Hirdetés
Hirdetés

Megártott a török lírának a fenyegetőzés, gyenge a dollár

Fellegi Tamás, 2018. január 16., 10:30

A tegnapi amerikai ünnepnap után ma újra emelkedésnek indultak az ázsiai és európai tőzsdék, a BUX is feljebb van fél százalékkal. Újabb kispapír tartja lázban a BÉT-et: frissen szabadult az elkülönített kategóriából, nagyokat liftezik az ára. A Mol és az OTP szépen emelkednek, húzzák fel a BUX-ot

Tegnap, miközben Amerika Martin Luther King napját ünnepelte, a török elnök kirohanást intézett egy vasárnapi amerikai terv miatt, és ez megviselte a lírát: míg egy euróért tegnap reggel 4,58 lírát kellett adni, ma már 4,68-at. Legjobb formájában, eurónként 4,48-on egy hete állt a török fizetőeszköz azt követően, hogy hosszú zuhanás után decemberben szép erősödés indult benne.

Euró/török líra
Euró/török líra

Az euró továbbra is igen erős a dollárhoz képest: 1,224 az árfolyam, és a svájci frankhoz képest is 1,18 fölött van a közös európai fizetőeszköz, három éves csúcson. A forint napok óta stabil: eurónként 308,50-309 az árfolyam.

Hirdetés

Az ázsiai tőzsdék többsége ma emelkedik: a hongkongi index 1,8, a japán Nikkei 1 százalékot erősödött. Az európai piacok a reggeli erős nyitáshoz képest kissé visszaestek, de a francia és a német index pluszban van.

A BUX fél százalékot emelkedik 39 775 forintig, ezt jórészt a Mol 0,8 százalékos és az OTP fél százalékos erősödése hozza össze 3040 illetve 10 920 forintig. Visszakerült az elkülönítésből a normál kereskedésbe a SET: tegnapig napközbeni aukciókkal lehetett rá kereskedni, mától viszont folyamatosan. A papír nagy utat járt be: felszaladt 360 forintig, majd visszaesett 270 forintig.

Estek a kriptodevizák: a bitcoin 11, az ethereum 15, a ripple 22 százalékkal, és a kisebbek között is sok a 20-30 százalékos gyengülés. A bitcoin 12 ezer dollár alá esett, ami december eleje óta a legalacsonyabb ár, igaz, a tavalyi évfolyamán a sokszorosára emelkedett.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Beizzítják az űrversenyt – Kína kolóniát építene a Holdra?

Beizzítják az űrversenyt – Kína kolóniát építene a Holdra?

Kennedy és az első Holdra szállás óta nem volt különösebben éles az űr, pontosabban a Hold meghódítására irányuló verseny. Ezt most Kína piszkálhatja fel, ugyanis olyasmire készül, amit eddig senkinek sem sikerült: űrszondát akar juttatni a Hold sötét oldalára. Kérdés, hogy milyen céllal – és vajon mit visznek magukkal a rejtélyes holdjárón.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?