Hirdetés
Hirdetés

Már nem zuhan az olaj ára – hogy döntenek az oroszok?

2018. január 16., 14:36

Komoly mélyrepülésen esett át a nyersanyag az elmúlt években.

Oroszország a hordónként 70 dolláros olajár felett sem tervezi, hogy kilép a nagy olajexportőr országok kitermeléskorlátozási megállapodásából - jelentette ki Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter.

Mi elsősorban a kereslet és a kínálat egyensúlyára figyelünk. Számunkra nem az ár a legfőbb tényező a megállapodásból való kilépés eldöntésében - mondta.

Hirdetés

Az orosz energiaügyi minisztérium az idei évre 50-60 dolláros olajárral számol, de ez a prognózis lehet, hogy módosításra szorul a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai és a kartellen kívüli nagy olajexportőr országok szakminiszteri tanácskozása után.

Fontos találkozó vasárnap

Az OPEC 13 tagállama és a kartellen kívüli 11 nagy olajkitermelő ország 2016 decemberében állapodott meg arról, hogy az októberi szinthez képest 2017. január 1-jétől együttesen napi 1,8 millió hordóval fogják vissza a kitermelést fél éven keresztül. Az egyezség hatályát tavaly májusban 2018 márciusáig, novemberben pedig 2018 végéig hosszabbították meg a piaci egyensúly megteremtésének és ezáltal a világpiaci árak alátámasztásának érdekében. Az érintett országok szakminiszterei vasárnap ülnek majd össze tanácskozni Maszkatban.

A kőolaj világpiaci ára jelenleg hároméves csúcsa közelében mozog. A Brent típusú nyersolaj ára az elmúlt napokban 70 dollár felett is járt, 2014 decembere óta először.

Kovesd a legfrissebb árfolyamokat a Privátbankár.hu oldalain. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Idegtépő napok jönnek: 108 ezer fiatal sorsa dől el

Idegtépő napok jönnek: 108 ezer fiatal sorsa dől el

Jövő szerda este 8 órakor hozzák nyilvánosságra a felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Idén közel 108 ezren izgulhatnak, ugyanis ennyien jelentkeztek valamelyik hazai egyetem, főiskola szeptemberben induló képzésére. A legtöbben, a felvételizők kétharmada ezúttal is alapképzésre adta be jelentkezését.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?