

Hirdetés

A világ tőzsdei ezzel szemben csendesek ma, itthon is csak a Richter mozdul érdemben, egy százalékot emelkedik 5170 forintig, a BUX-ot 0,3 százalékkal tudja feljebb húzni 37 190 pontig.

A forint tartja erejét, 319,40 az euróhoz képest, miközben a török líra újra mélyponton, 6,14 az euróhoz képest. A grafikonon ezúttal a szokásához képest fordítva, a líra/euró árfolyamot mutatjuk, hisz így látszik igazán az eső trend.

Török líra/euró
Török líra/euró

A Bloomberg elemzése szerint rendkívül komoly a gond: Törökország gyakorlatilag finanszírozhatatlan, nem tud kötvényt kibocsátani, hisz senki nem veszi meg, folyó fizetési mérlege óriási, és ráadásul még elvi szövetségesével, Amerikával is összeveszett egy amerikai pap miatt, akit fogva tartanak, ezért Amerika szankciókkal sújtja az országot.

Ilyen helyzetben már csak az IMF segíthetne, de nem keresték meg a szervezetet, így egyelőre marad a valuta zuhanása, ami aztán a felpörgő infláció és a meredek importcsökkenés által helyreállítja az egyensúlyt, jelentős életszínvonal-csökkenés árán. Az elemzés azt is felvetette, hogy akár tőkekorlátozásokra is szükség lehet, bár ez ilyenkor vitatott, hogy mennyit segít.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Idén is sokan mentek ki, ennyi magyar még nem dolgozott Ausztriában

Idén is sokan mentek ki, ennyi magyar még nem dolgozott Ausztriában

Megint rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok létszáma, és bár a román állampolgárok száma jobban bővült, ők még jóval kevesebben vannak. A lengyelek, a németek és a volt Jugoszlávia polgárai is jöttek rendesen, a menekültek közül is sokan kaptak állást, de az egész munkaerő-piac is bővülni tudott.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?