Hirdetés
Hirdetés

Megérkezett az elektromos autók korszaka? – ez mindent megváltoztat

2017. július 31., 10:56

Európa legnagyobb bankja a várakozások felett teljesített, a részvénytőzsdéken kellemes a hangulat. A Bloomberg kipróbálta a Tesla 3-as modellt, és mellbevágó eredményekre jutott. Az OTP remekel, a forint erős szintről gyengült egy picit. Trump gyengíti a dollárt?

A Tesla brooklyni bemutatóterme. 
Forrás: EPA/Andrew Gombert
A Tesla brooklyni bemutatóterme. Forrás: EPA/Andrew Gombert

Szolidan pozitív a hangulat ma délelőtt a világ tőzsdéin, az eurózónás EuroStoxx 50 index 0,3 százalékos pluszban van, az amerikai S&P 500 index határidős kereskedése is 0,1 százalékos pluszt mutat. A kínai Shanghai Composite 0,6, a Hong Kongban mért Hang Seng 1,1 százalékkal emelkedett, a japán Nikkei viszont kissé süllyedt. Az euró/dollár mostanában sokat emelkedett, ma enyhén süllyed, 1,1724 a legutóbbi érték.

A HSBC, amelyet a CNBC Európa legnagyobb bankjának nevez, a vártnál jobb eredményekről számolt be, és részvény-visszavásárlási programot is bejelentett. A brit részvény 2,8 százalékos pluszban van. A font árfolyama eközben alig változott.

Hirdetés

Elvitték egy körre

Egy másik újdonság a Tesla Modell 3 hétvégi bemutatása, a részvény a német piacra is be van vezetve, itt 1,8 százalékos emelkedést mutat. A Bloomberg.com, amely egyébként ritkán szokott ilyen markáns véleményt nyilvánítani, ezzel a címmel ír a cégről: „A Tesla 3-as modelljét vezetni mindent megváltoztat”.

Elvittük egy körre, és ezek után kevés a kétségünk, hogy az elektromos autók korszaka megérkezett” – írják még. A tesztelő szerint Elon Musk végre szállított egy olyan autót, amely a mindennapi használó számára is vonzó, bár 35 ezer dollárért (mintegy 7,4 millió forint) még mindig nem mindenki számára elérhető. A járműre állítólag félmillió darabnyi megrendelés érkezett.

Stabilan erős a forintunk

Itthon a BUX index is egész nap pluszban van, nemrég még bele is húzott kicsit kevéssel tíz után. Főleg az OTP, amely 0,7 százalékkal 9570-re emelkedett. A Richter 0,6 százalékkal 6697-re ment fel, a Telekom 0,2 százalékkal 466-ra süllyedt. Olajtársaságunk részvénye is kissé süllyedt, 22 080 forintos ára azonban csak egy ezrelékes mínuszt takar.

Az Orbán Viktor baráti körébe tartozó részvények (Konzum, Opimus, BIF) árfolyamai ezúttal alig változtak, és a forgalmuk is szerényebb, mint szokott lenni. A forint árnyalatnyit gyengült, legutóbb 304,90 volt egy euró bankközi árfolyama.

Trump, a dollárgyengítő

Az olaj kissé ma reggel is emelkedni tudott, majd süllyedni kezdett, jelenleg 0,2 százalékos mínuszban van (WTI 49,60, Brent 52,15). Az arany és az ezüst enyhe mínuszban vannak.

A hétvégén több cikk is megjelent arról, hogy bár Trump törvénymódosítási kezdeményezései rendszerint elbuknak és a tőzsdék által annyira várt adóreform is várat magára, egy dolgot azért elért, ha esetleg akaratlanul is. Állandó politikai csatározásai és kudarcai is hozzájárultak ahhoz, hogy a dollár sokat gyengüljön, ami alapvetően jó az amerikai exportőröknek. (Bár a külföldön nyereséget termelő, külföldi leányvállalatokkal rendelkező, ott termeltető amerikai holdingoknak, konszerneknek viszont ez nem feltétlenül előnyös.)

(A dízelautók jövőjéről ma itt írtunk.)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Stratégiát vált az Aldi? Furcsa üzlethelyiséget nyitott

Stratégiát vált az Aldi? Furcsa üzlethelyiséget nyitott

Bár az Aldi-üzletek általában majdnem egyformák, most mégis nyitottak egy, a többitől alaposan eltérő egységet. Stratégiaváltásról állítólag nincsen szó, mégis lehetséges, hogy újabbak követik. Jöhetnek a mini-Aldik? Németországban megeshet, Magyarországon pedig eddig is jelentős rugalmasságról tettek tanúbizonyságot.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?