Hirdetés
Hirdetés

Megállíthatatlan a forint és az arany

Fellegi Tamás, 2019. január 29., 11:20

Ahogy közeledik az MNB kamatdöntő ülése, egyre erősödik a forint. Az arany is tovább menetel, a tőzsdék az Apple negyedéves jelentésére várnak. A BÉT-en a Richter esik, jó formában a Mol, az OTP és a Telekom. Nagyokat liftezik a Plotinus és a Kartonpack kis forgalommal, likviditás hiányában.

Árgus szemekkel figyelik a befektetők a forint árfolyamát, és különösen azt, hogy ma 7 év után először tesz-e valamilyen lépést a jegybank a monetáris szigorítás irányában, és hogy akár tesz, akár nem, hogyan reagál majd a hazai fizetőeszköz. A délelőtt folyamán az eurónként 317-es szintig erősödött, kora délután jönnek a nagy izgalmak.

Euró/forint
Euró/forint

Ugyancsak folytatja hegymenetét az arany, az 1300 dolláros szint áttörése után immár 1307 az ár.

Hirdetés

A nemzetközi tőzsdéken mérsékeltek a mozgások, feltehetően az Apple este megjelenő negyedéves eredménye és ennek árfolyamhatása izgatja a befektetőket. A cégnél rengeteg rossz hír volt az elmúlt hónapokban: először a beszállítók jelezték, hogy visszaestek a megrendelések, majd a maga a cég is figyelmeztetést adott ki, hogy a vártnál jóval kevesebb iPhone-t tud eladni, különösen Kínában.

Az ár a tetőről értékének harmadát vesztette el, egyes vélemények szerint ezzel bőven beárazódott minden rossz hír, sőt, talán túl nagy is lett a pesszimizmus, így sokan emelkedést várnak, mások viszont még óvatosak, mondván, nem látják egyelőre, mitől nőne újra az árbevétel és a profit (ami még így is a világon a legnagyobb a tőzsdén jegyzett cégek között).

Apple
Apple

A hazai tőzsdén a Richter esik egy százalékkal 5785 forintig, az OTP 0,4 százalékkal van feljebb 11 800 forinton, a Mol ugyanilyen mértékben emelkedik 3312 forintig, újabb 11 és fél éves csúcsot elérve. Az ár 2007-ben csak rövid ideig volt drágább az ádáz felvásárlási küzdelem okán, így piaci szempontból nézve már most is örökös csúcson van a papír. A Telekom 0,6 százakkal drágul 468,5 forintig.

Nagyokat ingadozik a két teljesen illikvid részvény, a Plotinus és a Kartonpack árfolyama, miközben a Plotinus már nagyon szeretne AKKO lenni, a régi és az új főtulajdonosok kívánságának megfelelően, de a cégjegyzékben még a Plotinus látható, és a tőzsdei átnevezés is várat még magára pár napot. A papír 34 200 és 38 800 forint között ingadozott, miközben 2400 darab forgott belőle. A Kartonpack 23 200 és 26 800 forint között mozgott, mindössze ezer darabos forgalommal.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kizöldül az MNB: jönnek az olcsóbb autóbiztosítások és ingatlanhitelek

Kizöldül az MNB: jönnek az olcsóbb autóbiztosítások és ingatlanhitelek

A pénzügyi és környezeti kockázatok kölcsönösen hatnak egymásra, a jegybankoknak, pénzügyi felügyeleteknek pedig egyre erősebb felelősségük van a fenntartható, klímabarát pénzügyi rendszer kialakításában.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?